Ignorând jena şi frica, domn e tot Grigore Ghica

duminică, iulie 15, 2018 9:59
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaA treia domnie a lui Grigore al II-lea Ghica a fost a doua lui domnie în Moldova şi s-a produs natural, prin transferul operativ de pe tronul Ţării Româneşti. Ţara Românească sărăcise mult sub standardele de jug fiscal impuse de Grigore, aşa că perspectiva unei Moldove şi mai sleite – deci complet incapabilă de rezistenţă – i-a părut promiţătoare noului domn.

Deşi de pe tronul ei cobora tot un fanariot pur-sânge, Moldova nu explorase încă toate posibilităţile de a se lăsa prădată. Tocmai la acest capitol neacoperit s-a făcut remarcat Grigore, printr-un set de acţiuni bandito-lotrice care i-au asigurat un piedestal greu de egalat în galeria marilor jupuitori fanarioţi.

Din uimirea cronicarului, buimăcit şi el peste poate de avalanşa măsurilor de spoliere domnească, nu reţinem decât enumerări îngrozite: “au scos dăjdi pe boieri mazili, pe popi şi mănăstiri, … au scos şi cârcimărit, … văcărit, câte un leu de cal şi câte un zlot de vită, cu mare grabă; … au scos şi hârtii grele, de nu puteau oamenii nici la biserică să meargă, să-şi caute de suflet, să se pricistuiască, sau la Pasci să păscuiască; ce păscuiau prin păduri, cu ferele sălbatice, ascunzându-se, săracii, de hârtii”.

Se observă cu limpezime din relatarea speriată a lui Neculce că atunci, ca şi astăzi, birocraţia rodea din interior societatea civilă. Bineînţeles, alături de sărăcia lucie, corupţia demnitarilor, dezastruoasa moştenire feudală şi incapacitatea integrării în structurile europene. Dacă ţinem să ducem comparaţia până la capăt – fiindcă tocmai din cauza asta am început-o – există, desigur, şi deosebiri: simpatia guvernului de atunci înclina net spre turci, nu spre ruşi (era anul 2001, cu ciuma rosie la guvernare, ca şi astăzi, în iulie 2018 – n.m.).

Dar zilele liniştite ale lui Grigore erau pe terminate. În 1737 începe războiul turco-ruso-austriac. Beligeranţii s-au gândit că e mai avantajos să consume lupta pe teritoriu străin, aşa că Moldova a fost desemnată, firesc, câştigătoare şi la acest concurs. Despre care însă ne vom minuna abia în episodul următor. (“Academia Caţavencu”, nr. 488/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Ignorând jena şi frica, domn e tot Grigore Ghica”

  1. Filosofia salvează datoria | A șaptea dimensiune says:

    februarie 3rd, 2019 at 16:15

    […] Ignorând jena şi frica, domn e tot Grigore Ghica […]

  2. Sfintele idealuri ale Fanarului au fost întinate | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 13:36

    […] Ignorând jena şi frica, domn e tot Grigore Ghica […]

  3. Foamete, război total şi export de capital | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 30th, 2019 at 20:54

    […] Ignorând jena şi frica, domn e tot Grigore Ghica […]

Adauga un comentariu