Pentru prima dată, după un secol, insulele Galapagos găzduiesc pui de broască ţestoasă gigant

joi, martie 19, 2015 14:57
Posted in category Educatie

Broaste testoase gigantInsulele Galapagos, găsim pe Wikipedia, sunt un grup de insule în Oceanul Pacific, administrate de Ecuador. Pentru prima dată în ultimul secol broaștele țestoase gigant au fost crescute cu succes pe insula Pinzon din Galapagos. Pinzón este una din insulele mici din Galapagos, situată în centrul arhipelagului, iar problemele ecologice nu au ocolit-o. La mijlocul secolului al 19-lea, șobolanii negri, veniți de pe navele ce tranzitau acele locuri, au pus stăpânire pe insulă. Chiar dacă un întreg grup de șobolani nu pot ataca o broască țestoasă gigant pentru a o răni, șobolanii negri au început să mănânce ouăle broaștelor, punând în pericol perpetuarea speciei. O specie cu durata de viață mai scurtă ar fi dispărut, dar broaștele țestoase trăiesc atât de mult încât s-a putut salva specia. În anii 1960, s-au colectat toate ouăle neclocite, găsite intacte, s-au dus pe o altă insulă și au fost puse la incubator. Cinci ani mai târziu, broaste testoase gigant, acum suficient de mari pentru a rezista șobolanilor negri, au fost returnate pe insula Pinzón.Dar această metodă de salvare era una de moment, nu o soluție pe termen lung.

În anul 2012, în Galapagos National Park s-au pus momeli cu otravă pentru șobolanii negri, iar numărul acestora a scăzut. Consecința a fost aparitia, în acest an 2015, pentru prima data in ultimul secol, a zece pui de broască țestoasă gigant pe insula Pinzon. Profesorul James Gibbs de la State University of New York estimează că pe insulă ar exista 300 de broaște testoase gigant adulte, ce au supraviețuit șobolanilor, și aproximativ 500 în total. Din aproximativ 15000 de specii de broaște țestoase, azi mai există numai 3000 de specii, iar aceasta este o estimare la nivelul anilor 1970.

Haideți să ne bucurăm sufletul și ochii cu câteva imagini cu aceste minunății ale Naturii.

Testoasa gigant
Testoasa gigant

Sursa

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Pentru prima dată, după un secol, insulele Galapagos găzduiesc pui de broască ţestoasă gigant”

  1. Australia, in 16 imagini (I) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 2nd, 2015 at 8:29

    […] Pentru prima data, dupa un secol, insulele Galapagos gazduiesc pui de broasca testoasa gigant […]

Adauga un comentariu