Presa pe vremea holerei, pardon, a PSD-ului (II)

miercuri, ianuarie 29, 2020 8:11

Stanga si saraciiStop-cadru pe Romsilva (în 2004)

Cel mai prolific publicist media din România nu este (nu era în 2004 – n.m.), cum poate aţi crezut, Cornel Nistorescu, ci Romsilva Suceava. Timp de 2 ani, această glorioasă instituţie a publicat articole foarte frumoase cu titluri de mare succes: “Conducerea RNP (Regia Naţională a Pădurilor – n.m.) a apreciat în mod deosebit realizările conducerii Direcţiei Silvice Suceava”, “Bucovina, cea mai frumoasă ţară a cerbilor din lume”, “Bucovina, ţinut de legendă”, “Împărat slăvit” (deşi titlu este o inspirată metaforă pentru codru, fotografia de dedesubt îl prezintă pe Împăratul Gavril Mârza (PSD – n.m.), preşedintele Consiliului Judeţean Suceava); mai trebuie să evocăm un motiv de mândrie: “Trei miliarde de lei (vechi – n.m.) proveniţi din vânătoare”.

Articolul de cel mai mare succes rămâne însă următorul (cităm mesajul-cheie): “Stimaţi cetăţeni, pădurea înseamnă viaţă. Focul devastator nu va produce pagube dacă veţi renunţa la obiceiul dăunător al fumatului”. Acest articol a fost publicat de zeci de ori, timp de mai multe luni de zile, în două cotidiene locale, Obiectiv şi Monitorul, ocupând un sfert din ultima pagină, în 4 culori (pe atunci, în 2004, presa scrisă era, în general, alb-negru – n.m.). În total, această impresionantă activitate publicistică a costat 11 miliarde de lei (vechi; bani publici; de ce să construiască PSD = ciuma roşie ceva în această ţară, din moment ce şi-a dat pensii speciale şi a plătit “ziarişti” lingăi să-i laude pe criminalii din PSD, sau măcar să nu-i critice – n.m.). Bani încasaţi de cele două ziare ca să nu publice nimic altceva despre Romsilva.

Ceva ce organizaţiile de mediu încearcă să comunice cu disperare: braconaje care extermină specii pe cale de dispariţie, defrişări “la ras”, în timp ce arborii doborâţi de vânt – milioane de metri cubi – putrezesc; ca să nu mai vorbim de alte chestiuni de interes public cel puţin egal cu riscurile fumatului: 203 miliarde de lei (vechi – n.m.) neîncasate de Romsilva, lucrări de construcţii fără licitaţii etc.

Azi (era martie 2004 – n.m.), directorul Direcţiei Silvice Suceava, dl Nichiforel, a “demisionat” în urma unui control care accidental a demonstrat catastrofa ecologică şi jaful de partid (PSD – n.m.) păstorit de jupân.

Cu acelaşi prilej a fost întreruptă şi activitatea publicistică a Romsilva, iar ziarele şi-au recăpătat văzul. Îi felicităm pe colegii noştri suceveni că au rezistat nealteraţi după ce timp de doi ani s-au lăsat cumpăraţi ca să nu vadă mormanele de urşi şi cerbi morţi. (“Academia Caţavencu”, nr. 640/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu