Ardeleni şi răgăţeni

luni, august 10, 2009 11:28
Posted in category Istorie

Muntii CarpatiÎntre “miticii” din regat şi ardelenii occidentalizaţi îi prefer pe cei din urmă. Dacă toată România ar fi un Ardeal ceva mai mare, altfel am fi văzuţi. Ferentarii, Becali sau Vanghelie sunt “mărci” bucureştene. Atunci cum să nu-i preferi pe Blaga, Bolyai sau C.F.R. Cluj. Până la urmă, precum în Italia, diferenţa se simte. Dacă la italieni, nordul este (a fost) mereu în faţa sudului, la noi Banatul şi Ardealul au fost şi sunt “fruncea”. Mi-aş dori să fie, într-o zi, la fel peste tot în România. Dar cu alde Geoană, Becali sau Vanghelie şansele sunt minime. Nu-i aşa, tovarăşi pesedişti?

Update

Diferenţele, multe şi profunde în 1918, dintre aceste două „lumi” au fost evocate şi în timpul întâlnirii secrete din 30 noiembrie 1918, dintre oamenii politici munteni şi ardeleni, când s-a discutat, aprins, despre unirea condiţionată (susţinută de ardeleni) şi cea necondiţionată (susţinută vehement de regăţeni, prin Al. Vaida-Voievod). Într-un final, s-a găsit, de către Iuliu Maniu, o formulă de compromis, care, acceptând necondiţionalitatea, consemna, totuşi, rezervele serioase ale părţii ardelene faţă de moravurile dâmboviţene şi, drept urmare, faţă de pericolul nerespectării principiilor stabilite în rezoluţia în opt puncte a Adunării Naţionale din 1 decembrie 1918. Se cuvine observat că în luarea deciziei, pozitive pentru România, Conferinţa de pace de la Paris avusese în vedere şi premisa că ardelenii, mai învăţaţi cu politica serioasă şi mai cultivaţi, vor influenţa în bine pe cei din vechiul regat! Ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat, în noua Românie Mare triumfând, previzibil, metehnele munteneşti, „regăţene”.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Ardeleni şi răgăţeni”

  1. Ce se mai poate întâmpla pe şosele | A șaptea dimensiune says:

    mai 12th, 2015 at 16:36

    […] Ardeleni şi răgăţeni […]

  2. Zeci de mii de persoane au protestat la Washington faţă de politica lui Obama | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 11th, 2016 at 15:47

    […] Ardeleni şi răgăţeni […]

Adauga un comentariu