Cum a cotropit PSD-ul Balta Ialomiţei
duminică, aprilie 26, 2020 11:31În materialul Cum s-a clădit în Ialomiţa clanul mafiotului PSD-ist Adrian Năstase am rămas un pic în aer. Am spus că vă lămurim cum a ajuns Marian Bucur, fiu al Tătăşeştiului şi rudă săracă a lui Adrian Năstase, să stăpânească, în numele PSD, peste jumătate din Balta Ialomiţei. Răspunsul scurt ar fi “cu banii altora”. Mai pe larg în cele ce urmează.
Marian Bucur a reuşit performanţa de a cumpăra cu 2,1 miliarde (lei vechi – n.m.), bani care nici măcar nu au fost toţi ai lui, un IAS de 100 de miliarde (lei vechi – n.m.).
Este vorba de IAS Făcăeni, iar istoria (aproape) completă a şmenului a început în 2000, când angajaţii acestei societăţi agricole (adică PAS-ul, pentru cei pasionaţi de amănunte) şi-au adjudecat pe bune, în urma unei licitaţii, 99,93% din acţiunile scoase la vânzare de Administraţia Domeniilor Statului (ADS). Suma tranzacţiei: 88 de miliarde.
În scurt timp se descoperă că, de fapt, terenul societăţii de la Făcăeni aparţinea Universităţii Agricole din Iaşi. Văzând că lucrurile se complică inutil, prefectura anulează titlul de proprietate al Universităţii, printr-o procedură absolut originală: o minută încheiată de un funcţionar din prefectură şi o secretară de la Consiliul Local Făcăeni.
Cam în acelaşi timp, ADS pune cruce acelei licitaţii de 88 de miliarde (lei vechi – n.m.) şi demarează una nouă, la care dosarul depus de angajaţii IAS-ului (adică PAS-ul, cel care câştigase prima dată) este respins cu felicitări.
Era iulie 2001 şi venise vremea ca vărul lui Adrian Năstase să depună oferta-ofertelor, printr-o firmă pe care Judecătoria Videle a botezat-o abia în septembrie 2001.
Marian Bucur, patronul de la Casa Capşa PSD, a cumpărat IAS-ul cu 2,1 miliarde de lei (vechi – n.m.), sumă de 44 de ori mai mică decât cea propusă cu un an înainte de PAS!
Culmea este că mai mult de jumătate din bani au fost împrumutaţi chiar de la membrii PAS, cu promisiunea fermă că după tranzacţie aceştia vor primi înapoi acţiuni. Evident că nu au mai văzut nimic, poate doar nişte bicepşi fluturaţi de o gaşcă de badigarzi.
Văzându-se şi cu banii luaţi, salariaţii IAS-ului au mers la tribunal, iar ziariştii de la Gazeta de Sud-Est au stat cu ochii pe instanţă până ce, în septembrie 2003, Tribunalul Ialomiţa a emis o hotărâre definitivă prin care vărul lui Adrian Năstase, Marian Bucur, era obligat să returneze banii împrumutaţi plus o dobândă.
Evident că nu s-a întâmplat nimic, că doar nu degeaba este (era în 2004 – n.m.) Marian Bucur cine este, iar delegaţia de pesedişti care a cărat termopane după tornada de la Făcăeni s-a ghiftuit la un chef găzduit chiar de IAS-ul cumpărat pe banii salariaţilor. (“Academia Caţavencu”, nr. 647/2004)