Firmă de arhitectură, Up Studio Project

marți, decembrie 27, 2022 9:24
Posted in category Diverse

Firma de arhitectura, Up Studio Project

Vine o vreme în care ne punem problema să construim ceva pentru familia noastră sau pentru firma noastră. Iar pentru ca această construcţie să fie modernă, să satisfacă nişte nevoi, să arate şi bine, trebuie să apelăm la o firma de arhitectura. Specialiştii sunt cei mai în măsură să aprecieze cum trebuie să arate construcţia, ce dotări ar fi bină să aibă, cam de ce buget trebuie să dispunem pentru realizarea proiectului etc.

În timpul studenţiei, aveam un coleg ce a dorit să se facă arhitect, dar n-a luat examenul, aşa încât a trecut la planul B, adică a intrat la altă facultate, nu cea de arhitectură. Acest coleg avea un talent la desen care impresiona pur şi simplu. L-am admirat întotdeauna pentru capacitatea de a reprezenta obiectele din spaţiu pe o foaie de hârtie, adică într-un plan bidimensional. Pe atunci nu existau calculatoare şi softuri dintre cele mai complexe, cum există astăzi, aşa încât viitorii arhitecţi proiectau cu creionul viitoarele construcţii.

Dacă tot am amintit de trecutul nu foarte îndepărtat al arhitecturii, anii ’80 ai secolului trecut, haideţi să vedem cum a evoluat ahitectura de-a lungul timpului, pentru a ajunge astăzi să avem minunăţiile arhitecturii moderne, clădiri care te lasă mut de uimire, atunci când le admiri silueta.

În preistorie, oamenii trăiau în grote şi peşteri. Aşa încât, primele semne ale unor idei de construcţii erau, de fapt, grotele săpate în calcarul moale, construcţii realizate cu unelte primitive, la început din silex, apoi din bronz.

Au urmat primele construcţii propriu-zise, nişte colibe pe piloni, realizate din trunchiuri de copac sau ramuri groase, legate între ele u fâşii din materialele acelor vremuri. Lemnul era cioplit grosolan, pe atunci nexistând unelte adecvate pentru finisarea unor astfel de construcţii.

Pentru transportul materialelor de construcţie, în special a blocurilor de piatră, unele cu volum mare, trunchiuri subţiri, pe post de bile, plus mersul pe un plan înclinat.

Egiptul antic a dat marile construcţii ale Antichităţii. Cum în Egipt nu se găsea lemn, egiptenii au realizat construcţiile, printre care şi celebrele piramide, din piatră. Pieterele erau cioplite pentru a se îmbina, între blocurile de piatră nu exista liant, aşa cum se procedează astăzi.

În altă zonă a lumii, chinezii preferau construcţiile din lemn. Acoperişul dublu, sau format din mai multe straturi, avea rolul de a proteja locatarii de căldura excesivă, dar şi rol decorativ.

Grecii, care au preluat de la egipteni şi mesopotamieni cunoştinţele de bază în domeniul arhitecturii antice, au adăugat tăierea, şlefuirea şi ansamblarea perfectă a pietrei folosită în construcţie. Folosind date matematice, preluate de la şcoala pitagoreică, grecii au stabilit rapoarte între elementele construcţiei. Tot ei aveau în vedere, atunci când realizau anumite construcţii, efectele optice, unghiul de înclinare a coloanelor, efectele acustice.

Romanii, la rândul lor, au dus arhitectura spre zone neexplorate până atunci. Podurile, apeductele şi drumurile construite de romani respectau reguli arhitecturale simple, dar clare. Tot romanii, cei care au inventat alfabetul latin şi scrierea numerelor cu cifre romane, l-au dat lumii pe cel mai mare arhitect din anticitate, Marc Vitruviu, secolul 1 î.e.n., autorul primului Tratat de arhitectură, în 10 volume, tratat care va fi tipărit, după apariţia tiparului, în Italia şi Franţa, secolul al XV-lea, oferind un punct de plecare pentru arhitecţii Renaşterii.

Stilul arhitectonic roman s-a menţinut predominant în Evul Mediu, mai ales în ţările latine. Cum primele secole ale erei noastre coincid cu numeroasele invazii ale triburilor migratoare, multe din realizările arhitecturii acelei perioade au fost distruse, fiind incendiate.

În paralel cu arhitectura romanică, îşi face apariţia şi stilul gotic, cel care, paradoxal, nu are nicio legătură cu goţii.

Adevărata revoluţie în arhitectură este dată de perioada Reanşterii, atunci când apar cele mai grandioase construcţii de până atunci, astăzi locuri celebre vizitate annual de milioane de turişti.

Evoluţia arhitecturii a mers mână în mână cu evoluţia tehnologiei, a cunoaşterii în general. Tot ce vedem astăzi în materie de construcţii s-a realizat deoarece cunoaşterea umană a evoluat exponenţial, mai ales în ultimele decenii, odată cu revoluţia informaţională, cea care continuă şi astăzi.

Desigur, noi, muritorii obişnuiţi, nu trebuie să avem neapărat cunoştinte de specialitate în domeniul arhitecturii, pentru a avea o construcţie deosebită, în cazul locuinţei sau firmei noastre. Există arhitecţi foarte buni, cum ar fi cei de la Upstudioproject, care ne pot îndruma, ajuta şi realiza proiectul la care visăm. Iată şi nişte date de contact în acest sens.

UP STUDIO PROJECT

Telefon: (+4)0742 068 582

E-mail: upstudioproject@gmail.com

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu