Capul ce se pleacă sabia îl crapă

luni, august 13, 2018 15:36
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaNici nu s-a răcit bine trupul cald încă al lui Grigore Callimachi – sugrumat şi decapitat în 8 septembrie 1769 – că pe tronul rămas gol se prăbuşeşte bătrânul Constantin Mavrocordat. Nea Costică era, săracu’, cam la al patrulea mandat şi la o vârstă la care alţi domnitori fanarioţi îşi hodineau senilitatea în palate de cleştar pe malul parfumat al Bosforului.

Ghinionul a făcut ca numirea la Iaşi să pice taman în timpul războiului început de turci contra muscalilor. Cum s-a trezit cu patalamaua la mână, nea Costică s-a văzut nevoit să-şi pornească bătrâneţile spre Bender, unde oastea padişahului aştepta să primească serviciile de manutanţă. Tataia s-a descurcat binişor cu aprovizionarea ienicerilor şi paşalele sătule l-au bătut toate pe umăr. Numai că, odată ghiftuiţi cu bucatele moldoveneşti, necredincioşii s-au lăsat zdrobiţi de hoardele ruseşti la Hotin.

După snopeală, spahiii s-au târât au luat-o spre sud la Ţuţora, la Movila Răbâiei şi, de acolo, peste Dunăre, la Babadag. Nea Costică, însă, s-a mişcat mult mai greu şi s-a lăsat prins de trupa muscălească la Galaţi. Ghinionul a făcut ca bătrânul fanariot să-şi verse ranchiuna pe un ofiţer rus aflat cu vodca-n nas şi cu sabia scoasă. Disputa s-a tranşat scurt, cu o pălitură seacă la nivelul frunţii, care l-a băgat pe domn direct în comă profundă.

Pornit cu caleaşca spre Iaşi, pentru tratament la spitalul municipal ce urma să se înfiinţeze peste un veac şi ceva, nea Costică nu-şi mai revine din cangrenă şi sucombă liniştit în patul lui, ca orice bătrân aşezat. Aşa se încheie cea de-a patra domnie a lui Constantin Mavrocordat, înmormântat la şase luni după numire, un moş de treabă, complet devotat binefăcătorului turc şi care, în mod sigur, prin moartea sa prematură, a ratat cel de-al cincilea mandat constituţional. (“Academia Caţavencu”, nr. 509/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Capul ce se pleacă sabia îl crapă”

 1. Emigraţia română la 1741 | A șaptea dimensiune says:

  august 14th, 2018 at 15:28

  […] Capul ce se pleacă sabia îl crapă […]

 2. O ţeapă magnifică | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 7th, 2018 at 14:36

  […] Capul ce se pleacă sabia îl crapă […]

 3. Terorismul la fanarioţi | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 30th, 2019 at 17:36

  […] Capul ce se pleacă sabia îl crapă […]

Adauga un comentariu