20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă

duminică, septembrie 29, 2013 18:25
Posted in category Educatie

Igiena

  1. Cuvântul igienă provine de la numele zeiței Hygieia, cea care la grecii antici era ‘responsabilă’ cu sănătatea și curățenia.
  2. În corpul uman se găsesc aproximativ 1000 de specii de bacterii. Numărul bacteriilor din corpul uman este mai mare decât populația Statelor Unite ale Americii.
  3. Săpunul obișnuit, care se spune că elimină bacteriile, poate duce la scăderea numărului de hormoni responsabili cu activitatea sexuală.
  4. Un studiu făcut pe 11000 de copii a dovedit că un mediu excesiv de igienic crește riscul apariției eczemelor și astmului.
  5. Călugării cultului Jain Dharma, din India, se spală doar pe mâini și pe picioare, dar au interzisă baia pentru restul corpului, deoarece, în doctrina respectivului cult religios, o eventuală baie ar pune în pericol viețile a milioane de microorganisme.
  6. La călugări igiena are alt înțeles.
  7. Cuvântul ‘săpun’ provine de la mitologicul ‘Mount Sapo’, un munte pe unde trecea râul Tibru si unde se sacrificau animale. Legenda spune că datorită grăsimilor animale și frasinului apa râului era foarte bună pentru spălat și era folosită de femei în acest scop.
  8. Egiptenii antici și aztecii își tratau tăieturile și arsurile cu propria urină. Ureea, un produs chimic cheie în urină, este cunoscută prin proprietatea sa de a elimina ciuperci și bacterii.
  9. În Anglia medievală, regele Henric al IV-lea le cerea cavalerilor să se scalde cel puțin o dată în viața lor, acest fapt petrecându-se în timpul ceremoniilor prilejuite de anumite ritualuri.
  10. În secolul al XVIII-lea, în Londra, excrementele au contaminat apa potabilă a orașului astfel încât, o perioadă, localnicii au fost nevoiți să bea vin, în loc de apă.
  11. Un elev de clasa a șaptea din Florida a dovedit științific faptul că există mai multe bacterii în dispozitivele cu gheață dintr-un fast-food decât în apa de la toaletă.
  12. Bacteriile nu au nevoie de un anume moment pentru a contamina produsele alimentare.
  13. Prima periuță de dinți, cu fire din păr de porc așezate pe oase de vită, s-a folosit în China prin anul 1498. În SUA, periuța de dinți a devenit populară după ce a fost folosită, în al doilea război mondial, de soldații americani.
  14. Hârtia igienică a apărut, în forma actuală, abia în 1935. Romanii din antichitate foloseau un burete cu apă sărată.
  15. NASA a cheltuit recent 23,4 milioane de dolari pentru proiectarea unei toalete în spațiu, care ar sfida lipsa de gravitație.
  16. În 1843, Oliver Wendell Holmes Sr. începea o campanie pentru o curățenie desăvârșită în spitale, lovindu-se de ideile sociale ale acelui timp și fiind întâmpinat cu dispreț pe scară largă. De exemplu, Charles Meigs, un obstetrician american proeminent, spunea: “Medicii sunt domni și mâinile domnilor sunt curate”.
  17. În secolul al XVII-lea, și până prin secolul XIX, aproape un sfert din femeile care nășteau în spitalele din Europa sau America mureau datorită febrei puerperale, o infecție răspândită datorită lipsei de igiene la asistente medicale și medici.
  18. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că telecomanda televizorului este mai plină de microbi decât mânerul ușii de la toaletă. Telecomanda poate răspândi Staphylococcus-ul rezistent la antibiotice, responsabil cu moartea a 90.000 de oameni annual.
  19. Al 20-lea președinte al SUA, James Garfield, nu a murit asasinat de glonțul tras de James Garfield, ci pentru că echipa medicală l-a tratat pe președinte cu mâinile pătate de gunoi de grajd, cauzându-i o infecție severă care l-a ucis trei luni mai târziu.
  20. Mâinile pătate cu gunoi de grajd trebuie ținute la distanță.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă”

  1. Albert Einstein ateul | A șaptea dimensiune says:

    februarie 11th, 2016 at 12:16

    […] 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă […]

  2. Scurtă istorie a Internetului | A șaptea dimensiune says:

    februarie 21st, 2016 at 12:49

    […] 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă […]

  3. Unde se fabrică banii României | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 3rd, 2016 at 18:24

    […] 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă […]

  4. Cine are cei mai mulți bani digitali | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 3rd, 2016 at 18:28

    […] 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă […]

  5. Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2014 | A șaptea dimensiune says:

    mai 21st, 2016 at 12:06

    […] 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă […]

  6. Cele 10 studii ciudate ale psihologiei | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 2nd, 2016 at 16:18

    […] 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă […]

  7. Detalii inedite din istoria lumii | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 21st, 2016 at 20:32

    […] 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă […]

Adauga un comentariu