30% dintre romanasii posesori de masini nu au RCA, adica se sterg la fund cu legile tarii

duminică, iulie 17, 2016 15:08
Posted in category Justitie

Infractori cu catuse3 din 10 proprietari de autoturisme nu au RCA

Cred ca nu ne mai mira astfel de date pe care le aflam de la Consiliul Concurentei. Potrivit acestui raport, 30% dintre proprietarii de autoturisme nu au incheiat o polita RCA pentru masina pe care o detin, desi acest aspect este reglementat de lege, polita RCA fiind obligatorie indiferent daca autoturismul circula sau nu.

In urma unui control efectuat de politie, soferul care nu are asigurare RCA valabil se alege cu o amenda cuprinsa intre 1000 de lei si 2000 de lei. Mai mult de atat, i se va retine certificatul de inmatriculare dar si placile cu numarul de inmatriculare. Altfel spus, masina mai poate circula doar pe platforma in aceste conditii.

Daca soferul fara RCA se face vinovat de producerea unui accident auto, acesta va suporta toate daunele materiale produse in urma evenimentului, dar si daunele morale in cazul in care sunt revendicate. Iata asadar suficiente motive pentru care ar trebui sa te gandesti sa inchei o polita RCA pentru autoturismul tau, daca nu ai facut-o deja. Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto se incheie atunci cand vehiculul este pus/repus in circulatie si trebuie prelungita obligatoriu atunci cand expira. Poti sa alegi pentru asta orice companie de asigurare doresti.

Cu toate astea, soferii circula fara asigurare pentru raspundere civila auto. Trei din zece proprietari de autoturisme nu au incheiat o astfel de polita RCA. In randul celorlalte tipuri de vehicule (camioane, autobuze, microbuze, vehicule utilitare) situatia este mult mai dramatica. Cinci din zece vehicule nu au o polita RCA valabila.

Procentele sunt destul de alarmante si, potrivit Directiei de Inmatriculari, aceste date nu includ vehiculele cu numere provizorii, vehiculele inregistrate la autoritatile locale (placi de inmatriculare galbene), vehicule ale corpului diplomatic (acele numere albastre cu CD sau TC) si nici vehiculele Ministerului Apararii Nationale si MAI. Asigurarea RCA este obligatorie insa pentru toate vehiculele care sunt inmatriculate in Romania.

Cifrele ar putea creste in 2016 odata cu scumpirile anuntate de asiguratori. Pentru transportatori valoarea politei RCA s-a dublat, astfel incat pentru un autocar ar putea plati 10.000 de lei pentru o polita RCA anuala.

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “30% dintre romanasii posesori de masini nu au RCA, adica se sterg la fund cu legile tarii”

  1. De ce nu merita România să fie primită în Uniunea Europeană | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 15th, 2019 at 16:21

    […] 30% dintre romanasii posesori de masini nu au RCA, adica se sterg la fund cu legile tarii […]

Adauga un comentariu