Cum a fost posibil ca România să fie condusă de un ajutor de cizmar analfabet?!

vineri, aprilie 24, 2020 7:43
Posted in category Dictatura comunistă

Ion Iliescu (stânga) şi Nicolae CeauşescuLaşii în carnaval

Cristina Modreanu, un distins şi tânăr (tânăr în 2004 – n.m.) critic de teatru, l-a văzut pe Nicolae Ceauşescu la televizor şi s-a simţit îndreptăţită să scrie un editorial în “Adevărul literar şi artistic”, nr. 713. Citez din acest editorial:

“Nu el era cauza uimirii mele, ci gândul ce nu-mi dădea pace: cum a putut generaţia părinţilor mei să admită să fie condusă de un asemenea individ? Cum suportau să-i asculte discursurile agramate, jumătăţile de idei învăţate pe dinafară, cum de nu-şi întorceau privirea de la chipul lui buhăit, cu ochii goi, sau dacă şi-o întorceau, de ce nu făceau pasul următor către revoltă?”.

La întrebările astea de copil râzgâiat ar putea să răspundă chiar părinţii domnişoarei Modreanu. Până atunci o să-i răspund eu în locul lor: nu s-au revoltat fiindcă îşi doreau ca fiica lor Cristina să poată creşte mare şi frumoasă în casa ei şi nu la vreo casă de copii, cu părinţii în puşcărie.

Părinţii domnişoarei Cristina Modreanu au fost laşi (precum mulţi alţi părinţi de pe vremea aia, inclusiv eu) fiindcă îşi iubeau copilul. E destul de simplu!

În ceea ce priveşte ascultatul “discursurilor agramate”, domnişoara Modreanu se înşală. Nu le asculta nimeni şi nu puţini români, atunci când Nicolae Ceauşescu apărea la televizor, îşi dădeau pantalonii jos sau, după caz, îşi ridicau fustele în cap, se întorceau cu spatele la televizor şi-l puneau pe Ceauşescu să-i pupe-n cur. Era forma lor de revoltă, cam laşă, e drept, dar singura posibilă. (Ştefan Agopian, “Academia Caţavencu”, nr. 647/2004)

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Cum a fost posibil ca România să fie condusă de un ajutor de cizmar analfabet?!”

  1. Szechely Carol says:

    ianuarie 7th, 2022 at 9:44

    Eu am un exemplu edificator . 1984 Cernavodă făceam graficul de punere în funcție a centralei nucleare și noi cei ce eram acolo spuneam ca imposibil de pus în funcție în 86 când nici contractele principalelor componente nu erau semnate și din literatura de specialitate se spunea ca de la sosirea unei piese importante numite calandria trebuie cam 4 ani într-o țară ca și Canada . Președintele MIHULECEA al CSEN ne-a răspuns că nu are nimeni curajul să îi spună tovarășului că nu se poate ce zice el !

Adauga un comentariu