7 motive pentru care TikTok este ceva rău pentru toată lumea

duminică, iunie 4, 2023 18:32
Posted in category IT

TikTok

TikTok este o pată semnificativă pe lumea deja contaminată a rețelelor sociale. Ar trebui să vă ștergeți contul astăzi. Iată de ce.

Cu peste 1 miliard de utilizatori lunari, este corect să spunem că TikTok a luat lumea cu asalt de la lansarea sa în septembrie 2016.

Dar, ca și în cazul altor reţele de socializare, nu totul este roz. TikTok are o latură întunecată care te-ar putea face să te gândești de două ori înainte de utilizarea aplicației.

Iată șapte motive pentru care TikTok este ceva rău pentru toată lumea.

1. Influența chineză provoacă îngrijorări legate de confidențialitate

Una dintre cele mai mari controverse în jurul TikTok este influența companiei sale-mamă, gigantul tehnologic chinez ByteDance. Având în vedere relația strânsă dintre guvernul chinez și firmele care își desfășoară activitatea în țară, există îngrijorări că TikTok ar putea fi folosit, de guvernul Chinei comuniste, ca instrument pentru a colecta și exploata datele utilizatorilor sau a răspândi propagandă comunistă.

TikTok este rău? Ei bine, este destul de rău pentru a inspira următoarele acțiuni ale oficialilor guvernamentali din diferite ţări.

În iunie 2020, India s-a alăturat grupului de țări care interziceau TikTok, după ce guvernul a declarat că aplicația este „prejudiciabilă suveranității și integrității Indiei, apărării Indiei, securității statului și ordinii publice”.

În 2020, Reuters a informat că TikTok se va „retrage” din Hong Kong în urma problemelor din jurul regiunii.

Guvernul SUA a ajuns să interzică TikTok în SUA, în august 2020, după ce președintele de atunci, Donald Trump, a spus că are dovezi că ByteDance „ar putea lua măsuri care amenință să afecteze securitatea națională a Statelor Unite”.

În decembrie 2022, Statele Unite au interzis TikTok pe toate dispozitivele guvernamentale aflate în proprietatea federală, potrivit The Guardian.

Tot în 2022, BBC a anunțat că Afganistanul condus de talibani a emis o interdicție asupra TikTok pentru că „i-a rătăcit pe tinerii afgani”.

Aceste controverse au dus la un măsuri sporite de reglementare, mai multe țări iau în considerare interzicerea aplicației sau limitarea utilizării acesteia. TikTok a susținut că este o companie neutră și independentă și că stochează datele utilizatorilor în SUA și Singapore, nu în China. Cu toate acestea, controversa din jurul influenței chineze TikTok-ului rămâne o problemă majoră, iar compania va continua probabil să se confrunte cu un control riguros și provocări în următorii ani.

2. Pericolele TikTok pentru creierul tău

Potrivit The Independent, formatul de videoclipuri scurte al TikTok a fost legat de o scădere a atenției, atunci când aplicația este utilizată mai mult de 90 de minute pe zi.

Problema a devenit atât de gravă încât TikTok a fost forțat să ia măsuri. Compania a angajat influencers, inclusiv Gabe Erwin, Alan Chikin Chow, James Henry și Cosette Rinab, pentru a le cere utilizatorilor să ia pauze și a creat avertismente pop-up pentru a încuraja utilizatorii să nu mai deruleze.

În timp ce folosirea unei aplicații care vă dăunează creierului nu este o idee bună pentru nimeni, problema este deosebit de relevantă pentru TikTok din cauza demografiei sale. Potrivit statisticilor TikTok publicate de Wallaroo Media, peste 60% dintre utilizatori au vârstele între 11 și 26 de ani – iar creierul uman nu este complet dezvoltat până la vârsta de 25 de ani.

3. TikTok este plin de cenzură

Moderarea TikTok este o mizerie, cu cenzură răspândită pe platformă.

De exemplu, problema cu privire la eliminarea etichetelor a determinat unele comunități deja marginalizate să devină și mai excluse. Utilizatorii care au protestat împotriva rasismului în videoclipurile lor au raportat o scădere a popularității celorlalte conținuturi. Nu există o listă de cuvinte sau expresii interzise. Și nu este clar dacă echipa de mod este condusă de AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) sau de oameni.

În martie 2020, The Intercept a pus mâna pe niște documente interne TikTok care spuneau că moderatorii trebuie să suprime postările utilizatorilor care erau „prea urâți, săraci sau cu dizabilități”.

4. Pericolele provocărilor TikTok

Provocările rețelelor sociale nu reprezintă ceva nou. Multe dintre ele sunt distractive, inofensive și strâng adesea bani pentru o cauză bună.

Cu toate acestea, există şi un teritoriu periculos, iar aici lucrurile devin îngrijorătoare. Planking a fost unul dintre primii creatori de tendințe, punând oamenii în poziții vulnerabile (cum ar fi pe zgârie-nori sau pe șinele de tren) doar pentru a obţine o imagine pentru Instagram.

TikTok a dus ideea provocărilor periculoase la noi extreme. „Penny challenge” a declanșat incendii în casă, în timp ce „skull breaker challenge” implică împiedicarea intenționată a oamenilor, care s-au ales răni urâte.

Există, de asemenea, provocarea „devious licks”. Provocarea îi încurajează pe elevi să fure sau să vandalizeze proprietatea școlii. Mai mulți elevi au fost arestați, iar școlile au fost obligate să cheltuiască bani pentru repararea bunurilor distruse.

Toate acestea fac din TikTok o platformă complet inadecvată pentru copii, chiar dacă unii dintre ei continuă să folosească aplicația.

5. Colectarea de date de către TikTok este în cel mai bun caz suspectă

De bine de rău, majoritatea utilizatorilor acceptă acum că toate aplicațiile de pe telefoanele noastre ne urmăresc cumva. Dar, în timp ce rețelele sociale au fost întotdeauna unul dintre cei mai mari vinovați, tehnicile de colectare a datelor TikTok sunt deosebit de distopice.

În politica sa de confidențialitate, TikTok colectează „informațiile pe care le furnizați în contextul compunerii, trimiterii sau primirii mesajelor”. Da, TikTok poate urmări în mod activ ceea ce scrieți în mesajele către prieteni, chiar dacă nu apăsați niciodată butonul de trimitere.

De asemenea, solicită acces la modelul telefonului, rezoluția ecranului, sistemul de operare actual, numărul de telefon, adresa de e-mail, locația, modelele de apăsare a tastei și chiar listele de contacte.

Nu este exagerat să afirmăm că TikTok este un pericol pentru confidențialitatea utilizatorilor.

6. Utilizatorii se confruntă cu vulnerabilități de securitate

TikTok a fost criticat pentru gestionarea datelor utilizatorilor și a confidențialității. Aplicația colectează o cantitate mare de informații personale de la utilizatorii săi, inclusiv locația acestora, contactele și conținutul mesajelor. O astfel de colecție pe scară largă este îngrozitoare din motive de confidențialitate, dar are și implicații pentru securitatea utilizatorilor.

TikTok a fost ținta atacurilor cibernetice în trecut, hackerii accesând informații sensibile ale utilizatorilor, cum ar fi parolele și numerele de telefon. TikTok a fost, de asemenea, criticat pentru practicile sale de moderare, unii utilizatori raportând că aplicația permite răspândirea discursului instigator la ură, dezinformare și conținut extremist.

În plus, mulți cercetători în domeniul securității au găsit vulnerabilități de securitate în aplicația TikTok. Acestea variază de la hackeri care folosesc mesaje SMS pentru a obține acces neautorizat la conturi, până la probleme legate de utilizarea HTTP și HTTPS la livrarea videoclipurilor.

7. O parte a conținutului TikTok face rău tinerilor

Reţelele sociale utilizate în exces sunt un pericol pentru sănătatea mintală a utilizatorilor. Agresiunea asupra creierului vine sub mai multe forme: hărțuire, abuz, hărțuire cibernetică.

Dar problema este mai profundă. De exemplu, mulți utilizatori tineri au încărcat conținut sexual provocator, în timp ce au existat, de asemenea, cazuri de foști parteneri care au încercat să strice viețile partenerilor lor anteriori încărcând videoclipuri și fotografii din vechile lor relații.

Acest lucru are consecințe în lumea reală pentru utilizatori. În Egipt, cinci femei au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru „încălcarea moralei publice” în videoclipurile lor TikTok.

Din păcate, există și un flux nesfârșit de antisemitism, rasism și xenofobie. Au existat chiar cazuri în care ISIS a folosit platforma pentru a-și promova propaganda extremistă.

Pentru ce este folosit TikTok? Să găsim alternative

În esență, TikTok este o aplicație de socializare care permite utilizatorilor să creeze, să partajeze și să vizualizeze videoclipuri scurte. Aplicația este folosită în principal pentru a crea și partaja conținut creativ și distractiv, cum ar fi sincronizarea buzelor, dansurile și scenetele de comedie, dar veți găsi și filtre, efecte și suprapuneri muzicale pentru a vă îmbunătăți conținutul video. Cu toate acestea, nu este singura platformă video de scurtă durată.

Dacă sunteți îngrijorat de diferitele probleme din jurul platformei, luați în considerare trecerea la una dintre cele mai bune alternative TikTok. De exemplu, toate aplicațiile de mai jos au funcții similare cu TikTok.

  • Triller. Această aplicație de socializare permite utilizatorilor să creeze videoclipuri muzicale scurte. Are o bază de utilizatori în creștere și oferă o gamă largă de instrumente creative.
  • Dubsmash. Această aplicație de socializare permite utilizatorilor să creeze videoclipuri scurte prin sincronizarea buzelor cu piese populare.
  • Instagram Reels. Această caracteristică a popularei aplicații de partajare a fotografiilor este similară cu TikTok, prin faptul că permite utilizatorilor să creeze și să partajeze videoclipuri scurte, dar oferă funcții de moderare și confidențialitate mai solide.
  • Shorts YouTube. Această funcție permite utilizatorilor să creeze și să partajeze videoclipuri scurte. Oferă o gamă largă de instrumente utile și o comunitate vastă de creatori de conținut.

Dacă decideți să continuați să utilizați TikTok, încercaţi să faceți acest lucru în siguranță. Ajustați setările de confidențialitate pentru a controla cine vă poate vedea profilul și videoclipurile și faceți-vă contul privat, astfel încât numai persoanele pe care le aprobați să vă poată vedea conținutul.

Delete TikTok Today (Ștergeți TikTok astăzi)

În 2018, mișcarea #DeleteFacebook a luat amploare, deoarece utilizatorii au protestat împotriva unor motive ascunse ale companiei și a practicilor suspecte.

Dar, în timp ce Facebook nu este un înger și, fără îndoială, merită să fie sub lumina reflectoarelor pentru deciziile pe care le-a luat în ultimii ani, TikTok este mult mai rău.

Concluzia este destul de simplă. Nu ar trebui să aveți un cont TikTok, nu ar trebui să aveți aplicația pe telefon și nu ar trebui să încurajați alți utilizatori să se înscrie.

Sursa informaţiilor: Make Use Of (MUO)

Citește și articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu