Despre catina şi efectele sale benefice pentru organism

marți, august 8, 2023 9:27
Posted in category Diverse

Nectar de catinaSpre ruşinea mea, până astăzi n-am ştiut mare lucru despre efectul benefic al consumului de produse din cătină, cum ar fi nectarul de cătină.

Cătina, cu fructele sale sub formă de bobiţe aurii, care coc toamna, are calităţi curative deosebite şi aplicaţii medicale dintre cele mai diverse.

Cătina era cunoscută din Antichitate, fiind folosită pentru eliminarea viermilor intestinali la cai. Câţiva autori antici recomandau hrănirea cailor de curse cu cătină pentru sporirea masei musculare şi un luciu deosebit al părului.

Cătina are forma unui arbust stufos, rezistent la ger şi secetă, care iubeşte lumina soarelui şi nu creşte în zonele unde lumina soarelui nu pătrunde sau pătrunde parţial.

Cătina poate atinge înălţimi între 1,5 şi 4 metri, dar în anumite condiţii optime poate atinge şi 8 metri. Are o adaptabilitate ridicată la mediul în care apare. De exemplu, în zonele cu o climă prea aspră, cătina devine un arbust târâtor.

Înfloreşte de regulă în lunile martie-aprilie, iar fructele îi apar după vârsta de 4-5 ani, dar o dată la doi ani.

Există mai multe soiuri de cătină, dar patru sunt soiurile principale: cătina albă sau de râu (este soiul de cătină cu fructe destinate consumului), cătina mică, cătina de garduri şi cătina roşie.

Cătina din România, aflăm din studiile efectuate de specialişti în domeniu, are cel mai bogat conţinut chimic din întreaga lume. Cătina de la noi din ţară este o plantă miraculoasă, ce conţine vitamine, minerale, aminoacizi etc.

Valenţele terapeutice ale cătinei au fost folosite, de-a lungul timpului, de multe popoare, printre care tracii, hinduşii, chinezii, grecii, mongolii, celţii sau slavii. Tibetanii, de exemplu, recomandau consumul fructelor de cătină celor care călătăreau la mari înălţimi (şerpaşilor).

Chinezii foloseau cătina pentru tratarea afecţiunilor tubului digestiv şi a bolilor pielii. Cosmonauţii ruşi foloseau cătina pentru a proteja organismul uman de radiaţiile cosmice. Datorită potenţialului său curativ, cătina a fost introdusă ca plantă de cultură în Statele Unite, Germania, Canada, China, Rusia şi Ucraina.

Prelucrarea industrială a cătinei este relativ recentă, aceasta producându-se abia în ultimele decenii. Dintre produsele din cătină, cel mai cunoscut este sucul de cătină.

Fructele de cătină reprezintă cea mai bogată sursă naturală de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi flavonoizi. Cătina mai conţine cantităţi însemnate de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F şi P, plus microelemente, acizi graşi esenţiali şi fitostenoli.

Doar 10-20% din fructul cătinei înseamnă substanţă uscată, nefolositoare, restul de 80-90% cuprinde zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloză, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier şi tot complexul vitaminelor B.

Un produs din cătină foarte valoros şi foarte căutat este uleiul de cătină. Acesta este utilizat pentru vindecarea cazurilor grave de arsuri termice şi chimice sau afecţiuni ale pielii cauzate de expunerea la radiaţii. Tot uleiul de cătină are efecte benefice în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, diareei, urticariei, stărilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecţiunilor circulatorii şi hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei, stresului.

Cătina mai are capacitate de a opri dezvoltarea unor tumori. Produsele din cătină sunt eficiente şi în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor coronariene, oftalmologice şi gingivale.

Cătina este un antidepresiv şi antiacneic redutabil, fiind indicată şi în tratarea bolilor cronice pulmonare, în tratamentul psoriazismului, în prevenirea cancerului ca imunostimulator, în tratamentul cancerului mamar, ca inhibator al poftei de mâncare în cazurile de obezitate, în tratamentul leucemiilor şi limfoamelor, în afecţiunile osteoarticulare, O.R.L., inflamaţii digestive, afecţiuni virale, constipaţie, afecţiuni ale aparatului urinar şi al celui genital, afecţiuni ale sistemului nervos, afecţiuni hematologice. Cătina albă conţine şi substanţe cu efect hormonal.

Aşa cum vă spuneam şi la începutul acestui articol, până să scriu despre cătină, ignoranţa mea în acest domeniu era totală. Dar s-a făcut lumină şi, din acest moment, am aflat de existenţa unei plante cu adevărat miraculoase, pe care o găsim şi în ţara noastră, şi din care se pot obţine produse ce vindecă şi tratează numeroase afecţiuni sau pot fi consumate în scop profilactic.

O întrebare firească în acest moment ar fi: unde găsim produse din cătină? Păi, se pot căuta aceste produse, dar dacă vreţi o recomandare sinceră, bazată pe comparaţii legate de preţ şi calitate, aceasta ar fi următoarea:

Nectar de cătină

S.C. FRESH SUNDROPS SRL S.R.L.
Sat Carpinis, comuna Garbova, judeţul Alba, România

Telefon: 0755 812 555

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu