Albert Einstein ateul
joi, aprilie 10, 2014 15:54Poate cel mai mare om de știință din toate timpurile, Albert Einstein clarifică, într-o scrisoare, relația sa cu Divinitatea. Cei care încă nu au depășit stadiul tribal în domeniul gândirii se pot opri aici cu cititul acestui material. Nu, nu sunt ateu, nu am această putere. Dar nici nu pot crede în bigotismul religios al masei de creștini (hă, hăă, hăăă) din România. Dacă ar veni Hristos pe Pământ, probabil ar găsi creștinii de azi la fel ca evreii din vremea sa: creștinismul a devenit un negoț onorabil, în care putem juca tot felul de roluri.
Ca preot am o profesie sigură și bănoasă, nu trebuie să merg zilnic la muncă, sunt propriul meu șef, nimeni nu-mi cere să fiu eficient și productiv etc. Plus ca statul român laic (hă, hăă, hăăă) îmi asigură viitorii enoriași încă de pe băncile școlii, prin îndoctrinarea de la orele de religie (atunci când acestea chiar se fac, preotul în cauză mai ajungând și pe la orele de curs).
România este printre puținele țări din UE, dacă nu chiar singura, în care se impun orele de religie în școlile de stat, în multe alte state, mult mai dezvoltate, fiind introduse alte cursuri, precum “istoria religiei”. Știți care-i procentul ateilor în România? Undeva în jur de 0,2% din populație. Cum se explică atunci că, într-o țară creștină în procent de 99%, se fură totul, se ucid oameni, se violează, se agresează fizic etc.? Ce fel de creștin este românașul care bea de stinge, înjură, vorbește urât etc. Hai să fim serioși, România nu are nicio treabă cu învățăturile creștine, ci cu pupatul de moaște și alte obiceiuri primitive care nu au nici cea mai mică legătură cu învățăturile biblice.
Cehia, de exemplu, este o țară cu mult mai puțini hoți și infractori decât România, deși are un procent al ateilor de, atenție, 79,4% (includem aici agnosticii sau persoanele fără religie). Încă un exemplu: Germania are procentul ateilor de 29,6%. Iată și scrisoarea lui Albert Einstein.
Albert Einstein: Cuvantul Dumnezeu nu reprezinta pentru mine decat o expresie si un produs al slabiciunii umane. Biblia este pentru mine o colectie de legende onorabile, dar primitive si copilaresti. Nici o interpretare, oricat de subtila ar fi ea, nu-mi poate schimba aceasta perceptie. Pentru mine, religia evreiasca, la fel ca toate celelalte religii, este o intrupare a celor mai copilaresti superstitii.
In ianuarie 1954, cu un an inaintea mortii sale, Albert Einstein i-a trimis o scrisoare filosofului Erik Gutkind, dupa ce ii citise cartea „Alege viata: Chemarea biblica la revolta”, scrisa in 1952.
Epistola a fost necunoscuta mai bine de 50 de ani si a aparut in spatiul public abia in 2008, cand a fost vanduta pentru prima oara cu suma de 170.000 de lire sterline. Patru ani mai tarziu, in octombrie 2012, ea a fost scoasa din nou la licitatie, fiind adjudecata pentru trei milioane de dolari de un cumparator care a preferat sa ramana anonim.
In aceasta scrisoare Einstein si-a facut publice opiniile sale despre religie, clarificand, de data asta fara urma de indoiala, modul in care omul de stiinta se raporteaza la ea.
Iata textul scrisorii:
Princeton, 3.1.1954
Domnule Gutkind,
Inspirat de sugestiile repetate ale lui Brouwer, am citit cartea dumneavoastra si va multumesc ca mi-ati imprumutat-o. Avem multe in comun in ceea ce priveste atitudinea fata de viata si fata de oameni. Idealul dumneavoastra personal, care lupta pentru eliberarea dorintelor orientate catre sine si pentru construirea unei vieti nobile, cu accent pe elementul pur uman ne uneste si arata ca avem acea „atitudine americana”.
Cu toate acestea, fara sugestia lui Brouwer, nu cred ca v-as fi citit niciodata cartea pentru ca este scrisa intr-un limbaj care imi este inaccesibil. Cuvantul Dumnezeu nu reprezinta pentru mine decat o expresie si un produs al slabiciunii umane. Biblia este pentru mine o colectie de legende onorabile, dar primitive si copilaresti. Nici o interpretare, oricat de subtila ar fi ea, nu-mi poate schimba aceasta perceptie. Pentru mine, religia evreiasca, la fel ca toate celelalte religii, este o intrupare a celor mai copilaresti superstitii. Si evreii, popor din care fac parte si eu, nu sunt mai presus decat alti oameni. In ceea ce priveste experienta mea cu alte grupuri de oameni, nici ele nu sunt mai bune decat altele, desi sunt protejate de cele mai rele cancere printr-o lipsa de putere. Nu vad nimic altceva special la ele decat asta.
Gasesc dureros faptul ca dumneavoastra pretindeti o pozitie privilegiata si ca incercati sa aparati aceasta pozitie prin zidurile mandriei. Ca om, pretindeti, ca sa spun asa, o dispensa de la cauzalitatea acceptata, iar ca evreu, de la monoteism. Dar o cauzalitate limitata nu mai este deloc cauzalitate, asa cum minunatul Spinoza a recunoscut…
Chiar daca am prezentat diferentele dintre convingerile noastre intelectuale, imi este totusi clar ca suntem apropiati in privinta altor lucruri esentiale (in evaluarea comportamentului uman, de exemplu). Cred ca ne-am intelege destul de bine daca am purta o discutie pe marginea unor lucruri concrete.
Cu multumiri prietenoase si cele mai bune urari,
Al dumneavoastra,
A. Einstein
Citeste si articolele:
Petre Dalea says:
aprilie 10th, 2014 at 20:49
A fi om de stiinta inseamna a nu crede in Dumnezeu e ca si cum nu te crezi pe tine, sunt oamenii care nu cred in ei dar cred in Dumnezeu asa cum Albert a crezut in el, nu ar avea de ce sa creada in altceva.
Eu persoanal cred in Karma dar cred si in cel de sus, insa as prefera sa imi ghidez viata dupa actiunile mele…
O ipoteza interesanta despre Univers, viata, moarte | A șaptea dimensiune says:
martie 18th, 2015 at 21:09
[…] Albert Einstein ateul […]
Să nu uităm de matematică, regina științelor | A șaptea dimensiune says:
aprilie 6th, 2016 at 15:37
[…] Albert Einstein ateul […]
Cum economisești combustibilul mașinii tale | A șaptea dimensiune says:
septembrie 4th, 2016 at 12:16
[…] Albert Einstein ateul […]
Biserica Ortodoxă Română (BOR) a slujit dictatura comunistă, iar astăzi sprijină acţiunile criminale ale ciumei roşii (PSD) | A șaptea dimensiune says:
aprilie 30th, 2019 at 18:48
[…] Albert Einstein ateul […]