5 metode de îmbunătăţire a relaţiei dintre părinţi şi copii
joi, mai 11, 2017 20:50Pe masura ce tehnologia se infiltreaza din ce in ce mai mult in societate, schimband-o de radacina, prapastia dintre generatii se adancestes si se pare ca parintii sunt cei mai afectati.
Intr-o epoca dominata de materialism si narcisism, relatia dintre parinti si copii este afectata in mod serios, intrucat nevoile, dorintele, valorile si principiile lor contrasteaza puternic.
Ca parinte, este dificil sa fii pe aceeasi lungime de unde cu fiul sau cu fiica ta. Lucrurile se complica si mai mult cand ai mai multi copii. Nu te lasa batuta! Poti imbunatati relatia cu cei mici, daca iti vei schimba putin modul de abordare.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa readuci armonia in familie:
- Petreceti mai mult timp impreuna. Intelegem ca esti ocupata, insa, pentru a te apropia de ei, este bine sa ii implici in cat mai multe activitati recreative. Daca tot a inceput sezonul estival, poti organiza o excursie pentru toata familia. Ca destinatie, iti recomandam Oltenia, intrucat este o zona pitoreasca, curata si perfecta pentru a petrece un sejur cu cei dragi. Gasesti cazare in Runcu la Domeniul Culcer, o zona cu o priveliste impresionanta, inconjurata de natura. La destinatie se ajunge cu masina, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca cei mici vor calatori in siguranta. Inspecteaza motorul si celelalte componente ale masinii, curata interiorul si achizitioneaza scaune auto copii pe site-ul Bebelas.ro, pentru a avea parte de o calatorie sigura si confortabila. Timpul petrecut impreuna va vor apropia, iar copiii se vor atasa mai mult de tine si de tatal lor.
- Investeste in educatia copiilor tai. Chiar daca ei vor prefera sa se joace in timpul liber, sa umble pe tableta sau pe telefonul mobil si sa stea numai cu Kendama in mana, ca parinte, trebuie sa te gandesti in permanenta la educatia si la dezvoltarea lor. De aceea, este bine ca inca din primii ani de viata sa ii inscrii la cursuri de limbi straine, cum ar fi acest curs de engleza pentru copii 4+ ani, sa ii incurajezi sa faca miscare, lasandu-le libertatea de a-si alege sporturile preferate. De asemenea, acorda o atentie speciala hobby-urilor si pasiunilor pe care le au cei mici, pentru a-i putea sprijini si incuraja, pe cat posibil, sa isi urmeze visele si sa continue pe drumul ales.
- Nu le da ordine, ci incearca sa ii intelegi. Replica „pentru ca asa spun eu, caci sunt mama ta!” nu mai functioneaza demult. Generatia Z este revoltata si incapatanata, punandu-si propriul interes inaintea oricarui alt lucru. Asa ca ordinele si atitudinea autoritara nu se vor dovedi productive in relatia cu micutii. Iti sugeram sa adopti o abordare diferita: incearca sa fii mai intelegatoare, sa te pui in pielea lor si sa-ti amintesti de perioada cand erai copil: oare gandeai diferit, oare iti doreai lucruri diferite? Daca vor sa le cumperi anumite jucarii scumpe sau chiar gadget-uri care nu sunt destinate copiilor, incearca sa le explici, cu argumente rationale, de ce nu esti dispusa sa le faci pe plac. Probabil ca se vor supara si vor incepe sa planga sau sa tipe. In momentul acela, incearca sa compensezi cu altceva, distragandu-le atentia de la „conflictul” initial.
- Comunica deschis cu ei. Prin puterea exemplului, iti poti invata copiii sa fie sinceri cu tine, daca si tu esti sincera cu ei. Incearca sa comunici tot timpul cu ei, indiferent ca sunt fericiti sau indispusi. Daca se intorc tristi de la scoala, incearca sa afli care este cauza supararii si incurajeaza-i sa vorbeasca deschis cu tine, sa fie sinceri. Daca faci lucrul acesta de mai multe ori, in cele din urma vor deprinde aceasta abilitate de a comunica deschis si de a fi onesti, iar in viitor, cand vor simti nevoia sa discute, ei vor fi cei care vor face primul pas catre tine. Trebuie sa ii determini sa te perceapa ca pe o solutie, ca pe un sprijin sau ca pe o oaza de liniste in mijlocul tumultului: sa fii, pentru ei, persoana la care pot apela atunci cand intampina situatii conflictuale.
- Invata-i sa fie altruisti, corecti, intelegatori si blanzi. Daca ii inveti, inca de mici, sa ii respecte pe cei din jur, sa fie intelegatori si corecti indiferent de situatie, sa fie blanzi si prietenosi cu oamenii, sunt sanse mari ca la maturitate, copiii tai sa-si dezvolte personalitatea in baza valorilor si principiilor cu care s-au deprins in copilarie. Astfel, se vor transforma in adulti responsabili si altruisti, vor lega prietenii cu usurinta si vor deveni niste oameni fericiti si impliniti.
Acestea sunt doar cateva metode prin care poti contribui la dezvoltarea copiilor tai. Desigur, fiecare parinte este liber sa-si aleaga propria abordare, insa, de cele mai multe ori, nu este cea mai potrivita.