Lingăi şi curve bolşevice

sâmbătă, octombrie 6, 2012 14:18

Cozi la butelii in comunism16 decembrie 1989: un popor în hibernare se trezește la viață. Într-o săptămână cucerește simpatia unei lumi. Dar apare Ilici Iliescu și gașca lui de KGB-iști. Iar visul frumos al copiilor României se transformă într-un coșmar din care nu reușim să ne trezim de 22 de ani. Peste tot îi auzi și îi vezi pe rusofonii ce au îngenuncheat România. Ne le pasă de nimic. Nu tresar o secundă la milioanele de victime inocente ale comunismului. Nu au nici un regret pentru crima de a fi slujit un regim diabolic. Nu au nici o tresărire la drama românilor din Basarabia. Nu au nici un milimetru de revoltă față de umilirea României de către ruși în secolul XX, prin transformarea acestei țări în colhoz rusesc. Iată mai jos un material despre lingăi și curve bolșevice.

Lingai de neuitat: Nicolae Dan Fruntelata si Mihai Ungheanu

In 1989 au fugit de la conducerea revistei „Luceafarul“, de frica Revolutiei. Au reaparut in timpul guvernarii Vacaroiu. Recuperati de Patrulaterul rosu, fostul redactor-sef Nicolae Dan Fruntelata si adjunctul sau Mihai Ungheanu devin secretari de stat. In prezent, Fruntelata e omul lui Vacaroiu, iar Ungheanu, senator PRM.

In decembrie ’89, citiva tineri scriitori necunoscuti patrund in Casa Scinteii, sa preia revista „Luceafarul“. In numele cui? Al poporului, fireste. N-aveau insa de la cine. Conducerea disparuse. Redactorul-sef Nicolae Dan Fruntelata si Mihai Ungheanu, eminenta cenusie a revistei, se ascunsesera preventiv.

Se temeau de represalii din partea lui Mircea Dinescu, dat afara de la „Luceafarul“ cu citiva ani in urma? Le era frica sa nu-si aduca aminte cititorii de atacurile impotriva Monicai Lovinescu si a lui Virgil Ierunca, atacuri murdare, la persoana, care scirbisera lumea literara?

Printre victimele revistei se numarase si Dorin Tudoran, alungat din redactie cu scandal. Dar „Luceafarul“ facuse si victime prin ricoseu. Tineri scriitori care au luat de bu- na ideologia revistei si care s-au format in asa-numitul spirit al „protocronismului“.

Revista-trambulina pentru functii inalte

La 15 ani dupa Revolutie, protocronismul nu mai inseamna nimic pentru multi cititori. Sub Ceausescu a fost insa un ingredient esential al national-comunismului. Termenul era inventia lui Edgar Papu, carturar care s-a trezit apoi confiscat de interese de partid si manevrat ca Pinocchio, fara sa inteleaga de ce. Pe urmele lui G. Calinescu, Edgar Papu, fost detinut politic, scrisese niste eseuri inocente in care afirma ca anumiti scriitori romani clasici anticipau momente ulterioare ale culturii universale. Luind protocronismul in brate, „Luceafarul“, revista eclipsata de „Romania literara“, devine exponenta culturala a national-comunismului ceausist. Asa ajunge o trambulina pentru functii inalte.

Nicolae Dragos e promovat redactor-sef la „Scinteia“, din functia de sef al „Luceafarului“. Era asta o surpriza?

Placeau la Cabinetul Elenei Ceausescu

Poetul Nicolae Dragos devenise unul dintre laudatorii de frunte ai lui Ceausescu. I s-a dat „Scinteia“ pe mina pentru ca placea si la Cabinetul 1, dar mai ales la Cabinetul 2. Nicolae Dan Fruntelata, poet submediocru, i-a luat locul lui Dragos la conducerea revistei, fiindca facea impresie buna la Cabinetul 2, tot in calitate de lingau al familiei.

Pentru Elena Ceausescu, Fruntelata devine „Danut“. Poetul, nu foarte inteligent, dar credincios si incapabil sa-si inchipuie ca ceausismul s-ar putea incheia vreodata, pozeaza in vedeta cu mari resurse de parvenire, pina in ultima clipa a regimului. Desi conducea o revista a Uniunii Scriitorilor, Nicolae Dan Fruntelata, fabulosul Danut, nu mai avea nici o legatura cu Uniunea.

„Luceafarul“ devenise revista lui, primita cadou de la virful partidului. In realitate, cel care conducea publicatia era criticul Mihai Ungheanu.

Vesnicul om din umbra al revistei

Spre deosebire de poetii care faceau servicii vizibile partidului, Mihai Ungheanu se multumea cu rolul de om din umbra, la „Luceafarul“. N-avea Mihai Ungheanu ambitii politice personale sau, pur si simplu, el n-a reusit sa intre in gratiile ceausestilor? La inceputurile carierei sale de critic literar, Ungheanu facea parte din echipa „Romaniei literare“.

Pe atunci era considerat un tinar cu mari sanse de a se impune. Dupa ce s-a repliat la „Luceafarul“, Mihai Ungheanu a devenit adversarul directiei moderniste si estetice a revistei la care isi cistigase reputatia de critic. A orchestrat toate atacurile si cabalele care s-au purtat in ultimii ani ai ceausismului impotriva „Romaniei literare“.

Secretari de stat in Guvernul Vacaroiu

Disparuti fara urma in perioada revolutiei fierbinti, Nicolae Dan Fruntelata si Mihai Ungheanu ies din nou la suprafata, direct in Guvernul Romaniei, in Cabinetul Vacaroiu. Ungheanu devine secretar de stat la Cultura, iar Fruntelata – la Departamentul Informatiilor Publice.

Ungheanu iese in evidenta prin vechiul sau talent de a fabrica scenarii de tot soiul, pe care le publica in „Romania mare“, iar Fruntelata, prin tunsoarea impecabila, „plastic“, si prin docilitate. Poetul intra pe sub pielea premierului, astfel ca dupa ce se sparge Patrulaterul rosu si PDSR intra in opozitie, Vacaroiu il ia dupa el in Parlament, ca auxiliar.

Ambitiosul de pe vremuri si-a pierdut aplombul. Se multumeste cu rolul de om al lui Vacaroiu. Patru ani mai tirziu, cind PDSR revine la putere, iar „Hagi al finantelor“ ajunge presedintele Senatului, omul lui de incredere devine un personaj influent. Dar fara mare suprafata. Mediocritatea poetului e si a omului. Mult mai tenacele sau adjunct de la „Luceafarul“ intra in Parlament, pe listele PRM.

Inteligent si precaut, Mihai Ungheanu se straduieste sa fie util partidului, dar are grija sa nu iasa prea mult in evidenta, pentru a nu stirni gelozia lui Vadim Tudor. Ca fapt divers, dupa ce s-a vazut senator, Ungheanu a rarit-o cu articolele din „Romania mare“.

Reteta supravietuirii politice fara literatura

Dupa Revolutie, Nicolae Dan Fruntelata si-a pus lira in cui. Poezia nu-i mai aduce nici foloase politice, nici privilegii sociale. Versurile pe care stie el sa le faca nu-si mai gasesc locul decit in vreo antologie a umorului involuntar, din lirica (sic!) cintaretilor de partid si de familie ai Epocii de Aur.

Cu cit talent avea, Fruntelata nu s-ar fi putut impune decit in calitate de laudator al regimului comunist si al ceausestilor. Ca si Vadim Tudor, a obtinut maximum de profit dintr-o productie literara de doi bani. Lipsit insa de tupeul lui CVT, nu si-a exploatat decit partial relatiile la care ajunsese in timpul comunismului.

Ceea ce l-a ajutat sa supravietuiasca politic, si nu oricum, a fost exercitiul indelungat al slugoseniei.

Sindromul orfanului de partid si de regim

Ramas fara stapin in decembrie ’89, Fruntelata n-a facut prea mari eforturi de adaptare pentru a prinde trenul Guvernului Vacaroiu. Patrulaterul rosu a fost, de fapt, vehicolul care i-a recuperat pe cei mai multi dintre sustinatorii ceausismului, mizind pe fidelitatea lor neconditionata. Dar si pentru ca vorbeau aceeasi limba, care a supravietuit caderii Ceausestilor.

Pentru Nicolae Vacaroiu, trecutul de poet de curte al protejatului sau n-a fost un prilej de cutremurare interioara. A insemnat un argument suplimentar de selectie. Fostul contabil ceausist l-a adulmecat pe fostul poet ceausist, recunoscind la el aerul de familie al defunctului regim, dar si sindromul orfanului, de care suferea intens pe atunci pe atunci si presedintele Iliescu.

Pe atunci, Ion Iliescu scapa, una-doua, numele lui Ceausescu in public, de parca ar fi trebuit sa dea socoteala fostului nr. 1 al Romaniei si dupa moartea acestuia. (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

15 Responses to “Lingăi şi curve bolşevice”

 1. Horia Lovinescu, un pupincurist al bolșevicilor rusofoni | A șaptea dimensiune says:

  martie 30th, 2015 at 20:36

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 2. Arta de a te pupa singur în cur | A șaptea dimensiune says:

  martie 30th, 2015 at 20:39

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 3. Dan Deșliu, demon și înger | A șaptea dimensiune says:

  martie 30th, 2015 at 20:42

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 4. Cum s-a metamorfozat Adrian Păunescu în porc bolșevic | A șaptea dimensiune says:

  martie 30th, 2015 at 20:46

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 5. Conu’ Paulică față cu reacțiunea | A șaptea dimensiune says:

  martie 30th, 2015 at 21:24

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 6. V.C. Tudor, infractorul pupincurist dus cu cercul | A șaptea dimensiune says:

  martie 31st, 2015 at 19:41

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 7. Aurel Baranga, unul din pupincuriștii oficiali ai dictaturii comuniste | A șaptea dimensiune says:

  martie 31st, 2015 at 19:50

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 8. Comuniștii au avut un viitor luminos în democrația KGB-isto-iliesciană | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 1st, 2015 at 18:58

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 9. Lucia Hossu Longin, de la anticomunism la pupincurism bolșevic | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 2nd, 2015 at 19:34

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 10. Victoria USL-ului dovedește că prostia guvernează România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 18th, 2015 at 16:27

  […] din 2009 nu este egal cu poporul din 2012? Victor Ponta, prostănacul de serviciu al securiștilor Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România Agresiunea USL-iștilor criminali împotriva populației României Vrem o Românie europeană, nu […]

 11. Justinian Marina, patriarhul închinător la diavolul bolșevic | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 13th, 2015 at 12:05

  […] Lingăii criminalilor bolșevici și democrația kgb-istă din România […]

 12. O nouă formă de genocid în China comunistă: furtul de organe | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2015 at 14:27

  […] Lingai si curve bolsevice […]

 13. Noutăți din mediul online | A șaptea dimensiune says:

  iulie 8th, 2016 at 15:57

  […] Lingai si curve bolsevice […]

 14. Mitul fisurat | A șaptea dimensiune says:

  februarie 17th, 2019 at 10:13

  […] Lingai si curve bolsevice […]

Adauga un comentariu