Din nou despre moartea lui Marin Preda

vineri, februarie 23, 2018 18:15
Posted in category Literatura

Marin PredaDeşi subiectul a fost abordat şi aici, am descoperit alte informaţii interesante, sper, despre moartea celui mai iubit scriitor român din anii 1980, cel puţin. Una dintre ipotezele care au circulat pe atunci, şi care nu poate fi demonstrată, dar nici infirmată, a fost aceea conform căreia autorul Moromeţilor ar fi fost asasinat de către Securitate. Două lucruri sunt certe: (1) nimeni nu a fost alături de Marin Preda în noaptea în care acesta a murit într-o cameră din Palatul Mogoşoaia; (2) scriitorul a murit în somn din cauza unei come etilice.

Iată ce scria cineva în noiembrie 1999 despre Marin Preda (“Academia Caţavencu”, nr. 415/1999).

“Adevărul este că, cel puţin în ultimul an de viaţă, Marin Preda a băut cu o disperare aproape sinucigaşă. În 1979, cel care scrie aceste rânduri a asistat la una din beţiile marelui prozator. După o sticlă de vin roşu şi o sută de grame de coniac franţuzesc băute la “Capşa”, unde a şi mâncat, prozatorul a băut în mai puţin de o jumătate de oră aproape o sticlă de whisky. În următoarele două ore mai termina o sticlă, după care a adormit cu capul pe masă. Fiind în casa unui doctor, nu s-a întâmplat niciun accident. Poate, dacă era singur, ar fi murit în noaptea aceea. Altfel, era foarte mândru că nu va muri de ciroză, fiindcă, spre deosebire de alţi scriitori, se apucase târziu de băut.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Din nou despre moartea lui Marin Preda”

  1. Eugen Simion, pupincuristul KGB-istului criminal Ion Iliescu | A șaptea dimensiune says:

    februarie 2nd, 2019 at 19:08

    […] Din nou despre moartea lui Marin Preda […]

  2. Festivalul internaţional „Citarea României” | A șaptea dimensiune says:

    februarie 3rd, 2019 at 12:41

    […] Din nou despre moartea lui Marin Preda […]

Adauga un comentariu