Apple Car, un proiect eşuat

duminică, martie 17, 2024 9:11

Apple CarApple Car a fost un proiect de 10 miliarde de dolari, care a durat un deceniu şi care nu a ajuns niciodată la bun sfârșit.

În urmă cu 10 ani, Apple îşi propunea să construiască o maşină, eventual în colaborare cu altă companie, care să beneficieze de soft-ul Apple, unul dintre cele mai performante din lume.

Au avut loc discuţii cu diverse companii, dar se pare că niciuna dintre variante nu a prins viaţă. O primă colaborare încercată a fost cea cu Tesla, pe care Apple chiar intenţiona să o achiziţioneze. Dar ideea de colaborare a eşuat în momentul în care Elon Musk şi-a dorit pentru sine funcţia de CEO Apple, ceea ce, evident, nu era o opţiune viabilă pentru Apple.

Discuţiile dintre Apple şi Tesla au apoi reluate, în momentul în care dorea să cumpere baterii de la Tesla, iar Tesla se lupta să construiască Modelul 3 – cu Cook.

Un alt parteneriat încercat de Apple a fost cel cu Mercedes. Se pare că a fost colaborarea cea mai aproape de a prinde viaţă, aranjamentul fiind acela ca Mercedes să construiască modelul de maşină proectat de Apple. Toate acestea se întâmplau în perioada în care Mercedes îşi propunea să-şi vândă propriile maşini dotate cu platforme de conducere autonomă şi interfața software a Apple. Din păcate, directorii de la Apple au renunţat la colaborare, retrăgându-se din proiect.

O altă încercare de colaborare a fost cea dintre Apple şi Ford, pentru a dezvolta împreună modelul Apple Lincoln, dar proiectul a rămas la nivel de discuţie iniţială. Alte colaborări încercate de Apple au fost cu BMW şi EV Canoo.

Foarte aproape de realizare a fost şi proiectul de colaborare dintre Apple şi McLaren, brand binecunoscut în Formula 1. McLaren vinde annual câteva mii de maşini construite manual, la preţuri foarte mari, care pleacă de la câteva sute de mii de dolari şi pot ajunge la câteva milioane de dolari. Din păcate, nici această colaborare nu s-a finalizat.

În timp, au apărut îndoieli privind capacitatea Apple de realiza o maşină 100% autonomă, în care prezenţa şoferului uman să nu fie necesară. De aceea, Apple şi-a concentrat eforturile pe realizarea părţii software a conducerii autonome, renunţând definitiv la proiectul iniţial, acela al unui model Apple Car.

În acest moment, Apple ar intenţiona să realizeze o maşină cu conducere autonomă de nivelul 2, în care computerul de bord (partea softwware) ar putea controla în mod autonom direcția și accelerația, dar şoferul trebuie să fie atent și gata să preia conducerea în orice moment. Doar că acest proiect este unul comun, autonomia de nivel 2 fiind prezentă la majoritatea mașinilor moderne, inclusiv la cele cu prețuri relativ scăzute.

Se pare că ambițiile mărețe ale Apple, excesul de încredere și străduința constantă pentru perfecționism asupra noilor produse au făcut ca Apple Car să nu devină un proiect realizabil. Rămâne doar noua versiune de CarPlay, care va începe să fie lansată pentru anumite modele de mașini mai târziu în acest an.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu