Elicopterul Ingenuity, al NASA, a făcut primul zbor pe Marte

vineri, aprilie 23, 2021 6:13

Zbor Ingenuity pe MarteEste primul aparat de zbor se survolează altă planetă. Un moment istoric pentru omenire.

În 19 aprilie 2021, cei de la NASA a testat pentru prima dată micuţul elicopter Ingenuity, într-un zbor de verificare, iar Ingenuity s-a ridicat, era să apun în aer, doar că pe Marte nu există aer, şi a zburat pentru prima dată în istorie pe altă planetă, depăşind câteva obstacole majore, precum vânturile puternice de pe Marte.

Ingenuity, ce are masa pe Terra de doar patru kilograme, a fost adus pe Marte de roverul Perseverance şi era programat să facă primul zbor pe 11 aprilie 2021. Zborul a fost amânat din cauza unor probleme legate de partea software a micuţului elicopter, parte ce cuprinde nu mai puţin de 800.000 de linii de cod. Pracatic, softul pilotului automat al Ingenuity a fost modificat în condiţiile planetei Marte, acolo unde elicea elicopterului trebuie să se rotească de cinci ori mai repede decât pe Terra, pentru a se putea ridica în aer, în condiţiile absenţei atmosferei prezente pe Pământ. Dacă experimentul ar fi fost făcut pe Terra, micuţul elicopter s-ar fi dezintegrat. Cu alte cuvinte, a fost vorba de o adaptare la condiţiile necunoscute ale planetei Marte.

Deşi zborul a durat doar 30 de secunde, iar înălţimea la care s-a ridicat Ingenuity a fost mică (aproximativ 3 metri, adică aproximativ 10 picioare, în limbajul americanilor de la NASA), începutul a fost făcut. Ca amănunt interesant, informaţiile ajung de pe Marte pe Terra în 16 ore, acesta fiind timpul de aşteptare din momentul zborului până la confirmarea lui pe Terra.

Ingenuity are şi câteva limitări, orice început fiind dificil. Nu poate zbura mai mult de 90 de secunde şi nu se poate îndepărta mai mult de 160 de metri de reverul Perseverance. Dar faptul că poate zbura pe planeta Marte este impresionant şi oferă posibilitatea unor misiuni viitoare, cu aparate de zbor mult mai elaborate, care să aducă informaţii din ce în ce mai complete despre planeta Marte.

Nu pot încheia fără să remarc o realitate. În timp ce la NASA se scrie istorie (cea mai importantă istorie, istoria care a dus umanitatea spre progres şi civilizaţie, este istoria ştiinţei), în Românica, daco-ţiganii care se bat cu mâna în piept că ei sunt buricul pământului şi luptă cu cip-urile, vaccinul etc., de fapt luptă cu propria prostie, n-au mişcat, în viaţa lor de rahat, nimic pentru a face omenirea mai bună. Dacă era după ăştia am trăi şi astăzi în peşteri, am muri de tineri, ucişi de tot felul de boli, fără medicamente şi asistenţă medicală, fără posibilitatea de a călători şi de a avea acces la informaţii. Aceşti umanoizi întunecaţi care propagă ura faţă de tot ce a descoperit umnitatea de-a lungul timpului trebuie izolaţi şi îndepărtaţi, ei fiind microbii care produc cea mai cruntă boală posibilă: ignoranţa.

Sursa foto: NASA.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu