Povestea porcului (II)

duminică, august 15, 2021 12:42

Adrian PaunescuCele o sută de cămăşi ale porcului

Când a ajuns cenaclul (“Flacăra” – n.m.) la Dunăre, ziceai c-a nimerit orbul Brăila, aşa fericire l-a pocnit dintr-o dată de Adrian Păunescu. Martori pentru a căror probitate suntem în stare să băgăm mâna în foc, ca pe vremuri Mucius Scaevola, se jură că tresaltă şoricul de porc de extaz, mai ceva ca proasta-n mătărângă.

Brăila a avut dintotdeauna peşte căcălău, icre cu nemiluita şi copane de lipoveancă pe toate trotuarele. Da’ nu de moace, mârliţe, crăpceni şi rusălci îl ardea la lingurică pe porc, de-i curgeau balele în Dunăre, ci de trenţe. Că avea Brăila şi mai are încă şi acuma (în 2004 – n.m.) o fabrică celebră de cămăşi, Braiconf, care pe-atunci lucra mai mult pentru Afară.

L-a trimis porcul pe ţuţărul Adrian Dohotaru să smulgă de la directorul fabricii Braiconf o sută de cămăşi. S-a dus poetul Dohotaru, ce era să facă ţucălarul, a discutat, s-a enervat, a perorat, a plâns, a bătut cu pumnul în masă şi s-a ostoit ca marea după furtună după ce a căpătat cele fix o sută de rubuşti trase frumos în ţiplă. Că, deh, şoricul porcului cu cheltuială mare se ţine, că trebuiau învelite spetele scroafei cu un pogon de batist şi olandă.

Mai târziu, când jalbele împotriva porcului au început să curgă de prin toate cotloanele ţării ca potopul, partidul (comunist – n.m.) a ordonat o anchetă la sânge. S-a dovedit că scroafa se nărăvise rău la bani nemunciţi şi la agoniseli luate cu japca, că umbla deja la ameninţări şi făcea legea junglei în Papua lui Ceauşescu.

Ancheta dirijată de ministrul Dincă Teleagă a bătut în cele din urmă şi la uşa lui Dohotaru. Teleagă i-a tras un ditamai şutul în inima curului şi l-a azvârlit afară din partid (comunist – n.m.) şi de la Flacăra. După aproape şase luni de milogeli, căciuliri şi ploconeli pe la toate ieslele activiştilor (partidului comunist – n.m.), când s-a aflat că executase ordinul lui Adrian Păunescu şi că nu şi-a tras foloase necuvenite din cămăşile de la Brăila, Dohotaru a fost pus în pită, cu acordul lui Dincă Teleagă, şi reangajat la Flacăra. (“Academia Caţavencu”, nr. 663/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu