Rătăcirile pirotehnice ale lui Pasvan Oglu

miercuri, noiembrie 21, 2018 21:53
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaPe 11 februarie 1799 întră în scenă Alexandru Moruzi, recidivist la tronul Valahiei şi complice la infracţiunea de jaf exagerat, consumată în mandatul anterior. Părtaş la siluirea populaţiei i-a fost atunci celebrul Pasvan Oglu, actualmente competitor hotărât în biznisul cu bir.

Primul gest al lui Moruzi este tipic fanariot: îi decartează lui Pasvan 75 de pungi lunar şi, în răstimp, pune pe blat de-o armată, în valoare de circa 9.000 de capete. Oastea cuprinde însă numai elemente de strânsură: cătane dedate la trai viclean, mercenari fără o leţcaie şi bagabonţi în uniforme de împrumut. Care va să zică performanţă militară – canci!

Astfel înarmat, Moruzi întrerupe întrerupe stipendiile către Pasvan Oglu şi se baricadează în Bucureşti. Turcului i se pune pata şi iese din Vidin cu nişte mii de başbuzuci care pradă nestingheriţi Craiova. Din cele 7.000 de case ale urbei, 6.700 ies la rampă şi compun un spectacol de foc şi pară nemaivăzut, apoi se retrag cu discreţie sub o cortină groasă de scrum. Restul de trei sute refuză arta pirotehnică a otomanilor şi rămân condamnate la banalitatea trecătoare a chirpicilor, măturaţi şi ei de o rupere de nori, trei ani mai târziu.

Anul 1801 aduce domniei lui Moruzi un început de progrom. O sută douăzeci şi opt de evrei sunt bătuţi de plebea Capitalei sub bănuiala unui infanticid ritual. Evreii scapă până la urmă doar cu spaima, ei fiind scoşi din mâinile mulţimii chiar de lefegii domneşti. Tulburarea însă nu scapă iscoadelor Porţii Otomane – fapt care, la rândul lui, nu scapă iscoadelor lui Moruzi.

Temându-se să nu se trezească în living cu harapul buzat, domnul îşi cere singur mazilirea, pe care o şi obţine plătind bani grei. Încărcat de incredibile averi, el iese la mare inspiraţie din acest mandat lung, exact când din sens invers intra capugiul însărcinat cu scurtarea lui. (“Academia Caţavencu”, nr. 550/2002)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Rătăcirile pirotehnice ale lui Pasvan Oglu”

  1. O domnie fără mandat | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 9th, 2018 at 18:16

    […] Rătăcirile pirotehnice ale lui Pasvan Oglu […]

Adauga un comentariu