Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (IV)

vineri, august 3, 2018 10:13

ReligiePopii din Blaj umblă cu naosul pe sus

La Blaj, de mai bine de 10 ani, popii ortodocşi şi cei greco-catolici îşi ridică din când în când robele peste genunchi şi o iau nervoşi la goană unii după ceilalţi, pe motive, evident, patrimoniale. Disputa nu se referă la Împărăţia Cerurilor – fiindcă, se ştie, aceasta este promisă sufletelor curate. Ciondăneala preoţească e legată, evident, de terenurile şi imobilele confiscate bisericii greco-catolice de către comunişti şi atribuite fie IAS-urilor, fie cultului ortodox.

Neaplicarea sau aplicarea defectuoasă a legilor postdecembriste privind retrocedarea fostelor proprietăţi a adus Mitropoliei Române Unite cu Roma fel şi fel de prejudicii, precum şi procese cu administraţia locală şi cu lichidatorii IAS-urilor.

Iar de curând (era iunie 2001 – n.m.) Parohia Ortodoxă Română Blaj a deschis la judecătorie o acţiune civilă în care revendică chiar Catedrala Mitropolitană Greco-Catolică, retrocedată în 1993 credincioşilor uniţi cu Roma.

Având în vedere cuvintele care se aruncă la uşa cremenalului, credem că ar fi în folosul enoriaşilor ca BOR să suspende, măcar pe o perioadă, dictonul “Să faci ce zice popa”. (“Academia Caţavencu”, nr. 501/2001)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu