Dinu Patriciu, ginere de ministru ceauşist

duminică, octombrie 4, 2020 10:34

Dinu Patriciu si Calin Popescu Taricaenu la inceputul anilor 1990Cam toate persoanele publice de după 1989, cu funcţii şi averi importante, au avut rădăcini adânci în comunismul criminal. Ori au avut funcţii de conducere în dictatura comunistă (cazul KGB-istului criminal Ion Iliescu), ori au lucrat în Securitate – braţul înarmat al Partidului Comunist Român (cazul puşcăriaşului Dan Voiculescu), ori au avut au fost printre apropiaţii clanului Ceauşeştilor (Petre Roman, de exemplu, cel care i-a făcut curte Zoei Ceauşescu).

În acest scurt material, vom vorbi despre Dinu Patriciu, de care, sper, vă mai amintiţi. Este “liberalul” care, alături de altă canalie, Călin Popescu Tăriceanu, a spart PNL-ul la începutul anilor 1990, pentru a se alia cu tătuca Iliescu şi Frontul său, pentru că altfel n-ar fi putut fura în România.

Într-un număr din “Academia Caţavencu” (654/2004), am găsit o scurtă însemnare privindu-l pe Dinu Patriciu, despre care puţină lume ştie că a fost ginere de ministru ceauşist.

Dinu Patriciu cade-n fund şi se ridiciu

Traseu politic: din ginere de ministru de pe vremea lui Ceauşescu a întinerit politic ca liberal; poziţie din care a devenit, din arhitect, petrolist; desprinderea din PNL ca Aripă Tânără ori ca PL’93 a fost un simptom care ameninţă (ameninţa în 2004 – n.m.) să recidiveze ca PNL aripa PSD; a atacat deschis alianţa cu PD-ul (în 2004, PNL şi PD formau alianţa Dreptate şi Adevăr (D.A.)); confundă (confunda în 2004 – n.m.) partidul cu firma: filiala Prahova are câţiva preşedinţi care sunt prezenţi pe statele de plată ale firmelor lui Patriciu.

Presa abundă în ultima vreme (prima jumătate a anului 2004 – n.m.) cu informaţii privind afaceri oneroase, spălări de bani etc. Nu insistăm aici decât asupra unei vizibile evoluţii favorabile a sorţii firmelor liberalului, în plin anotimp pesedist; datoriile Rompetrol, transformate în obligaţiuni, sunt o soluţie elegantă de ştergere a unor datorii istorice ale firmei lui Patriciu; asat cu condiţia ca obligaţiunile să rămână în proprietatea statului; dacă guvernul decide scoaterea lor pe piaţă, ele ar putea fi cumpărate mult sub valoarea nominală, iar eventualul cumpărător ar putea executa datoriile Rompetrol; asta cu excepţia situaţiei în care Patriciu ar avea (în 2004 – n.m.) la îndemână 200 de milioane de euro să le răscumpere.

Cu pârghia asta la îndemâna lui Adrian Năstase (premierul României la acea vreme – n.m.), se poate înţelege de ce există în presă presupunerea că Patriciu este folosit de PSD pentru a sabota alinţa (alianţa D.A. – n.m.) şi că acţionează pentru menţinerea PNL la dimensiunile unui partid de 7-8 procente – atât cât este necesar pentru a obţine imunitate şi influenţă parlamentară pentru câţiva aleşi ai partidului.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu