Presa străină despre România anului 2004 (II)

sâmbătă, octombrie 10, 2020 7:22
Posted in category Mass-media

Alegeri 2020Business Report anunţă (anunţa în 2004 – n.m.) construirea în România a două centrale termice ultramoderne de către firma sud-africană Bateman, un proiect de 300 de milioane de euro. Iată că, dacă ruşii acum 50 de ani, de data asta e rândul africanilor să ne dea căldură. Poate astfel se vor simţi şi americanii ăia să ne umple frigiderele, că bani de bere facem noi rost, vara, prin Europa.

Uniunea Europeană tocmai ne-a anunţat prin Deutsche Welle că anul 2007 (anul intrării României în UE – n.m.) ar putea veni pentru noi cu o întârziere de cel puţin 365 de zile, din cauza progreselor slabe în domeniile economic şi social. Nici că ne interesează. Mai bine să intrăm în UE în 2008, măcar să avem şi noi o bucurie pe anul ăla, că la Euro 2008 sigur nu ne calificăm. Cel mai trist este pentru săracul nea Puiu Iordănescu (antrenorul echipei naţionale de fotbal a României în acea vreme – n.m.): la cum se prefigurează alegerile din toamnă (toamna lui 2004 – n.m.), bietul de el n-o să intre în 2008 în Europa nici cu naţionala, nici cu PSD-ul lui.

International Herald Tribune scrie despre intenţiile guvernului de la Bucureşti (guvern PSD la acea vreme – n.m.) de a reduce impozitul pe profit de la 25% la 19%. Mamă, ce dezinformaţi sunt ziariştii ăştia străini! Dacă erau profesionişti, ca ziariştii noştri, nu scriau numai despre reducerea impozitului pe profit, ci şi despre dublarea pensiilor şi creşterea salariului mediu pe economie. Chestii despre care sigur ar fi scris dacă International Herald Tribune ar fi primit reclamă de la Distrigaz Sud şi CFR-Marfă. Ne aşteptăm ca, într-un dialog telefonic, Dumitru Sechelariu (fost primar PSD-ist al Băcăului – n.m.) să-i spună ziaristului occidental care-a scris articolul: “Băăăi, băiatule, dă-ti-n ior madăr ghizd. Zi gud nait, mistă Sechelariu, gud nait, mistă cum te cheamă pe tini, mai dă-ti-n cur pi mă-ta de giornalist cordit!”.

Într-un articol de publicitate fără “P”, The Independent oferă englezului de rând informaţii cu privire la cazare, masă, muzee şi locuri de distracţii pentru cei care doresc să viziteze România. Potrivit informrii, la noi este chiar mai bine decât în Anglia, lucru cu care suntem de acord doar în cazul muzeelor. Şi nu pentru că ale noastre ar fi mai frumoase în interior. Ci pentru că la intrare sunt prevăzute cu mult mai puţine acordeoane româneşti.

Potrivit BBC, compania chineză ZTE va vinde pe piaţa românească celulare în valoare de 130 de milioane de dolari. Cică telefoanele sunt ultramoderne, dar temerea noastră e ca nu cumva să descoperim în cutii, după un mai vechi obicei, nişte chinezi mici în loc de telefoane. (“Academia Caţavencu”, nr. 655/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu