Despre lubrifianţi
miercuri, iulie 29, 2015 9:05Cum era odată și cum este astăzi
În vechime, oamenii foloseau cârpe îmbibate cu grăsime animală pentru a unge roțile carelor, ulei de floarea soarelui pentru a unge balamalele, să nu scârțâie, vaselină pe lanțul bicicletei etc. Astăzi, motoarele și transmisiile autovehiculelor de toate dimensiunile au nevoie de lubrifianți, articulațiile false ortopedice la fel etc. Atâta vreme cât va exista mișcare, lubrifianții fac și vor face parte din viața omului.
Ce este lubrifiantul
Lubrifiantul este o substanță, de cele mai multe ori lichidă, care se introduce între două suprafețe în mișcare pentru a reduce fricțiunea, a îmbunătăți eficiența și a diminua uzura acestora. Iar în cazul motoarelor și a transmisiilor mai are rolul de a dizolva și transporta particulele reziduale. Lubrifianții conțin, în general, 90% ulei (de cele mai multe ori obținut din petrol, ulei mineral) și 10% aditivi. Aditivii reduc frictiunea si uzura, cresc viscozitatea, rezistenta la coroziune si oxidare sau contaminare. Aditivii pot fi antioxidanti, detergenti, substante anti-uzura, substante impotriva coroziunii sau ruginii, agenti care previn formarea spumei, elemente care imbunatatesc indexul de viscozitate, emulsificatori etc.
Tipuri de lubrifianți
Pentru automobile există următoarele categorii de lubrifianți: uleiuri pentru motoare diesel sau pe benzina, lichid de transmisie, lichid pentru cutia de viteze, lichid de frana, lichide pentru sisteme hidraulice. Uleiurile industriale pot fi: uleiuri hidraulice, uleiuri pentru compresoare de aer, uleiuri pentru compresoare de gaz, uleiuri pentru rulmenti si sisteme de circulare, uleiuri pentru compresoare frigorifice, uleiuri pentru turbine de abur sau de gaz. În domeniul aviației se întâlnesc: uleiuri pentru motoare cu turbine de gaz, uleiuri pentru motoare cu pistoane. Iar în domeniul naval există: uleiuri pentru cilindri, uleiuri pentru motoare cu pistoane etc.
Cum se protejează mediul
În prezent, dupa utilizare, aproximativ 40% din lubrifianti sunt deversati direct in mediul inconjurator. Majoritatea statelor au adoptat legislatii specifice privind acest domeniu, mai ales in conditiile in care doar o cantitate mica de ulei de motor ars poate polua o cantitate mare de apa. Masurile de tratare a reziduurilor includ distrugerea acestora prin arderea in calitate de combustibil pentru producerea electricitatii, reciclarea, tratarea apelor reziduale.
Starlubricants.ro, dacă vrei lubrifiant de calitate pentru mașina ta
Pentru menținerea performațelor mașinii este bine să alegem lubrifianti care indeplinesc standardele de varf ale industriei auto. Cele mai moderne motoare au nevoie de uleiuri de motor ce mentin ridicata stacheta inovatiei si performatei. Un lubrifiant de calitate protejează motorul, are o putere de curățare excepționala și menține performanța motorului la temperaturi scăzute.