Cum a murit Marin Preda

vineri, iunie 25, 2010 12:26
Posted in category Literatura

Marin PredaÎnainte de 1989, Marin Preda era unul din scriitorii de succes, mai ales pentru micile ‘şopârle’ strecurate în cărţile sale, tolerate se pare de cenzura comunistă. Despre moartea lui Marin Preda s-a discutat mult în anii ’80 ai secolului trecut, mulţi afirmând că a fost ucis de Securitate sau de alte forţe oculte. Scriitorul Ştefan Agopian povesteşte în “Academia Caţavencu” (nr.8/2009) cum a murit Marin Preda.

“Despre moartea lui Marin Preda s-a speculat enorm şi nu puţini au fost cei care erau siguri că fusese omorât. Publicase romanul “Cel mai iubit dintre pământeni” în februarie 1980 şi în mai era mort. Romanul avea un succes nebun şi, cum ataca regimul comunist (perioada Dej, desigur), mulţi s-au gândit că Securitatea îi venise de hac. Alţii, mai subtili, au insinuat că mai mulţi scriitori, invidioşi, desigur, l-au împins să bea mai mult decât ar fi fost cazul, ceea ce i-a provocat moartea.

În realitate, lucrurile stau în mare cam aşa: pe 15 mai, Marin Preda a mâncat în oraş, probabil cu Mircea Dinescu, cu care era prieten. Au mâncat şi au băut moderat. După aceea, Marin Preda s-a despărţit de Dinescu şi s-a întors la editură să-şi ia nişte lucruri. Se pare că la editură a băut ceva tărie, whisky probabil. Pe urmă a plecat la Mogoşoaia, cu un taxi.

La Mogoşoaia era o casă de creaţie a scriitorilor, unde Preda obişnuia să scrie şi avea o cameră închiriată permanent. Adevărul e că scriitorii megeau la Mogoşoaia nu neapărat ca să scrie, ci mai mult ca să bea şi să trăncănească. Erau şi dintre aceia care scriau, acolo îşi scrisese Marin Preda ultimul roman, dar în seara aceea s-a dus mai mult ca sigur ca să bea. Mogoşoaia mai era şi un loc de refugiu pentru scriitorii fugiţi de acasă cu amantele (iubitele) lor. Nu era cazul lui Marin Preda. Mai mult ca sigur a mers la Mogoşoaia ca să bea, ceea ce a şi făcut.

S-a dus întins la restaurant şi acolo a dat peste criticul Lucian Raicu, care sărbătorea ziua de naştere a soţiei sale, prozatoarea Sonia Larian. La masă mai erau şi alţi invitaţi. Preda a fost poftit la masă şi s-a apucat de băut. După o vreme a zis că se duce la culcare. Nimeni nu ştie ce-o fi făcut în cameră, probabil c-a dormit.

Noaptea târziu a reapărut în restaurant şi a dat din nou peste petrecăreţii cu care băuse mai devreme. A cerut vodcă şi a băut dintr-o răsuflare un pahar de 200 de grame. S-a îmbătat instantaneu şi a fost cărat în cameră. A fost găsit mort a doua zi dimineaţa. Vărsase în somn şi se sufocase în propria lui vărsătură. În august ar fi împlinit 58 de ani. Ştiu povestea de la poetul Virgil Mazilescu, care fusese în noaptea aia acolo, la masa cu pricina.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Cum a murit Marin Preda”

 1. Neinfectat De Comunism says:

  iunie 25th, 2010 at 21:13

  mereu vor fi unii care cred in teorii conspirationiste…adevarul ca prede bea prea mult…

 2. Dumitru Caruntu says:

  iunie 26th, 2010 at 5:32

  Scenarita ramane una din bolile incurabile ale romanilor si nu numai.

 3. adrianne says:

  martie 15th, 2011 at 2:08

  Asa o fi. Dar sa nu uitam ca Marin Preda se plangea apropiatilor si sotiei ca "astia" vor sa-l termine.
  Si ca era torturat de groaza asta. Sau si el suferea de scenarita?

 4. Este ‘Moromeţii’ lui Marin Preda o scriere proletcultistă? | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 14th, 2015 at 19:47

  […] Cum a murit Marin Preda […]

 5. Texte celebre: Sabin Gherman, „M-am saturat de Romania” | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 24th, 2016 at 15:25

  […] Cum a murit Marin Preda […]

 6. Paul Celan, cel mai mare poet de limbă germană din secolul 20 | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 24th, 2016 at 15:52

  […] Cum a murit Marin Preda […]

 7. Despre bolile societăţii româneşti | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 24th, 2016 at 18:38

  […] Cum a murit Marin Preda […]

 8. Din nou despre moartea lui Marin Preda | A șaptea dimensiune says:

  februarie 1st, 2019 at 16:27

  […] subiectul a fost abordat şi aici, am descoperit alte informaţii interesante, sper, despre moartea celui mai iubit scriitor român […]

Adauga un comentariu