6 invenţii (descoperiri) care ne-au schimbat viaţa

luni, septembrie 20, 2021 20:51
Posted in category IT

SmartphoneÎn ultimii zeci de ani, au apărut schimbări majore în viaţa oamenilor, datorită unor inovaţii unice, care le-au schimbat oamenilor felul de a-şi trăi viaţa de zi cu zi. Am trecut de la computere greoaie la tablete elegante, de la numerar de hârtie la criptomonede și de la apeluri telefonice și scrisori către DM și FaceTime. Iată, mai jos, 6 dintre aceşti paşi uriaşi făcuţi de lumea tehnologiei.

Smartphone-ul

Dacă sunteţi foarte tineri, este posibil să nu vă amintiți o perioadă în care smartphone-urile nu existau. Ei bine, în acea perioadă, smartphone-urile erau prezente doar în filmele SF. Pe atunci, telefoanele “obişnuite” erau omniprezente.

Primul smartphone a fost creat tehnic de IBM la începutul anilor ‘90, dar primul smartphone clasic a fost lansat la sfârșitul anilor 2000. Cu toate acestea, mulți cred că primul smartphone a fost iPhone-ul iconic, lansat în iunie 2007. Acest telefon a schimbat lumea, 6,1 milioane de unități fiind vândute într-un an.

Așteptările oamenilor cu privire la ceea ce ar putea face un telefon au fost cu siguranță îndeplinite sau depășite odată cu lansarea primului iPhone, iar milioane de persoane din întreaga lume sunt acum loiale mărcii. Multe mărci au urmat exemplul, Samsung, LG, HTC și Nokia lansându-şi propriile smartphone-uri. Acum, smartphone-urile sunt normalitatea la nivel global, iar capacitățile lor continuă să se îmbunătățească.

Maşina electrică

În ultimii ani, problema încălzirii globale a devenit o preocupare uriașă pentru guverne, companii și indivizi. Și știm cu toții că o contribuție imensă la încălzirea globală o reprezintă eliberarea de gaze cu efect de seră de la vehiculele pe benzină și diesel. Aici mașina electrică poate face o mare diferență.

Mașina electrică nu este tocmai un concept nou, prima maşină electrică fiind inventată la sfârșitul anilor 1800. Cu toate acestea, mașinile electrice nu erau un subiect de interes în acel moment și nu au fost nici în următoarea sută de ani.

În 1996, General Motors a lansat propriul model de mașină electrică, numită EV1. Dar oamenii au mers în continuare pe mâna maşinilor pe benzină și diesel. Abia la începutul anilor 2010 mașinile electrice au avut mai mult succes comercial, în special odată cu disponibilitatea comercială pe scară largă a mașinilor electrice Tesla, o companie care a adus faimă și bogăție antreprenorului Elon Musk.

Tesla a reuşit să impună pe piaţă, la mijlocul anilor 2010, maşina electrică, iar acum multe alte companii auto dezvoltă și lansează propriile modele electrice sau hibride.

Imprimanta 3D

Imprimantele 3D au făcut ca lucrurile imposibile să devină realitate. Aceste dispozitive minunate pot imprima obiecte tridimensionale, utilizând o metodă numită Fused Depositional Modeling (modelare depozițională fuzionată), FDM.

Acolo unde imprimarea 3D devine importantă sunt aplicațiile sale într-o serie de industrii. În prezent, imprimarea 3D poate fi utilizată pentru a produce piese personalizabile, pentru produse de prototip și pentru producția de bijuterii și accesorii.

Mai mult, imprimantele 3D sunt acum luate în considerare în producția de organe sintetice pentru pacienții cu transplant. Dezvoltarea organelor în acest mod ar putea elimina în totalitate riscul de respingere a organelor din corpul pacientului și ar putea reduce rapid numărul de persoane aflate pe listele de așteptare pentru transplant din întreaga lume.

Wi-Fi

Ce am face fără Wi-Fi? Această creație uimitoare a schimbat modul în care lucrăm, cumpărăm, comunicăm etc.

Wi-Fi a fost inventat de o organizație australiană numită Wi-Fi Alliance în 1998. Această tehnologie folosește frecvențe radio pentru a transmite informații între diferite dispozitive, permițând Wireless Fidelity (sau Wi-Fi).

Cu toate acestea, a durat ceva timp până când Wi-Fi a devenit la fel de popular cum este astăzi. Acest lucru se datorează faptului că, pentru a utiliza Wi-Fi, era nevoie de dispozitive care îl acceptă. Și abia la mijlocul anilor 2000 astfel de dispozitive au devenit disponibile publicului larg. Odată ce laptopurile, telefoanele și alte dispozitive au reușit să accepte Wi-Fi, acesta a devenit un succes la nivel mondial și este acum o parte esențială a vieții a milioane de oameni.

Inteligenţa artificială (AI) (Artificial Intelligence)

Ideea inteligenței artificiale există de sute de ani. De exemplu, în secolul al XIV-lea e.n., un poet și teolog catalan a conceput o versiune foarte rudimentară a AI. Cu toate acestea, abia în 1955 a fost inventat oficial termenul „inteligență artificială”. Aceasta a venit odată cu invenția primului program de computer AI, dezvoltat de Allen Newell, Herbert Simon și Cliff Shaw.

Deși au trecut aproape 70 de ani de la dezvoltarea primului program AI, tehnologia este încă pe un teren nesigur. Încă nu a fost creată o formă puternică de inteligență artificială, iar perfecționarea acestei tehnologii este estimată a se produce în câteva decenii. Cu toate acestea, AI este deja utilizat în multe domenii, inclusiv în medicină, recunoașterea vocii, robotică etc.

GPS

Unii dintre noi ne mai amintim de acel moment în care a trebuit să scoatem harta de hârtie atunci când am vrut să ajungem undeva. Ei bine, datorită GPS-ului, hărțile pe hârtie sunt acum în mare parte de domeniul trecutului.

Primul GPS, sau Global Positioning System, a fost inventat de Departamentul Apărării al SUA în 1973. Primul satelit a fost dezvoltat de Forțele Aeriene ale SUA și a fost lansat un an mai târziu. Dar abia în 1993 a fost lansat un sistem complet de 24 de sateliți pentru a crea primul GPS complet funcțional.

Sateliții GPS funcționează prin trimiterea și primirea de semnale de pe dispozitive de pe Pământ, cum ar fi telefonul sau laptopul. Măsoară timpul necesar pentru ca un semnal să ajungă de pe Pământ și apoi folosește un ceas atomic pentru a determina locația unui dispozitiv.

De atunci, GPS-ul a devenit util în mai multe domenii diferite, inclusiv călătorii, securitate și chiar fitness. Data viitoare când vă folosiți telefonul pentru a vă găsi drumul undeva sau pentru a urmări cursa pe care tocmai ați făcut-o, trebuie să mulţumiţi GPS-ului.

Via MakeUseOf (MUO).

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu