Cum funcţionează GPS-ul

duminică, aprilie 15, 2012 15:23
Posted in category Puţină fizică

GPSGPS este acronimul sintagmei ‘Global Positioning System’ şi a fost dezvoltat iniţial pentru armata SUA, ca multe alte aplicaţii devenite, între timp, obişnuite pentru zilele noastre.

Pentru a funcţiona GPS-ul, 24 de sateliţi ai Pământului (re)transmit mereu anumite informaţii. Receptorul GPS determină locaţia şi ‘marchează’ locul pe o hartă electronică. Apoi, cu ajutorul sateliţilor şi a componentelor GPS, este ales cel mai convenabil traseu.

GPS-ul poate fi:

 • PPS (Precise Positioning System), trimite informaţii detaliate, care permit o localizare foarte precisă. PPS este rezervată pentru aplicaţii militare, semnalele fiind criptate.
 • SPS (Standard Positioning Service) funcţionează cu semnale mai puţin precise decât PPS; eroarea de detectare, corectată în timp, este de maximum 15 metri.
 • DGPS (Differential GPS) creşte acurateţea determinării poziţiei, eroarea fiind de ordinul câtorva centimetri; este utilizată în topografie.

Multe dintre telefoanele mobile actuale sunt echipate cu opţiunea Assisted GPS. Semnalele GPS sunt foarte slabe sau lipsesc în clădiri, canioane etc. Dacă GPS-ul este o licenţă americană, Agenţia Spaţială Europeană are proiectul Galileo, în care se prevede a fi folosiţi 60 de sateliţi. Ruşii au sistemul GLONASS, care funcţionează mai greu, în orice punct la Pământului, datorită numărului insuficient de sateliţi. Mai în detaliu despre GPS la următoarele link https://www.softwarehouse.ro/Elettronica%20Satellitare%20Site/despre%20GPS.htm.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Cum funcţionează GPS-ul”

 1. Să vă teleportați bine | A șaptea dimensiune says:

  februarie 1st, 2015 at 16:53

  […] Cum funcţionează GPS-ul […]

 2. De ce apar anotimpurile | A șaptea dimensiune says:

  iulie 13th, 2015 at 13:20

  […] Cum funcţionează GPS-ul […]

 3. Despre Terra şi axa sa polară | A șaptea dimensiune says:

  iulie 14th, 2015 at 8:38

  […] Cum funcţionează GPS-ul […]

 4. Energie electrică din lumină | A șaptea dimensiune says:

  iulie 15th, 2015 at 17:47

  […] Cum funcţionează GPS-ul […]

 5. Cum scăpăm de asteroizi | A șaptea dimensiune says:

  iulie 16th, 2015 at 9:07

  […] Cum funcţionează GPS-ul […]

 6. Top 10 motociclete ale viitorului | A șaptea dimensiune says:

  iulie 18th, 2015 at 17:18

  […] Cum funcţionează GPS-ul […]

 7. GPS fara conexiune la Internet | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 7th, 2015 at 13:24

  […] Cum funcţionează GPS-ul […]

Adauga un comentariu