În România, educaţia se dezbracă de ‘prejudecăţi’

luni, decembrie 12, 2011 0:02
Posted in category Educatie

EducatiaNu ştiu dacă domeniul educaţiei se pretează la ‘glume’, dar unii mai încearcă şi aşa ceva. Poate şi pentru că, până la urmă, cea mai ‘bună’ glumă este procentul celor care au promovat examenul de Bacalaureat în 2011. Mai jos, sunt prezentate două materiale despre învăţământul din România. Primul este o ştire (sau o glumă), publicată de catavencii.ro şi intitulată Ultima reformă MECTS: uniforma, obligatorie pentru profesori.

Da, aţi citit foarte bine: profesorii vor fi obligaţi să vină la serviciu îmbrăcaţi într-o ţinută standard. Proiectul a fost aprobat în această dimineaţă de ministrul Daniel Funeriu şi le acordă cadrelor didactice o lună întreagă pentru a se pune la punct cu garderoba. Noile uniforme ar putea costa între 300 şi 500 de lei, susţin surse ministeriale.

“E un preţ minimal aboslut necesar dacă vrem să păstrăm decenţă în corpul profesoral,” ne-a declarat în exclusivitate Iulia Adriana Oana Badea, secretar de stat MECTS, “Gîndiţi-vă ca un profesor nou intrat în sistem primeşte un salariu de 800 de lei, şi asta în fiecare lună! Rate la case nu-şi mai face, că nu mai e la modă, maşină nu vrea, că cică o zgîrie elevii cu cheia, deci creşte exponenţial riscul să cheltuiască acest surplus financiar pe substanţe halucinogene sau chiar pe etnobotanice. Păi nu trebuie să prevenim asemenea abuzuri?”

Iată care sînt principalele prevederi ale proiectului:

 • Fiecare unitate de învăţămînt este liberă să-şi aleagă propriul model de uniformă. Modelul va fi putea fi ales dintr-un catalog special oferit de MECTS în colaborare cu firme locale serioase, pentru care garantează prefectul judeţului sau preşedintele consiliului judeţean.
 • Alegea uniformei va fi făcută de către o comisie specială, compusă din profesoare de chimie de peste 55 de ani, preferabil necăsătorite. Mirosul de naftalină constituie un avantaj.
 • Iniţial, proiectul prevedea costum pentru domni, respectiv sacou şi fustă pentru doamne. În urma protestelor CNCD, s-a decis că fusta devine opţională pentru domnii de confesiune scoţiană.
 • Educatoarele de cămin vor avea o uniformă specială, croită dupa modelul pe care îl poartă cei mici: este vorba de o variantă a celebrei rochiţe albastre cu fundă mare şi roşie. După ce o tînără educatoare din Sibiu a reclamat că modelul este prea scurt şi i se văd bikinii cînd se apleacă, proiectul a fost modificat în mod cuviincios: “pentru a nu expune minorii la imagini cu tentă sexuală, se recomandă tuturor tinerelor să nu poarte lenjerie intimă la locul de muncă”.

Introducerea uniformei a impus şi o clarificare din partea specialiştilor MapN: “este de la sine înţeles că nici profesorii nu fac excepţie de la Legea Portului de Uniformă. Regulile rămîn aceleaşi: funcţia bate gradul, iar profesorii de grad şi/sau funcţie inferioară sînt obligaţi să-şi salute superiorii. Singura excepţie se aplică în cazul profesorilor de sport aflaţi în afara poligonului de exerciţii practice. Chiar dacă sînt îmbrăcaţi în uniformă (trening, adidaşi), interlocutorul nu poate şti dacă acesta se află în exerciţiul funcţiunii sau pleacă la o nuntă din Vaslui sau Bârlad”

Al doilea material este despre un bal al bobocilor de la un liceu unde promovabilitatea la Bacalaureat, în 2011, a fost de 13%. Filmuleţul este prezentat mai jos. Foarte ‘interesante’ sunt şi comentariile, pe care le găsiţi aici. Iată doar unul: ‘Nu va mai baga.ti unde nu aveti voi treaba. Fiecare face ce vrea nu cred ca va intereseaza asa mult despre aceste fete care dansau. E treaba lor cum dansau sh cum erau imbrakate. Asa ca numai comentati degeaba. Mai lasati barfa. Parca ati fi niste babe care stau pe o banca si barfeste lumea care trece pe strada.’ Babe care … bârfeşte, acesta-i nivelul educaţional din România anului 2011, vanghelizată, becalizată, otevizată, într-un cuvânt ‘ţiganizată’.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “În România, educaţia se dezbracă de ‘prejudecăţi’”

 1. Din 2013, se dă liber la fraudat examenele de sfârşit de ciclu | A șaptea dimensiune says:

  februarie 9th, 2016 at 15:05

  […] În România, educaţia se dezbracă de ‘prejudecăţi’ […]

 2. Cretin în sutană | A șaptea dimensiune says:

  februarie 9th, 2016 at 21:12

  […] În România, educaţia se dezbracă de ‘prejudecăţi’ […]

 3. Ce au modificat USLamiștii în Legea educației naționale | A șaptea dimensiune says:

  februarie 9th, 2016 at 21:24

  […] În România, educaţia se dezbracă de ‘prejudecăţi’ […]

 4. Cum nu pot dormi unii din cauza ‘extremiştilor’ români de dreapta | A șaptea dimensiune says:

  iulie 4th, 2016 at 20:34

  […] În România, educaţia se dezbracă de ‘prejudecăţi’ […]

 5. Editura Didactică şi Pedagogică dă cărţi la tot cartieru’ | A șaptea dimensiune says:

  august 30th, 2016 at 8:33

  […] În România, educaţia se dezbracă de ‘prejudecăţi’ […]

Adauga un comentariu