La câte grade Celsius înoată iarna peştii

vineri, martie 19, 2010 17:31
Posted in category Puţină fizică

Pescuit iarnaNu ştiu dacă aţi pescuit vreodată iarna, la copcă, dar peşti ar fi, chiar dacă afară este un frig de crapă pietrele. Ce fenomen fizic le permite peştilor să nu moară iarna?

De fapt, iarna peştii trăiesc în apă la vreo +40C (mai exact, 3,98), datorită unui fapt remarcabil, fără de care viaţa peştilor nu ar fi posibilă. Este vorba de aşa-zisa anomalie termică a apei.

De fapt, sunt două. Mai toate substanţele din univers se dilată când sunt încălzite (la trecerea în stare lichidă) şi se contractă la răcire (la trecerea în stare solidă). Aşadar, gheaţa ar trebui să aibă volum mai mic şi densitate mai mare ca apa lichidă. Dar nu, în cazul H2O forma solidă e cu 9% mai voluminoasă, deci mai puţin densă, deci pluteşte la suprafaţă!

A doua şmecherie e că pe măsură ce se răceşte, apa se contractă, într-adevăr, până pe la 40C, după care începe să se dilate! Prin urmare, apa la 40C e cea mai grea, drept care, la venirea iernii, se va scufunda la fundul lacurilor. Şi datorită gheţii de deasupra, care este un foarte bun izolator termic, anomalia apei permite lacurilor, iazurilor şi altor ape să rămână un cămin suficient de ospitalier pentru peşti şi în timpul iernii.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “La câte grade Celsius înoată iarna peştii”

 1. Câte ceva despre Spaţiul extraterestru | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 25th, 2015 at 15:31

  […] La câte grade Celsius înoată iarna peştii […]

 2. Câte ceva despre caracteristicile TV | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 12:17

  […] La câte grade Celsius înoată iarna peştii […]

 3. Ce este dincolo de ‘marginile’ Universului | A șaptea dimensiune says:

  iulie 3rd, 2015 at 18:34

  […] La câte grade Celsius înoată iarna peştii […]

 4. Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri | A șaptea dimensiune says:

  iulie 3rd, 2015 at 18:38

  […] La câte grade Celsius înoată iarna peştii […]

 5. Întoarcerea în timp, între ficţiune şi (im)posibilitate | A șaptea dimensiune says:

  iulie 4th, 2015 at 12:18

  […] La câte grade Celsius înoată iarna peştii […]

Adauga un comentariu