Protectia la locul de munca

luni, decembrie 25, 2017 10:41
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniUna dintre cauzele frecvente ale îmbolnăvirilor o constituie lipsa unei protecţii adecvate la locul de muncă. Bolile profesionale sunt tor mai prezente în viaţa noastră. De aceea, este de dorit să avem întotdeauna echipamente de protectie la locul de munca. Prevenirea unor posibile accidente sau o deteriorare a sănătăţii noastre pe termen lung trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Este cunoscut faptul că, dincolo de eficienţa noastră de fiecare zi la locul de muncă, sănătatea este prioritară. Tot ceea ce numim “aşteptările de la ziua de mâine” depinde de acest factor primordial, cel mai important din viaţa unei persoane, anume sănătatea.

De exemplu, căştile de protecţie au devenit o necesitate în construcţii şi în majoritatea ramurilor industriale. În timp ele au devenit şi un brand, alături de alte părţi ale echipamentului de protecţie. Adică, prin culoare, formă şi alte amănunte legate de aspectul echipamentului de protecţie recunoşti cu uşurinţă firma la care lucrează respectivul angajat. Siguranţa la locul de muncă, prevăzută în legislaţia actuală în vigoare, nu a fost dintotdeauna o prioritate. Abia în primele decenii ale secolului 20 s-a pus problema unei protecţii adecvate pentru cei care lucrau în domenii unde accidentele de muncă le punea sănătatea, şi chiar viaţa, în pericol.

În industria minieră, de exemplu, primele căşti de protecţie au apărut în 1898, fiind din piele, acestea oferind o protecţie limitată în ceea ce priveşte accidentele din mină. Erau produse de către compania Bullard, înfiinţată de Edward Dickinson Bullard. Fiul acestuia, întors recent de pe frontul primului război mondial, s-a gândit să revoluţioneze echipamentul de protecţie după modelul căştilor militare din oţel. Aşa au apărut, în anii 1930, căştile din aluminiu, preferate pentru că erau uşoare. În anii 1940, predomina fibra de sticlă în construcţia căştilor de protecţie, pentru ca, de la jumătatea secolului trecut, să fie introduse, printre materialele ce compun o cască de protecţie, materiale palstice rezistente.

În ziua de astăzi, căştile de protecţie trebuie să îndeplinească cerinţe specifice legate de rezistenţa la şocuri, penetrare sau abraziune, conform normelor de protecţie a muncii prevăzute în legislaţia europeană în domeniu. De asemenea, o cască de protecţie trebuie să îmbine comoditatea cu protecţia, plus că trebuie să ofere o vizibilitate suficientă, în funcţie de domeniul de activitate în care sunt folosite. Căştile de protecţie folosite astăzi trebuie să reziste la toţi factorii de la locul de muncă, precum lumina solară, umiditatea, temperatura, vibraţiile şi impactul.

Din ce ar trebui să fie format echipamentul individual de protecţie? Evident, acest echipament individual depinde foarte mult de locul de muncă al fiecăruia, dar, dacă ar fi să ne protejăm complet, ar trebui să avem în vedere următoarele zone.

  • Protecţia capului
    Aici intervin căştile de protecţie de care aminteam ceva mai sus. Casca nu ar trebui să depăşească 350 de grame, conform normelor actuale, şi să reziste la impactul cu un obiect de 5 kg eliberat de la 1 m înălţime.
  • Protecţia picioarelor
    Prin evoluţia spectaculoasă a tehnologiei, astăzi se poate asigura o protecţie corespunzătoare a picioarelor oamenilor care lucrează în medii periculoase pentru membrele inferioare. Dacă la început, protecţia picioarelor era asigurată de bocanci cu bombeu din lemn, astăzi există pantofi, bocanci, sandale şi cizme cu bombeu metalic sau compozit, rezistente la toţi factorii ce ar putea atenta la sănătatea noastră.
  • Protecţia ochilor, feţei şi urechilor
    Pentru ochi, există ochelarii, într-o varietate de modele, care trebuie folosiţi în medii unde predomină vaporii, fumul, praful sau în ateliere unde se prelucrează materiale prin aşchiere sau se sudează. Pentru faţă există măştile, vizierele şi ecranele de protecţie, iar pentru urechi se pot folosi antifoane sau căşti.
  • Protecţia respiratorie
    Aceasta se realizează cu ajutorul unui echipament cu oxigen, în funcţie de specificul locului de muncă.
  • Protecţia corpului
    Pentru aceasta este folosită îmbrăcămintea de protecţie, care trebuie să îndeplinească cerinţele domeniului de activitate în care este folosită.
  • Protecţia mâinilor
    Se realizează folosind mănuşi de protecţie, realizate, şi aici, în funcţie de pericolele la care este supus angajatul prin natura muncii pe care o desfăşoară.

Pentru informaţii suplimentare legate de protecţia la locul de muncă, vizitaţi pagina de Facebook Ronsal Protect.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu