Arta de a te pupa singur în cur

duminică, noiembrie 4, 2012 12:16
Posted in category Literatura

Paul EveracGrijuliu cu posteritatea sa literară, Paul Everac și-a comandat încă din timpul vieții un bust, pe care îl ține în ograda casei lui de vacanță de la Rucăr. Mai de curând, Everac și-a inventariat piesele de teatru și i-a ieșit că el ar fi cel mai prolific dramaturg român de azi și din toate timpurile. Pe vremea dictaturii comuniste, lui Everac i se jucau și câte patru piese pe săptămână în teatrele bucureștene. Fluturele lui pe lampă, în care erau înfierați românii care fugeau de ‘binele’ comunist, făcea parte din repertoriul obligatoriu, încât printre actori circula vorba ‘Nici o masă fără pește oceanic, nici un teatru fără Everac!’.

Pe atunci Everac era atent până și cu imaginea sa din culise, încât dacă auzea că-l vorbește careva de rău, îl turna solemn că se abate de la linia partidului comunist. Se temea de el până și Valentin Silvestru, supranumit Ayatolahul, care practica abitir delațiunea preventivă la foruri, dar n-avea uși deschise atât de sus, ca Everac.

Imediat după Revoluție, piesele lui au fost scoase de pe afiș, iar afișele rupte ca pozele lui Ceaușescu. Avut noroc însă cu Ilici Iliescu. Mare iubitor de teatru și everacofil fără rezerve, Ilici nu l-a lăsat multă vreme pe bară. I-a dat televiziunea națională pe mână, dar a uitat să-l sfătuiască să nu iasă pe sticlă. Încrezător în popularitatea sa, timp de un an, Everac și-a citi zilnic și la o oră de vârf indigestele tablete la TVR, încât și azi ocupă primul loc în clasamentul celor mai detestați președinți ai numitei instituții.

În 2004, când nici un regizor n-a vrut să-i pună Coada în scenă la Naționalul din Capitală condus de Dinu Săraru, autorul Cărții lui Ioviță și-a regizat singur piesa, convins că va avea un succes triumfal. Și, dacă vă vine să credeți, cât a fost ținută în repertoriu piesa lui Everac, publicul nu umplea nici o treime din jumătate din fotoliile sălii ‘Atelier’. Ceea ce pe Everac l-a făcut să-l bănuiască pe Săraru de complot împotriva sa. În lipsa forurilor de odinioară și a admiratorului său prezidențial, căruia îi expirase mandatul, l-a pârât opiniei publice pe Săraru, din postura de mare dramaturg persecutat de reacționarul semialfabetizat.

Opinia publică, dobitoacă, n-a tresărit, ba a mai și râs ca proasta la piesa în care Florin Călinescu îl juca pe Ceaușescu, iar unul dintre personajele care-l întrebau pe cârmaci cum să-l pupe mai eficient în cur se numea Everac. Închipuindu-și că ar fi vorba despre el, și nu tu foruri bolșevice, nu tu Iliescu, Everac dă să se adreseze Justiției pentru calomnie. Și atunci, omul pe care în acte îl cheamă nu-stiu-cum Constantinescu primește lovitura la reputație prin gura lui Florin Călinescu: ‘În cartea de telefon sunt nu știu câți Everaci. Or să mă dea toți în judecată?’. (Cristian Teodorescu, Academia Cațavencu, 2010)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Arta de a te pupa singur în cur”

 1. Dan Deșliu, demon și înger | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 15th, 2015 at 19:59

  […] Arta de a te pupa singur în cur […]

 2. Cum s-a metamorfozat Adrian Păunescu în porc bolșevic | A șaptea dimensiune says:

  martie 30th, 2015 at 20:45

  […] Arta de a te pupa singur în cur […]

 3. Conu’ Paulică față cu reacțiunea | A șaptea dimensiune says:

  martie 30th, 2015 at 21:23

  […] Arta de a te pupa singur în cur […]

 4. O nouă formă de genocid în China comunistă: furtul de organe | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2015 at 14:26

  […] Arta de a te pupa singur în cur […]

 5. Proza din umbrele trecutului | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 26th, 2016 at 20:18

  […] Arta de a te pupa singur în cur […]

Adauga un comentariu