Balada populară Mioriţa, varianta Surprize-surprize

sâmbătă, iunie 27, 2020 11:32

MioritaCea mai cretină baladă populară cu care au fost îndobitociţi zeci de generaţii de elevi este Mioriţa. Povestea celor trei ciobani, din care se învaţă laşitatea şi acceptarea răului ca pe ceva dat, este de o prostie fără margini. Eroul principal al baladei preferă să bocească, precum ultima muiere, la aflarea veştii că ceilalţi doi ciobani vor să-i facă felul, după câteva pahare pe rachiu de sfeclă, sau alcool medicinal, printr-un cătun înţepenit în Evul Mediu întunecat din judeţul Vaslui.

În contrast total cu această porcărie numită Mioriţa, îmi amintesc de un film, pe care l-am văzut în urmă cu vreo 15 ani şi mi-a rămas întipărit în memorie, atât de tare m-a impresionat. Un tip ce părea mototol (dar nu era deloc aşa) avea o soţie drăguţă şi o fermă (proprietate) în care-şi vedea de viaţa sa alături de soţie (nu avea copii). Într-o seară, nişte golănaşi, fără şcoală, fără educaţie (o combinaţie între borfaşul Liviu Dragnea şi imbecila mileniului, Viorica Dăncilă, în ceea ce priveşte caracterul şi gândirea, toţi fiind bărbaţi) şi cu nişte alcool la bord, aveau chef să o violeze pe soţia respectivului, ameninţându-l că, dacă nu i-o dau, îi distrug proprietatea şi tot o obţin.

Eroul nostru, care nu era din Mioriţa, se baricadează în casă şi le transmite borfaşilor că nu vor intra. După o noapte lungă, în care imbecilii golani tot forţează intrarea în casă, dar ajung să intre direct în Iadul borfaşilor, dimineaţa, la sosirea poliţiei, “mototolul”, deşi rănit, era stăpân pe situaţie, îşi apărase soţia şi proprietatea cu arma în mână, iar ceilalţi “ciobani” ajungea fie la morgă, fie la spital (le pierise total cheful de viol). Ei bine, mesajul filmului era clar: niciodată, dar niciodată, să nu cedezi în faţă brutei needucate, în faţă banditului pervers, în faţa golanului ratat, care în viaţa lui de căcat nu ştie decât să facă rău.

Şi ajungem la emisiunea Surprize-surprize, foarte urmărită între anii 1999 – 2004, dacă nu greşesc, şi prezentată de Andreea Marin. Ce a putut genera o asemenea emisiune în anul 2004, vedem în materialul de mai jos.

Ne obişnuisem ca la Surprize, surprize să vedem oameni venind de foarte departe. Azi vă vom prezenta un domn care, graţie acestei emisiuni, a plecat undeva foarte departe, mai exact în ceruri, fără sponsorizarea vreunei agenţii de turism.

Chirica Balaban din Valea Cînepii a ţinut foarte mult să se uite la seara surprizelor: “Este seara ta. Nu vei regreta.” A fost, într-adevăr, seara lui; regretăm însă că a fost ultima.

Pentru că Nicolai Chilafla, colegul său de cameră şi muncă, nu este un fan al Andreei Marin, mai ales dacă este beat. Aşa că cearta pe telecomandă s-a terminat, respectând tradiţia emisiunii, cu o supriză de proporţii şi cu foarte multe lacrimi. Chilafla l-a omorât pe Chirica.

Hai, recunoaşte, măi, Balabane, că la aşa supriză chiar nu te aşteptai, iar cu ocazia asta o să-ţi revezi şi vreo trei străbunici. Mulţumim complicilor, cum zice Andreea, care ne-au ajutat să punem la cale acest omor deosebit de grav.

Vestea bună (din 2004 – n.m.) pentru Ţiriac ar fi că suceveanca este o femeie pentru care încă se omoară bărbaţii; pentru noi este că a scăzut audienţa emisiunii.

Gândind că la Valea Cînepii nu se prinde (nu se prindea în 2004 – n.m.) decât TVR-ul, mă întreb ce altceva ar fi dorit să vadă Chilafla? Născuţi asasini, Kill Bill 2 sau K1 pe PAX ori pe Pleşu şi Patapievici la Icstrim TV a lui Vintilă?

Lasă, măi, Chilafla, că după vreo douăzeci de ani de pârnaie plină de surprize, o să-ţi doreşti şi tu o revedere ca alea de la emisiune. (“Academia Caţavencu”, nr. 650/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu