Este Apple Vision Pro începutul erei post-iPhone?

sâmbătă, iunie 10, 2023 18:14
Posted in category IT

Apple Vision Pro

Numit de unii „computer spaţial”, Apple Vision Pro pare să fie primul pas mai important al Apple în desprinderea de moştenirea lui Steve Jobs şi trecerea companiei într-o nouă etapă a devenirii sale.

Noul CEO al Apple, Tim Cook, pare hotărât să inoveze tot mai mult în produsele Apple, iar Vision Pro se încadrează în această tendinţă generală.

Deşi împrumută mult de la iPhone, Vision Pro pare să fie începutul erei post-iPhone.

Există un motiv pentru care Apple numește Vision Pro un computer spațial, spre deosebire de un set de căști VR sau un set de căști de realitate mixtă. Nu este vorba doar de a fi pasiv și de a privi lucrurile din jurul tău. Calculul spațial implică ceva activ și există o mulțime de lucruri pe care le puteți face cu acest dispozitiv portabil.

„Apple Vision Pro (AVP) este cea mai impresionantă piesă de tehnologie pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Ben Bajarin, CEO și analist principal la Creative Strategies. „Atât de multe inovații Apple care au apărut înainte sunt evidente în acest produs. Siliciu personalizat, miniaturizare, fuziune a senzorilor, senzori de cameră, senzori personalizați, toate lucrurile pe care le-au inovat în alte produse se manifestă în AVP pentru a crea o experienţă total nouă, nemaiîntâlnită până acum”.

Când am încercat Vision Pro, mi-a plăcut cât de ușor a fost să mă deplasez printre aplicații cu un gest și să le fixez oriunde îmi place.

Apple Vision Pro are un imens potențial de colaborare, pe care l-am descoperit în timpul unui apel demonstrativ FaceTime. Am fost impresionat cât de clar arăta aplicația Freeform de la Apple în realitate augmentată, cu un model 3D pe care l-am putut manipula.

Urmărirea ochilor este mult mai bună decât multi-touch-ul

Un alt domeniu de inovație serioasă este interfața Vision Pro. Am mai încercat urmărirea ochilor pe laptop-uri de gaming, dar nu am văzut niciodată ceva atât de precis. După o scurtă sesiune de configurare care a implicat urmărirea punctelor din spațiul meu virtual, am fost uimit de cât de bine mi-a urmărit Vision Pro mișcările ochilor. În timp ce mă uitam în jurul meniului principal, diferitele pictograme s-au aprins, gata să selectez ceva doar apăsând degetele.

„Experiența generală a utilizatorului, în special interfața de urmărire a ochilor și a gesturilor cu degetul, este pur și simplu de neegalat”, a declarat Avi Grenengart, fondatorul Techsponential, care a primit și un demo Vision Pro. „Apple stabilește așteptările de bază pentru calculul spațial la un nivel foarte ridicat.”

În timp ce interfața este asemănătoare iPhone-ului, nu este nevoie să întindeţi mereu braţele, deoarece Apple știe că brațele dvs. ar obosi după un timp. Pur şi simplu, puteți efectua gesturi cu mâinile în poală; Vision Pro are camere pe partea inferioară a căștii pentru a vă ușura viața și pentru a minimiza oboseala. Vision Pro poate procesa toate acestea atât de repede – de 8 ori mai repede decât puteți clipi – datorită procesorului R1 dedicat.

„Am fost extrem de impresionat de cât de bine a funcționat software-ul”, a spus Bajarin. „Urmărirea ochilor a fost aproape impecabilă. A fost o experiență software atât de matură, încât nimeni nu ar avea nicio problemă să folosească setul cu cască chiar din prima zi.”

Revoluție micro-OLED

Un alt mod în care Vision Pro trece de iPhone îl reprezintă afişajele. În zborul meu spre casă de la WWDC 2023, mi-a plăcut să urmăresc câteva episoade din Ted Lasso pe iPhone 14 Pro Max, dar un afișaj de 6,7 inchi păleşte în comparație cu ecranul virtual de 100 de inchi pe care Vision Pro este capabil să îl proiecteze în fața ochilor tăi. Și aici vorbim despre imagini super clare.

Avi Greengart, Techsponential: „Ecranele micro-OLED de pe Apple Vision Pro oferă mai mult de 4K video fiecărui ochi, ceea ce reprezintă un total de 23 de milioane de pixeli. Apple a inventat literalmente noi afișaje pentru Vision Pro, care depăşesc cele mai bune căști VR. Apple merită, de asemenea, credit pentru colaborarea cu Zeiss pentru a crea inserții optice personalizate pentru a compensa corectarea vederii.”

Și în timp ce iPhone-ul este cu siguranță o experiență 2D, Vision Pro oferă imagini 3D uluitoare, pe care le-am experimentat în timp ce urmăream Avatar: The Way of Water. De asemenea, puteți viziona fotografii și videoclipuri 3D pe care le creați folosind butonul de captare a conținutului propriu al căștilor. M-am simțit de parcă sunt acolo în timp ce priveam niște prieteni adunându-se în fața unui foc ce trosnește.

Realitatea augmentată (AR – Augmented Reality) este în sfârșit aici

Vision Pro începe cu adevărat să se separe de iPhone cu experiențe de realitate augmentată. Aplicația Mindfullness de pe Vision Pro este un exemplu grozav, combinând imagini colorate care plutesc chiar în fața feței dvs. împreună cu sunetul spațial de 360 de grade emanat de podurile audio ale Vision Pro. Da, iPhone-ul are o mulțime de aplicații AR, dar a ține un telefon în fața ta nu este același lucru cu a te uita în jurul tău.

A fost de-a dreptul magic când un fluture a aterizat pe degetul meu în timp ce mă aflam în aplicația Encounter Dinosaur de pe Apple Vision Pro. Și sunt încântat să văd ce poate face Apple cu Disney ca partener oficial, deoarece CEO-ul Disney, Bob Iger, a tachinat câteva posibilități AR destul de convingătoare cu toate francizele sale. Personal, abia aștept până când pot mânui o sabie laser în Vision Pro.

Oricât de impresionante sunt demo-urile Vision Pro, soarta lui depinde cu adevărat de ceea ce pot face dezvoltatorii cu această platformă. De aceea, Apple a anunțat dispozitivul la WWDC 2023, cu câteva luni înainte de debutul său la începutul anului 2024.

„Succesul acestei platforme depinde în totalitate de dezvoltatorii de software”, a spus Bajarin (Creative Strategies). „Dacă comunitatea software nu acceptă această platformă, atunci această categorie nu merge nicăieri pentru Apple. De aceea este atât de important să ajungă un produs extrem de bun în mâinile lor.”

Preţul Apple Vision Pro este de aproximativ 3.500 USD

Vision Pro este un produs versiunea 1.0, de aceea preţul este ridicat. Însă publicul țintă nu este format din consumatorii obișnuiți, ci din dezvoltatori ce vor oferi tipurile de experiențe care vor face versiunea 2.0 și nu numai convingătoare pentru publicul larg.

Greengart spune că, dacă există suficientă cerere în timp, lanțul de aprovizionare va crește, randamentele componentelor vor crește și costurile vor scădea în cele din urmă.

Amintiți-vă că şi iPhone-ul a început cu un ecran slab de 3,5 inchi, fără 3G și nici măcar cu un App Store.

„Există o mulțime de întrebări deschise cu privire la aplicațiile și conținutul care vor genera cererea și probleme legate de confortul ochilor și ale capului, dar odată cu Apple Vision Pro se pare că asistăm la nașterea unei noi ere in domeniul tehnologiei”, a spus Greengart. O eră post-iPhone.

Sursa informaţiilor: Tom’s Guide.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu