Cum a aparut YouTube

joi, februarie 26, 2015 21:07
Posted in category IT

YouTubeAzi, ne-am obișnuit atât de mult cu filmele și filmulețele de pe YouTube încât ni se pare că YouTube-ul a fost dintotdeauna la îndemâna noastră. Lucrurile nu stau deloc așa, iar, dacă nu știați, YouTube-ul are aproximativ 10 ani, adică acum 11 ani era doar în stadiul de proiect. Un proiect ce a adus fondatorilor săi o sumă fabuloasă de bani.

Cum se castiga o jumatate de miliard de dolari de caciula (“billion” cum spun americanii la miliard, ei având un alt mod de a citi grupele de cifre ale unui număr, dar să nu divagăm prea mult)

În decembrie 2005, Chad Hurley, Jawed Karim şi Steve Chen lansau oficial serviciul YouTube. În octombrie 2006, Google a cumpărat YouTube plătind 1,6 miliarde de dolari. Iată cum se câştigă o sumă ce te face milionar, fără să ai o mătuşă Tamara şi să te caute DNA-ul prin toaletele Parlamentului.

Am găsit aici un material ce descrie mai în amănunt apariția YouTube. Iată un extras din acest material.

YouTube fost creat de trei foști angajați la PayPal: Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. Hurley a studiat design-ul la Universitatea Indiana din Pennsylvania, iar Chen și Karim au studiat știința computerelor la Universitatea din Illinois.

Hurley și Chen au dezvoltat ideea pentru Youtube în primele luni ale anului 2005, după ce au întâmpinat niște dificultăți cu câteva videoclipuri. Videoclipurile au fost făcute de cei doi la o petrecere și nu au găsit o metodă pentru a le trimite unul altuia. Karim susține că nu a fost la acea petrecere și neagă aceste relatări.

Karim a spus că ideea pentru Youtube a venit din 2004 când Janet Jackson a avut un incident neplăcut la Super Bowl-ul american și când tsunami-ul a lovit India în același an. Karim nu a găsit videoclipuri de la aceste întâmplări ceea ce a dus la ideea de a crea un website video.

Primul sediu Youtube a fost situat deasupra unei pizzerii și a unui restaurant japonez din San Mateo, California. Domeniul www.youtube.com a fost activat pe 14 februarie 2005, iar website-ul a fost dezvoltat în lunile anterioare. Youtube a fost fondat ca o tehnologie îndrăzneață, pornind cu o investiție de 11,5 milioane de dolari de la Sequoia Capital în perioada noiembrie 2005 — aprilie 2006.

Primul videoclip pe Youtube a fost încărcat pe 23 aprilie 2005, intitulat ”Me at the zoo” (”eu la grădina zoologică”) și îl prezintă pe Jawed Karim la Grădina Zoologică din San Diego. Youtube a oferit publicului o versiune de testare a site-ului în mai 2005, șase luni înaintea lansării oficiale. Site-ul a crescut rapid și în iulie 2006 compania a anunțat că sunt încărcate mai mult de 65.000 de videoclipuri zilnic, iar site-ul a înregistrat 100 milioane de vizualizări pe zi.

În octombrie 2006, Google Inc. a cumpărat acțiunile Youtube pentru suma de 1,65 miliarde de dolari, iar afacerea a fost finalizată pe 13 noiembrie 2006. Astăzi, Youtube este o filială a companiei Google.

Majoritatea conținutului de pe Youtube a fost încărcat de utilizatori individuali, dar corporații media precum CBS, BBC, Vevo, Hulu și alte organizații oferă material prin Youtube ca parte a unui program de parteneriate. Utilizatorii neînregistrați pot vizualiza videoclipuri, iar cei înregistrați pot încărca un număr nelimitat de videoclipuri.

Din 2005 până în prezent, Youtube a devenit cel mai popular website video din lume cu milioane de vizitatori de pe întreg mapamondul.

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Cum a aparut YouTube”

  1. YouTube bate toate recordurile de audienţă | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 8th, 2018 at 21:41

    […] YouTube a apărut în decembrie 2005, fiind creaţia a trei foşti angajaţi PayPal (vedeţi aici), Chad Hurley, Jawed Karim şi Steve Chen, cei care, spune legenda, erau nemulţumiţi că nu avea […]

  2. 10 alternative la YouTube | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 4th, 2019 at 23:47

    […] Înainte de asta, însă, merită amintită o scurtă istorie a YouTube-ului (ce poate fi citită aici). Era decembrie 2005 şi trei foşti angajaţi ai PayPal, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, […]

Adauga un comentariu