Facebook își închide sistemul de recunoaștere facială (Facial Recognition System)

joi, noiembrie 4, 2021 7:06
Posted in category IT

Facebook
La doar o săptămână după ce și-a schimbat numele în Meta, compania cunoscută anterior sub numele de Facebook spune că nu va mai rula software de recunoaștere facială pe platforma sa de socializare. Această decizie face parte dintr-o „mișcare la nivel de companie” de a limita utilizarea recunoașterii faciale în produse și servicii, potrivit Jerome Pesenti, vicepreședintele Artificial Intelligence al Meta.

În următoarele săptămâni, Facebook va elimina software-ul de recunoaștere facială de pe site-ul său web și va șterge toate datele legate de fețele utilizatorilor. Orice caracteristică Facebook care se bazează pe recunoașterea facială va dispărea. De asemenea, nu veți primi sugestii despre cine să etichetați în fotografii, iar textul alternativ automat (descrieri de fotografii pentru utilizatori nevăzători sau cu vedere parțială) nu va mai identifica subiecții după nume.

Într-un comunicat de presă, Jerome Pesenti menționează „preocupările societății” drept forța motrice din spatele acestei schimbări. El spune că trebuie să cântărim „pro și contra” recunoașterii faciale pentru produsele viitoare, deși nu menționează niciun dezavantaj real al tehnologiei.

Deși ne dorim ca Facebook să accepte pe deplin pericolele recunoașterii faciale, suntem bucuroși să vedem cum compania face ceva corect măcar o dată. Facebook deținea una dintre cele mai mari baze de date din lume, legate de recunoaștere facială, și putea identifica locația unei persoane în orice moment pe baza fotografiilor și videoclipurilor postate de alți utilizatori. Asta creează un mare potențial de abuz!

Dar de ce Facebook ucide sistemul de recunoaștere facială, cu toate că a petrecut un deceniu să-l construiască? Știu că sună cinic, dar gigantul rețelelor sociale este probabil doar în căutarea unor PR-uri bune. Facebook se află în prezent în centru unora dintre cele mai tulburătoare controverse și, în loc să se confrunte cu consecințele acțiunilor sale, face eforturi de a se remarca.

Rețineți că doar 35% dintre utilizatorii Facebook au ales să se alăture programului de recunoaștere facială al companiei, adică acest program nu este tocmai popular. În plus, reglementările guvernamentale (încurajate de Microsoft și de alte corporații) ar putea limita utilizarea acestei tehnologii în viitorul apropiat. Renunțând astăzi la software-ul său de recunoaștere facială, Facebook poate evita o viitoare durere de cap și se poate bucura de un val rar de laude.

Pentru a reitera, Facebook nu renunță total la tehnologia de recunoaștere facială. Meta va continua să cerceteze recunoașterea facială și ne așteptăm ca tehnologia să apară în viitoarele dispozitive VR sau AR (probabil pentru autentificarea utilizatorului).

Via ReviewGeek.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu