Filme vechi, dar bune (XI)

marți, iulie 10, 2018 12:00
Posted in category Educatie

Scary MovieLa fiecare 1.000 de filme americane obişnuite, bune şi rele, se iveşte, statistic vorbind, câte o parodie, tot americană, care şterge praful de pe toate clişeele acestor filme, le umple de poantă şi ţi le dă înapoi, de data asta mult mai digerabile. Parodia despre care amintim se numeşte Scary Movie – Comedie de groază (2000), regia fiind semnată de Keenen Ivory Waya, cu Anna Faris, Carmen Electra şi Shawn Wayans în rolurile principale.

Tare ne e teamă că dacă vă povestim despre ce se râde în film o să credeţi că-i vulgar: pârţuri, muci, ejaculări, sânge, spermă, organe sexuale. Numai că pârţurile le emite Carmen Electra în singurul rol memorabil din carieră, când ucigaşul care o înţeapă în sân rămâne cu punguţa de silicon în vârful cuţitului.

Intriga e luată din serialele siropoase cu şi pentru adolescenţi, imbecilizaţi de televiziunile momentului. Replici întregi şi situaţii sunt luate din aceste seriale şi aplicate după toate regulile comicului unor contexte absurde. Situaţiile n-au nicio logică pentru că nici nu trebuie, povestea nu există decât ca pretext şi distrusă tot timpul. Gagurile sunt inteligent construite, intenţia merge mai departe.

Să vă mai povestim doar scena antologică în care în penumbra unei săli de cinematograf acelaşi ucigaş al Electrei se pregăteşte să omoare o tânără care comentează cu voce tare ce vede pe ecran şi îi deranjează cumplit pe cei din jur. Killerul e observat de un vecin, deposedat de cuţit şi, pe rând, toţi spectatorii o înjunghie pe tipă. Simplu, de râs, însă totul atât de bine. (“Academia Caţavencu”, nr. 482/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Filme vechi, dar bune (XI)”

 1. Nici extratereştrii nu mai sunt ce erau odată | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 23rd, 2018 at 20:23

  […] Filme vechi, dar bune (XI) […]

 2. Un film de-ţi taie excitaţia: „Quills – Marchizul de Sade” | A șaptea dimensiune says:

  februarie 3rd, 2019 at 14:47

  […] Filme vechi, dar bune (XI) […]

 3. Gafe în filme | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 27th, 2019 at 19:22

  […] Filme vechi, dar bune (XI) […]

Adauga un comentariu