Importanţa anvelopelor de iarnă
miercuri, august 26, 2020 12:00Pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie, pe timpul iernii, avem nevoie de cauciucuri de iarna. Acesta nu este un moft, ci o necesitate dintre cele mai stringente.
Importanţa anvelopelor auto este capitală. De calitatea lor depinde siguranţa noastră rutieră. Ele asigură aderenţa cu carosabilul şi este, dacă vreţi, sinsgura modalitate prin care, atunci când suntem la volan, interacţionăm cu carosabilul, prin intermediul gravitaţiei (pentru cei care au lipsit la cursul de fizică din şcoala gimnazială sau au fost corigenţii şi/sau pramatiile clasei, trebuie amintit că prin gravitaţie se înţelege forţa cu care Terra atrage corpurile din jur prin intermediul câmpului gravitaţional; fiind o forţă, este o mărime vectorială, are punctul de aplicaţie în centrul de greutate al corpului – la maşinile joase, centrul de greutate este mai aproape de sol, de aceea riscul răsturnării în curbe este mai mic -, direcţia vericală, sensul spre centrul Pământului şi unitatea de măsură newton-ul, după numele geniului fizicii şi matematicii, Isaac Newton; în alte amănunte, despre gravitaţie, nu intrăm).
Ce au deosebit anvelopele de iarnă?
Cauciucurile de iarnă sunt special create pentru anotimpul rece, în care zăpadă, gheaţa sau poleiul sunt prezenţe constante. Datorită aderenţei mai bune, anvelopele de iarnă permit deplasarea în relativă siguranţă în aceste condiţii mai puţin prielnice.
De ce este de preferat să avem anvelope de iarnă, nu anvelope all season?
În afara faptului că distanţa de frânare este mai scurtă la cauciucurile de iarnă, în comparaţie cu cele all season, şi tehnologia de construcţie este alta, astfel încât anvelopele de iarnă sunt mult mai rezistente la temperaturi scăzute, păstrându-şi proprietăţile legate de aderenţă intacte. În plus, adâncimea profilului la anvelopele de iarnă este mai mare, undeva pe la 4 mm, deşi este recomandabil, dacă circulaţi pe şosele cu zăpadă abundentă, să aveţi cauciucuri de iarnă cu adâncimea de 8 mm.
Când trebuie înlocuite anvelopele de vară cu cele de iarnă?
Este bine să echipăm maşina cu anvelope de iarnă înainte de a întâlni prima zăpadă. Undeva prin luna octombrie, dacă remarcăm o scădere a temperaturilor în timpul nopţii şi dimineaţa, este bine să schimbăm cauciucurile de vară cu cele de iarnă, pentru a fi pregătiţi în eventualitatea când, într-o dimineaţă, ne trezim că avem prima zăpadă. Şi ar mai trebui să fie clar un lucru: trebuie schimbate toate cele 4 anvelope, dacă dorim să fim în siguranţă pe şoselele iernii.
Ce presiune trebuie să avem în anvelopele de iarnă?
Presiunea în avelopele de iarnă este cea pe care o ştim şi de la anvelopele de vară. Doar că iarna este mult mai important decât vara ca această presiune să rămână constantă. Şi pentru o durată mai mare de viaţă a anvelopelor, şi pentru a nu mări consumul de combustibil, dar mai ales pentru siguranţă noastră la volan şi a pasagerilor pe care-i transportăm cu maşina. Specialiştii recomandă verificarea lunară a presiunii din anvelope, verificare ce trebuie realizată cu anvelopele reci.
Cum depozităm anvelopele de iarnă?
Depozitarea anvelopelor, pentru a fi folosite în iarna următoare, se face într-un mediu uscat şi rece, de preferinţă la întuneric şi departe de locul unde aveţi combustibil, uleiuri sau alţi solvenţi. Înainte de a le depozita, trebuie să fie curate, iar dacă nu sunt trebuie spălate, lăsate să se usuce şi apoi depozitate, pentru a preveni orice fel de deteriorare.
Unde comandăm anvelope de iarnă de calitate, la preţuri accesibile?
Cea mai bună alegere este Anvelostar Anvelope.