10 cele mai mari dezastre naturale din toate timpurile

duminică, martie 31, 2019 16:01
Posted in category Mass-media

DezastreDe regulă, atunci când se realizează clasamente de acest fel, privitoare la dezastre naturale, sunt luate în considerare numărul de victime, mărimea daunelor provocate şi sumele de bani necesare reconstrucţiei. Aşadar, orice astfel de top are o doză de subiectivism. Totuşi, cele 10 dezastre naturale enumerate mai jos sunt dintre cele mai importante catastrofe abătute asupra omenirii, în urma lor rezultând peste 100 de milioane de decese în rândul populaţiei.

  1. Cel mai mare cutremur din istorie
    S-a produs în data de 5 iulie 1201, în Egipt şi Siria, ucigând peste 1,1 milioane de oameni şi distrugând nenumărate case. Toate localităţi din zonă au fost afectate de cutremur, estul Mediteranei fiind practic ras de pe faţa pământului în urma seismului produs.
  2. Ciuma neagră
    Între 1347 şi 1350, ciuma bubonică sau “moartea neagră” a ucis o treime din întreaga populaţie de atunci a Europei, adică aproximativ 33%. A afectat, de asemenea, milioane de oameni în Asia şi Africa de Nord. Ciuma s-a produs din cauza igienei precare din acele vremuri şi a şobolanilor purtători ai bacteriilor care produceau boala.
  3. Foametea din India
    Între 1769 şi 1773, peste 10 milioane de locuitori ai Indiei, cam o treime din numărul total al populaţiei de atunci, au fost afectaţi de foamete, cauzată de o secetă severă. S-au produs foarte multe decese în rândul persoanelor afectate, în unele zone ale Indiei oamenii preferând să meargă în junglă pentru a supravieţui.
  4. Foametea irlandeză
    Fermierii irlandezi erau dependenţi de culturile de cartofi şi majoritatea săracilor din mediul rural se bazau pe aceste culturi în alimentaţia de zi cu zi. În perioada 1845 – 1848, culturile de cartofi au fost distruse din cauza unei ciuperci, iar foametea a lovit din plin. S-au pierdut foarte multe vieţi, iar două milioane de irlandezi – aceasta însemnând un procent mare din populaţia de atunci – au preferat să emigreze pentru a supravieţui.
  5. Seceta chineză
    În perioada 1876 – 1879, China a cunoscut cea mai devastatoare secetă din istorie. Au fost afectate nouă provincii şi au murit din cauza lipsei alimentelor peste 9 milioane de oameni.
  6. Epidemia de gripă
    În 1918 şi 1919, gripa a lovit întreaga populaţie a planetei, rezultând între 35 şi 75 milioane de decese. Unele surse estimează că respectiva boală virală ar fi ucis aproape 100 de milioane de oameni în întreaga lume. Numai în India au existat peste 16 milioane de decese. Cei mai afectaţi au fost copiii şi bătrânii.
  7. Inundaţiile din China
    Între anii 1928 şi 1931, în China a fost o secetă severă. Apoi, ploile torenţiale au apărut brus în iulie-august 1931. Urmarea acestora a fost inundaţiile catastrofale care au ucis 4 milioane de oameni şi au afectat 51 de milioane, prin distrugerea culturilor de orez. Foametea şi bolile ce au urmat au ucis un număr însemnat din populaţia de atunci a Chinei.
  8. Foametea creată de regimul comunist al Chinei
    În China comunistă, peste 20 de milioane de oameni au murit de foame în perioada 1959 – 1961. Regimul lui Mao au luat ţăranilor întreaga recoltă, lăsându-i pe aceştia să moară de foame.
  9. Seceta africană
    Între anii 1981 – 1984, douăzeci de ţări din Africa au suferit o secetă severă. Apa din râuri şi lacuri a secat, au murit culturile şi animalele, iar 20.000 de oameni mureau de foame în fiecare lună. Deşi au primit ajutoare internaţionale, până la sfârşitul crizei alimentare, peste un milion de oameni au murit.
  10. Foametea şi inundaţiile din Coreea de Nord (comunistă)
    3 milioane de oameni au murit în Coreea de Nord, în perioada 1995 – 1998, din cauza foametei. 40% din terenurile agricole au fost inundate, ceea ce a condus la foamete in multe zone rurale, catastrofă care venea după o criză alimentară ce a condus la raţionalizarea consumului de alimente.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu