Ce sa NU faci la un priveghi

vineri, octombrie 20, 2017 16:15
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniParticiparea la un eveniment nefericit de genul unei inmormantari, respectiv la seria de ritualuri ce tin de aceasta poveste, implica o anumita conduita. Nu numai modul de prezentare, ci si ceea ce se exprima si modul rezervat adoptat sunt aspecte de luat in seama. Desigur, momentul s-ar putea sa va marcheze si sa va faca sa uitati de anumite reguli. Cu toate acestea, exista limite de bun simt si de respect fata de defunct si familia acestuia.

Ce sa nu faci la un priveghi

Inca din primele momente cand auziti despre decesul unei persoane este recomandat sa nu puneti prea multe intrebari si sa nu incarcati emotional mai mult decat trebuie cu anumite curiozitati. Oricum intrebarile nu isi mai au rostul. Exprimati condoleantele specifice si confirmati, daca se cere, prezenta la eveniment.

Cu cat sunteti mai apropiati de familia din care facea parte defunctul, cu atat mai mult aveti toate motivele sa va implicati in acest eveniment. Insa desigur, trebuie sa va exprimati intentia catre cei in cea mai mare masura sa decida cum se va intampla totul.

In momentul in care decideti sa mergeti la capela sau in locul unde se afla depus trupul neinsufletit, este de preferat sa purtati haine negre, in semn de doliu. Unele persoane aduc lumanari si flori, ceea ce nu este deloc o problema. O coroana ar fi un gest deosebit si apreciat de catre familie. Puteti opta pentru coroane de diferite dimensiuni si culori, cu un mesaj text inscris pe panglica. Alegeti ceva neutru in cazul in care sunteti persoana mai departata de familie si desigur ceva mai specific in cazul in care sunteti membri apropiati.

In orice caz, agentiile de pompe funebre va pot consilia in astfel de cazuri. O recomandare este www.servicii-funerare-nonstop.ro. Veti gasi aici o colectie intreaga, va puteti face o idee despre ce ar fi bine sa alegeti si salvati timp cu aceasta misiune de realizat.

Ce sa nu faceti

  • Nu este obligatoriu sa atingeti persoana decedata, sa sarutati icoana care de regula sta pe pieptul acestuia. Va puteti scuza cu eleganta in a nu face acest lucru.
  • Nu puneti intrebari indiscrete despre momentele de sfarsit sau despre cum si cine a fost persoana care a aflat, despre cum va fi inmormantarea si aspecte similare.
  • Nu faceti comentarii si nu emiteti pareri personale despre ceea ce credeti ca ar fi de facut. Practic, nu comentati alegerile facute de familie.
  • Nu aduceti jigniri persoanei decedate, nu amintiti episoade rautacioase din trecut. Dimpotriva, din respect pentru defunct, puteti purta conversatii despre persoana buna care a fost.
  • Nu purtati conversatii telefonice in timp ce va aflati la un priveghi. Daca tot am ajuns la capitolul telefon se merita amintit faptul ca nu este tocmai placut sau apreciat gestul de a fotografia decedatul.

Este de asteptat sa fiti rezervati, sa fiti decenti atat in comportament, cat si in aspect si in vorbire. Astfel de momente sunt incarcate cu durere, cu tristete profunda si cu revarsari de lacrimi. Respectati durerea celor din jur si exprimati-va regretele si condoleantele. Cel mult, puteti fi alaturi de familie, ascultand rugamintile acestora, cererile de ajutor sau poate chiar consoland pe cei ramasi.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu