Ciocolată pentru copii

duminică, decembrie 25, 2022 8:05
Posted in category Diverse

Ciocolata alba, cu fistic si merisoareDulciurile, în cantităţi rezonabile, sunt un deliciu. Mai ales pentru copii. De aceea, în acest material o să vorbim despre ciocolata pentru copii. Întâmplător, am gasit acest site cu ciocolata pentru copii şi mi-am amintit de vremurile copilăriei, vremuri care, deşi ceva mai îndepărtate în timp, parcă le-aş fi trăit ieri. Din păcate, am prins vremuri grele, în care ciocolata, dulciurile în general, lipseau cu desăvârşire din comerţ. Pe atunci, nu exista ciocolată albă, cu fistic şi merişoare, precum cea din imaginea alăturată, numai bună de oferit copiilor din zilele noastre.

Privind diversitatea de sortimente de ciocolată, haideţi să aruncăm o privire în trecut, pentru a înţelege cum s-a ajuns aici, la acest paradis al ciocolatei, care ne face cu ochiul din vitrine reale sau virtuale.

Aşadar, cum a apărut ciocolata şi ce însemna acest produs delicios pentru cei dinaintea noastră. Întâlnirea europenilor cu ciocolata s-a produs datorită descoperirii Americii de către Cristofor Columb, în 1492. Pe acest continent nou, pentru europeni, băştinaşii cultivau arbori de cacao, pentru boabele de cacao folosite la prepararea unor băuturi. Mayaşii uscau, prăjeau şi apoi măcinau boabele de cacao, adăugau tot soiul de condimente, apoi foloseau amestecul obţinut pe a fi servit cu ocazia ritualurilor religioase, ceremoniilor oficiale, la sărbători şi festivaluri etc. Timp de aproximativ un mileniu, acest amestec ce a precedat ciocolata era folosit de populaţia mayaşă din America în viaţa de zi cu zi.

Aztecii, o altă populaţie băştinaşă din America, aveau un adevărat cult al boabelor de cacao. Aceştia credeau că arborele de cacao le-a fost oferit de zei, aşa încât foloseau amestecul obţinut din boabe pe cacao pe post de băutură sacră, ce putea fi consumată doar de anumite categorii de azteci.

Atât mayaşii, cât şi aztecii nu foloseau îndulcitor atunci când preparau amestecul din boabe de cacao. Aşa încât, europenii care au gustat prima dată, după anul 1492, o astfel de compoziţie nu au fost prea încântaţi de gustul băuturii obţinute din boabe măcinate de cacao.

Oricum, odată cu traficul maritim între America şi Europa, după anul descoperirii Americii, boabele de cacao ajung în Europa. Coloniştii spanioli, cei care au adus boabel de cacao în Europa, au făcut câteva schimbări semnificative în prepararea amestecului folosit până atunci, de către băştinaşi, în America. Aceştia au adăugat zahăr în compoziţie şi amestecul l-au servit cald. În acest fel, a mai fost făcut un pas spre folosirea pe scară largă a ceea astăzi numim ciocolată.

Europenii au început să aprecieze amestecul de boabe de cacao, mai ales pentru efectele sale terapeutice, respectiva băutură, pe lângă faptul că avea un gust grozav, era revigorantă şi hrănitoare.

Dacă la început era folosită doar de spanioli, strămoşul ciocolatei de astăzi ajunge în Italia, apoi în majoritatea ţărilor europene, între anii 1600-1700. De regulă, ciocolată era consumată pe atunci lichidă şi caldă, fiind creată, de către francezi, chiar o cană specială pentru servirea ciocolatei calde.

După anul 1700, odată cu dezvoltarea industrială a Europei, apare şi prima fabrică de ciocolată, în 1728, în Marea Britanie, aceasta fiind dotată cu utilaje şi echipamente pentru prelucrarea şi măcinarea boabelor de cacao.

Industria producerii ciocolatei ajunge şi în SUA, acolo unde, în 1765, James Baker construieşte prima fabrică de ciocolată, în Massachusetts.

După anul 1800, mai exact în 1828, olandezul Coenraad Van Houten inventează presa de cacao. Această invenţie va conduce la o ciocolată mai ieftină şi de calitate superioară. În 1847, Joseph Fry creează tableta de ciocolată solidă, iar în 1875, Daniel Peter, elveţian, produce prima ciocolată cu lapte, prin adăugarea de lapte praf, amestecului de ciocolată lichidă.

Ciocolata neagra, cu zmeuraConsumul de ciocolată pentru copii, cum ar fi ciocolata neagră cu zmeură, are efecte benefice pentru sănătate. Consumul de ciocolată rezonabil are efecte anticancerigene, stimulează activitatea cerebrală, foarte importantă în cazul copiilor, este un inhibator al tusei şi al diareei. De asemenea, ciocolata are proprietăţi afrodiziace.

Consumul moderat de ciocolată mai poate reduce riscul apariţiei demenţei, diabetului şi altor boli. Studiile arată că ciocolata consumată moderat nu creşte nivelul colesterolului, dimpotrivă aceste scade.

O ciocolată pentru copii, eventual sub formă de cadou, este o alegere inspirată în orice moment al anului, cu atât mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă. Iar dacă doriţi să alegeţi o ciocolată deosebită pentru copii, iată câteva date de contact, utile în această alegere.

LUADO

Telefon: 0737 390 000

E-mail: office@luado.ro

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu