Dupa mega-tunul „Vânzarea Petrom”, Năstase şi clica sunt liberi şi bogaţi

joi, mai 19, 2016 17:54
Posted in category Justitie

Adrian NastaseStatul roman a vandut aproape pe degeaba pachetul majoritar de actiuni ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA (SNP PETROM SA), companiei OMV AKTIENGESELLSCHAFT – Austria, in care 35% din actiuni erau detinute de Guvernul Austriei. Initial, s-au vandut, conform contractului, doar 33,34% din actiuni contra sumei de 668,8 milioane euro (adica mai putin cu cateva milioane euro decat profitul pe care OMV Austria l-a obtinut din primul an de exploatare).

Majorare de capital cu bani ramasi in conturile societatii – asa s-a dat resursa petrolifera a Romaniei pe mana austriecilor.

In doar cateva luni de la incheierea contractului, companiei OMV Austria i s-a permis sa majoreze capitalul social al SNP PETROM SA cu 830 milioane euro (suma ramasa in conturile SNP PETROM SA) astfel incat, prin noul calcul al capitatului social, OMV Austria sa obtina inca 17,55% la suta din actiuni, si sa ajunga sa detina 51% din capitalul social al SNP PETROM SA.

Conform unei evaluari anterioare privatizarii, valoarea SNP PETROM SA era cotata la 1,8 miliarde euro (la valoarea istorica a activelor), pentru ca imediat dupa privatizare Guvernul Romaniei sa anuleze toate datoriile acumulate de SNP PETROM SA, ceea ce a reprezentat o facilitate nemaintalnita, acordata OMV Austria.

Mai mult, OMV Austria a primit si dreptul, prin concesiune, sa exploateze, timp de 99 de ani, resursele petrolifere ale Romaniei (mai exact, campul petrolifer Suplacu de Barcau). Asta, contra unei redevente situata intre 3,5-13,5% in timp ce, in alte state europene, valoarea redeventei era dubla, respectiv, intre 5-35%.

Si chiar daca artizanii privatizarii – din timpul Guvernarii Adrian Nastase – au pretins, ca sa justifice pretul mult subevaluat, ca SNP PETROM SA a fost privatizata cu tot cu datorii, Guvernul Romaniei a anulat toate datoriile SNP PETROM SA. In plus, SNP PETROM SA detinea, la momentul privatizarii, numeroase sume de bani.

Anumite conditii contractuale pot fi interpretate ca favoritisme facute OMV Austria de catre Statul roman, precum:

-nivelul redeventei sa nu se modifice timp de 10 ani – sunt informatii ca, pana in prezent, nimeni nu s-a invrednicit, incepand cu 2014, (la expirarea celor 10 ani) sa mareasca redeventa, astfel incat Statul roman sa castige cu adevarat de pe urma exploatarii resurselor petrolifere de pe teritoriul Romaniei.

-in cadrul contractului de privatizare, OMV Austria a primit unda verde sa vanda Rafinariile Arpechim si Petrobrazi, de pe urma carora poate obtine alte importante sume de bani, de ordinul zecilor de milioane de euro.

In fiecare an, OMV a obtinut profituri mai mari decat pretul platit

Conform datelor oficiale obtinute de la Ministerul Finantelor, OMV PETROM SA – agent economic cu codul unic de identificare 1590082 – a obtinut profituri uriase, din care statul nu a incasat decat cota legala de 16%. Restul banilor s-au scurs, evident, in conturi straine, sub forma de dividende.

Iata profiturile anuale obtinute de OMV PETROM SA.

-Anul 2006 – profit 671 milioane euro (suma platita pentru privatizare a fost 668 milioane euro), conform datelor existente intr-un Raport al Comisiei de ancheta a Senatului privind privatizarea SNP PETROM SA;

-Anul 2008 – profit de peste 1,6 miliarde lei

-Anul 2009 – profit de 1,7 miliarde lei

-Anul 2010 – profit de 2,2 miliarde lei

-Anul 2011 – profit de 4,5 miliarde lei

-Anul 2012 – profit de 4,6 miliarde lei

-Anul 2013 – profit de 5,6 miliarde lei

In toti acesti ani, reprezentantii OMV Austria aflati in functii de conducere din cadrul companiei au incasat lefuri exorbitante de zeci de mii de euro/lunar, ca si cand ar fi fost sefi de mari banci internationale.

Problema care se ridica la ora actuala, din punctul de vedere al intereselor Romaniei, este redeventa pe care OMV Petrom o plateste pentru exploatarea resurselor petrolifere nationale. Aceasta redeventa trebuia renegociata in 2014, la expirarea clauzei de 10 ani, conform prevederilor din contract, insa pana la acest moment niciun guvernant nu a manifestat vreo intentie in sensul acesta.

Numeroase voci publice care au studiat privatizarea Petrom in favoarea OMV au apreciat ca prejudiciul suferit de Romania de pe urma acestui contract vadit dezavantajos ar fi de peste 20 miliarde euro.

Sursa (citeste materialul integral)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

12 Responses to “Dupa mega-tunul „Vânzarea Petrom”, Năstase şi clica sunt liberi şi bogaţi”

 1. Cum a „reusit” Hussein Obama, chelnerul negru garantat Soros, sa inarmeze peste 40 de milioane de americani | A șaptea dimensiune says:

  mai 27th, 2016 at 16:23

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 2. Cristian says:

  mai 31st, 2016 at 11:27

  Toti cei implicati trebuie adusi in fata plutonului de executie si executati public, iar averile dobandite confiscate imediat.

 3. In Romania, mafia face legea si legile | A șaptea dimensiune says:

  iulie 5th, 2016 at 14:30

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 4. 30% dintre romanasii posesori de masini nu au RCA, adica se sterg la fund cu legile tarii | A șaptea dimensiune says:

  iulie 17th, 2016 at 15:11

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 5. Bulibasa unui clan tiganesc a oferit 100.000 euro spaga politistilor din Timis | A șaptea dimensiune says:

  iulie 19th, 2016 at 12:12

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 6. In Romanica, infractorii trebuie s-o duca bine, ceilalti pot muri de mana infractorilor fara probleme | A șaptea dimensiune says:

  august 3rd, 2016 at 11:15

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 7. Sistemul, masonii sau iluminatii ucid caprele negre din muntii Rodnei? | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 3rd, 2016 at 15:16

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 8. Mafiotul PSD-ist Nastase Adrian a primit de la Bechtel un comision de 80 milioane de dolari | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 1st, 2016 at 13:10

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 9. PSD-istii, aceste curve virgine o data la 4 ani | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 11th, 2016 at 11:28

  […] PSD-iștii au vândut pe nimic Petrom-ul austriecilor, ci Soros sau ceilalți din politica […]

 10. Penalii Ponta si Dragnea vor asigura presedintia Uniunii Europene din partea Romaniei | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 15th, 2016 at 18:30

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 11. Ciuma Roşie = PSD a populat cu infractori dintotdeauna Parlamentul României | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 5th, 2018 at 20:42

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

 12. Puscariasul Adrian Nastase credea, in anii 1990, ca Internetul nu are ce cauta in Romania | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 12th, 2019 at 14:28

  […] Dupa mega-tunul „Vanzarea Petrom”, Nastase si clica sunt liberi si bogati […]

Adauga un comentariu