Ana Pauker sau cum au adus unii evrei ciuma roşie în România

marți, iunie 29, 2010 12:29
Posted in category Dictatura comunistă

Ana Pauker si Gheorghiu-DejDepus deja în memoria colectivă ca un strat de scoici şi mamifere dintr-o eră geologică îndepărtată, comunismul a ajuns un fel de strat subţire de amintiri peste care stă lipită o etichetă aproape ştearsă, pusă birocratic peste o perioadă în care oamenii îşi spuneau “tovarăşi”, vorbeau despre Marx şi Lenin şi-şi sublimau teama compunând poeme proaste dedicate propriilor călăi. Tendinţa asta de a simplifica istoria, de a o transforma în ştire desuetă, de a trece curios prin sălile ei ca printr-un muzeu, cu viteza turistului grăbit, ne poate face să sărim peste chestii foarte drăguţe, cum ar fi, iată, iubirea dintre vedeta comunistă Ana Pauker şi mult mai puţin celebrul Marcel. Ana şi-a obţinut prenumele prin scoaterea lui ‘H’ din Hanna Rabinsohn; era fata unui evreu ortodox sărac dintr-un sat vasluian, bunicul ei fusese rabin, iar ea a învăţat ebraica în familie, aşa că mai târziu, ajunsă la Bucureşti, a predate o scurtă perioadă la o şcoală primară. S-a simţit atrasă de socialism din adolescenţă, dar s-a dus glonţ către acesta pe la 23 de ani (era născută în 1893), în timp ce fratele ei mai mic, Zalman, s-a orientat către sionism.

Cam astea erau cele două opţiuni mari şi late ale oricărui adolescent evreu în acele vremuri, tot la fel cum ideile de extremă dreaptă au absorbit junimea europeană cu origine pământeană. E tragic de interesant cum, la începutul anilor ’20 ai secolului trecut, tineretul Europei era deja setat pentru nenorocirile ce urmau să vină, conştiinţele lor lichide ocupând nişte forme ideologice contrare. Ana l-a cunoscut pe Marcel în Franţa, în timpul unei tabere, şi el a reuşit s-o seducă cu vorbe frumoase despre viitorul roşu al omenirii, depre fericirea generală care va veni, despre eliminarea burgheziei şi instaurarea unei lumi mai roz şi mai drepte. Ea l-a crezut şi în 1920 era deja membră a viitorului Partid Comunist Român.

A fi comunist şi evreu în acei ani în Europa nu era chiar o nerozie, ba dimpotrivă; comunismul era un soi de flower-power, în care sexul tovărăşesc romantic se împletea cu o viaţă plină de adrenalină, în care viitorul părea să te absoarbă cu energia lui. Era un fel de a trăi intens şi de a călca în picioare lumea părinţilor, aşa cum îşi doreşte orice tânăr cu un pic de idealism în sânge. Întorşi la Bucureşti, cei doi se implică trup şi suflet în mişcarea comunistă.

Marcel Pauker, zis şi Luximin, era avocat de profesie şi provenea dintr-o familie onorabilă de evrei înstăriţi. Era deja un nume în presa de stânga a vremii atunci când a cunoscut-o pe Ana. Amândoi sunt arestaţi alături de o mulţime de comunişti şi socialişti, dar sunt eliberaţi la 1 iunie 1922, când Guvernul acordă o amnistie generală a delictelor politice. Procesul şi perioada petrecută în puşcărie au spulberat mişcarea comunistă românească, atâta cât era. Majoritatea liderilor renunţă şi par dornici să-şi reînceapă vieţile: Roszvany s-a retras în provincie ca să se ocupe de avocatură, Alexandru Dobrogeanu-Gherea s-a cărat la Berlin ca să-şi înceapă o afacere, Pătrăşcanu a plecat la Leipzig să-şi ia doctoratul, iar cei doi Pauker s-au luat frumuşel de mână şi s-au oprit taman în Elveţia. Au stat o vreme prin Zürich, apoi au plecat în Franţa. (Va urma)

Preluat din “Academia Caţavencu” (nr.8/2009); autor Alin Ionescu.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Ana Pauker sau cum au adus unii evrei ciuma roşie în România”

 1. CONSTANTIN says:

  noiembrie 20th, 2010 at 18:23

  Ma numesc Tapus Constantin din Tg-Jiu si am fost urmarit si cercetat penal in anii 80 pentru exprimarea convingerilor mele aticomuniste .
  Cercetarea s-a efectuat de catre fostii ofiteri de securitate ENOIU GHEORGHE ,MARINESCU DANUT , PINTA ION ,BUCURA VASILE .Dupa 1990 in in loc sa fie trasi la raspundere pentru activitatea lor in cadrul securitatii contrar legii infintarii SRI au fost mentinuti in noile stucturi de informatii pana dupa 2006 cand la multele mele insistente CNSAS-ul a stabilit prin decizii irevocabile ca acestia au comis abuzuri si au incalcat drepturile si libertatile omului ( decizii CNSAS Nr.192/30.05.2006 , 319/03.2006 , 187/30.05.2006 )
  Mai mult fostul ofiter de securitate MARINESCU DANUT pentru ca se cosidera erou in viata s-a construit fara aprobare un cavou in CIMITIRUL EROILOR din Tg_Jiu ,locul unde sunt inhumati militarii romani si straini cazuti in cele 2 raboaie militare . aflati mai multe accesand si adresa ;

  https://www.verticalonline.ro/un-fost-securist-in-cimitirul-eroilor

  TAPUS CONSTANTIN Luptator in rezistenta anticomunista

 2. Ana Pauker a pregatit la Moscova teroarea comunista ce urma sa se instaureze in Romania | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 4th, 2016 at 18:02

  […] Ana Pauker sau cum evreii au adus ciuma rosie in Romania […]

 3. Cum s-au intalnit Corneliu Coposu si Ana Pauker | A șaptea dimensiune says:

  august 10th, 2018 at 10:31

  […] Ana Pauker sau cum evreii au adus ciuma rosie in Romania […]

Adauga un comentariu