Fose septice de la Eco Vera

duminică, ianuarie 29, 2023 10:26
Posted in category Diverse

Bacti+În acest articol vom vorbi despre fose septice de la Eco Vera. Ce este o fosă septică? Păi, o fosă septică, pentru cei carr nu ştiu, este un sistem de evacuare şi tratare a apelor menajere dintr-o locuinţă, acolo unde nu există o reţea centrală de canalizare.

Este foarte utilă în mediul rural, fiind cea mai bună soluţie pentru eliminarea apelor uzate, într-o gospodărie individuală. Faţă de latrină sau hazna, fosa septică este o soluţie ecologică şi modernă, ce reduce la minim eliminarea reziduurilor menajere în mediul înconjurător, dar şi pierderile de apă.

Putem compara, fără riscul de a greşi, o fosă septică cu o staţie de tratare a apei în miniatură, procesul de filtrare şi drenaj având loc chiar la faţa locului.

Din ce este formată o fosă septică

Fosa septică are următoarele componente:

  • o reţea de conducte, al căror rol este preluarea apei menajere din locuinţă şi transportul acesteia la fosa septică;
  • filtre şi alte piese ce împiedică apa colectată să revină în locuinţă;
  • un rezervor de acumulare a apelor menajere, acolo unde reziduurile solide se separă de cele lichide;
  • o reţea de drenaj, formată din tuburi găurite, prin care apa reultată în urma decantării este evacuată în sol;
  • bioactivatori, adică nişte substanţe chimice, adăugaţi periodic în fosa septică, ce au rolul să dizolve materiile solide din apa menajeră.

Fosa septică nu este totuna cu un bazin vidanjabil, acesta fiind format dintr-un recipient în care se acumulează apa menajeră, fără a fi tratată, şi care trebuie golit periodic, folosind o vidanjă.

Câte ceva despre bioactivatori

Biocativatorii, precum Bacti+ din imaginea şi link-ul de mai sus, previn acumularea de deşeuri organice, acestea fiind descompuse. Ce mai fac biocativatorii? Păi, elimină mirosurile neplăcute, accelerează descompunerea grăsimilor, celulozei, proteinelor, amidonului, reduc nevoia de curăţare prin vidanjare, rezolvă problema cu reactivarea foselor ieşite din uz.

Bioactivatorii sunt inofensivi atât pentru om, cât şi pentru mediu. Nu conţin microorganisme patogene şi nici substanţe chimice. Sunt neutri, non-toxici şi non-corozivi, nu modifică proprietăţile suprafeţelor curăţate. Au o concentraţie foarte înaltă de microorganisme benefice. Se pot folosi în fose septice, toalete exterioare, separatoare de grăsimi, ţevi, sifoane, canale şi staţii de epurare a apelor uzate.

Cum funcţionează o fosă septică

Principiul de funcţionare al unei fose septice este relativ simplu. Prin intermediul conductelor, apa menajeră dintr-o locuinţă ajunge în rezervorul fosei septice, acolo unde reziduurile solide sunt separate de cele lichide, prin intermediul gravitaţiei. Particulele mai grele ajung pe fundul rezervorului, în timp ce uleiurile şi grăsimile rămân la suprafaţă. Folosind biocativiatori, particulele solide de la baza fosei septice sunt descompuse în elemente de bază.

Prin reţeaua de drenaj, formată din tuburi găurite, apa tratată este deversată în sol. Reţeaua pentru drenarea apei este instalată la o adâncime de minim 80 de centimetri, pentru a fi ferită de îngheţ. Nu este acoperită direct cu pământ, ci cu pietriş. La sfârşit, reziduurile solide pot fi eliminate mult mai uşor.

Tipuri de fose septice

În funcţie de materialul din care este fabricată, avem aşa:

  • Fosa septică din beton. Aceasta are o rezistenţă ridicată şi, dacă este construită adecvat, poate fi folosită câteva decenii, fără reparaţii majore. Totuşi, betonul se crapă în timp, ceea ce are ca rezultat poluarea, prin scurgerea deşeurilor în pânza de apă freatică. Pentru a evita astfel de situaţii dăunătoare mediului, sunt necesare inspecţii şi revizii periodice.
  • Fosa septică din materiale plastice. Rezervoarele din plastic, fie că este vorba de polipropilenă sau PVC, au câteva avantaje importante: sunt mai ieftine, au o greutate mai redusă, pot fi instalate cu uşurinţă, sunt impermeabile, nu sunt afectate de coroziune sau de rugină.
  • Fosa septică din oţel. În comparaţie cu fosele septice din beton sau din materiale plastice, fosa septică din oţel are o durată de viaţă mai mică, deoarece, în timp, apare rugina, iar metalul se corodează.
  • Fosa septică din fibră de sticlă. Acestea au o durată de viaţă mult mai mare, faţă de cele din oţel, deoarece fibra de sticlă nu se sparge şi nu rugineşte, dar sunt mai vulnerabile la greutatea supraterană, adică se poate mişca atunci când solul din jur este umed.

Dacă doriţi să comandaţi fose septice, staţii de eupurare, bazine apă, biocactivatoare pentru fose septice, separatoare de hidrocarburi sau grăsimi, bazine vidanjabile, rezervoare INC 100l, iată nişte date de contact care pot fi utile:

Eco Vera

Adresa: strada Tineretului, Floreşti, 407280, Cluj

Telefon: 0747 503 441, 0766 373 973

E-mail: office@eco-vera.ro

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu