Grigore al III-lea Ghica: un caz de mutilare

joi, august 9, 2018 12:48
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaGrigore al III-lea Ghica a urcat pe tronul bătătorit de tătâne-su, Grigore al II-lea Ghica, în urmă cu 20 de ani. Bunică-su, Grigore I Ghica, n-a apucat să-şi vadă nepotul domnitor, fapt ce l-a mâhnit chiar pe strănepotă-su, Grigore al IV-lea Ghica. Toate aceste evenimente legate de numerotarea generaţiilor fanariote se desfăşurau în anul 1764, când capichehaia Iordache Stavarache l-a mazilit din tronul Moldovei pe Grigore Callimachi.

Poate părea aiurea, dar noul numit, Grigore al III-lea Ghica, era cică băiat de băiat. Lipsit de lăcomie, neaplecat spre desfrâu, drept, bun gospodar şi chiar puţin cultivat, Grigore sfida pe de-a-ntregul îndârjita muncă a fanarioţilor de a-şi crea o imagine.

Cronicarii îl ridică-n slăvi ca ins amabil şi cinstit. Poporul îl agrea aşijderea, iar boierimea i se alungea la botul târlicilor ori de câte ori înălţimea-sa se arăta vederii. Într-un cuvânt, domnul Moldovei era un domn.

Între activităţile curente ale scurtului său mandat, la loc de cinste se află ziditul bisericilor şi al lăcaşelor de studiu. “Academia învăţăturilor şi a epistemiilor”, ridicată pe buzunarul domnesc personal, a făcut furori în epocă, dând ţării anual circa cincizeci de ştiutori de carte cu hârtie la mână.

Spiritul gospodăresc al lui Grigore n-a lăsat nici şoselele în legea lor: Domnul a ieşit cu clăcaşi la drumul mare şi, într-un an, a umplut Iaşiul cu podeţe şi cu cişmele.

Odată autostrăzile rezolvate, al III-lea Ghica se concentrează asupra transportului de mărfuri, apoi chiar asupra mărfurilor. O astfel de marfă a început s-o obţină la fabrica de postav de la Chipărăşti, obiectiv economic prin care capitalismul îşi arăta timid, dar ameninţător, colţii în Moldova.

Evident că acest comportament sfidător, această permanentă întinare a sfintelor idealuri ale fanariotismului i-a sictirit pe beneficiarii turci care, vrând să limiteze proporţiile dezastrului, l-a mazilit pe Grigoraş într-o zi de februarie a anului 1767. (“Academia Caţavencu”, nr. 506/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Grigore al III-lea Ghica: un caz de mutilare”

  1. O sugrumare absolut banală | A șaptea dimensiune says:

    august 10th, 2018 at 15:40

    […] Grigore al III-lea Ghica: un caz de mutilare […]

  2. Terorismul la fanarioţi | A șaptea dimensiune says:

    august 16th, 2018 at 15:42

    […] Grigore al III-lea Ghica: un caz de mutilare […]

  3. O lovitură de maestru | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 30th, 2019 at 12:02

    […] Grigore al III-lea Ghica: un caz de mutilare […]

  4. Azi e nouă, mâine-i zece, uite-aşa robia trece | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 30th, 2019 at 17:49

    […] Grigore al III-lea Ghica: un caz de mutilare […]

  5. Capul ce se pleacă sabia îl crapă | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 30th, 2019 at 17:51

    […] Grigore al III-lea Ghica: un caz de mutilare […]

Adauga un comentariu