Unii popi ortodocşi au fost cei mai înverşunaţi duşmani ai limbii române

joi, ianuarie 6, 2022 16:40
Posted in category Educatie

Minciunile Bisericii Ortodoxe Romane (BOR)Răzvan Lupescu: “Domnul preot Constantin Necula vine de ziua limbii române cu povești. Sunt frumoase, înălțătoare, dar fără vreo legătură cu realitatea.

Nu e singurul din păcate. Mai mulți preoți ortodocși sau naționaliști, s-au întrecut în a ne arată cum Biserica Ortodoxă a fost o apărătoare a limbii române.

Nu e prima dată când BOR încearcă să rescrie istoria. Să-și creeze una paralelă favorabilă lor. Cam cum făceau și comuniștii în perioada tiraniei.

”Dar limba română este limbă liturgică. Și trebuie să spunem că este limba în care s-a propovăduit neîncetat de pe la 1530 și că, de fapt, noi știm sigur că părinții noștri ascultau predică și Evanghelia în limba română.” spune domnul preot și profesor Necula.

Nu doar că Biserica Ortodoxă nu a fost apărătoare a limbii române, dar a fost cea care a luptat împotriva limbii române.

De asta prima școală românească apare în Principatul Transilvaniei și nu în Țară Românească sau Moldova, majoritar ortodoxe.

Diaconul Coresi e nevoit să plece peste granița în Transilvania pentru a putea să-și publice tetraevanghelul în limba română. La el acasă, la Târgoviște, biserica ortodoxă îl obligă să scrie în slavonă.

N-am uitat de Șaguna, cel care în 1855 blestemă “Gazeta de Transilvania” a lui Bariț, pentru că a îndrăznit să apară în limba română.

Ba un domn ce și el e absolvent de seminar teologic ortodox și cercetător al unui institut al Academiei Române, ne spunea că de fapt Șaguna se arată îngrijorat că romanul de rând nu cunoștea albafetul latin, ci doar pe cel chirilic, și că de aia era el atât de supărat pe Gazeta lui Bariț. Că nu trebuia să se introducă brusc alfabetul latin, ci treptat.

Uită însă domnul ăsta dar și domnul Necula, că țăranul român se uita că pisica-n calendar la popa ce turuia în slavonă, neînțelegând o iotă. Plus că de multe ori chiar preoții habar nu aveau de slavonă dar lalaiau prefăcându-se că ar vorbi in această limbă.

Domnul Necula însă, știe bine că nu e adevărat ce spune, că sunt simple povești naționaliste. Preferă însă să-i acuze pe cei ce vin cu adevărul istoric că: „sunt răutăți ale unor colegi de prin Ardeal”.”

Citeşte şi articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu