În sfârșit, știm cum se potrivește calendarul Maya (Mayaş) cu planetele

miercuri, aprilie 26, 2023 14:39
Posted in category Istorie

Calendar Maya

Calendarul Maya este sincronizat cu mișcarea fiecărei planete pe o perioadă de 45 de ani.

Astronomia și cronometrarea au fost două dintre cele mai mari iubiri ale vechilor mayași, iar noi cercetări au putut dezvălui, în sfârșit, sistemul complex care a conectat cândva acești doi piloni ai vieții mayaşilor. Potrivit autorilor studiului, enigmaticul calendar Maya poate fi folosit pentru a urmări mișcarea planetelor pe cerul nopții pe o perioadă de 45 de ani, rezolvând astfel o ghicitoare veche de mii de ani cu privire la structura și funcția iconicului almanah mayaş.

Spre deosebire de sistemul nostru relativ simplu de zile, luni și ani, calendarul Maya a folosit o serie complexă de cicluri interconectate, cum ar fi numărul sacru de 260 de zile cunoscut sub numele de Tzolk’in și calendarul secular de 365 de zile sau Haab’. Aceste două cicluri s-au sincronizat o dată la 52 de ani, dând naștere la o perioadă calendaristică generală numită Runda Calendarului.

Cu toate acestea, inscripțiile găsite în diferite situri Maya descriu un număr suplimentar de 819 zile. Analiza acestor texte vechi a arătat că fiecare dată din acest ciclu a fost asociată cu unul dintre cele patru puncte cardinale, ceea ce înseamnă că a fost nevoie de patru runde de 819 zile – sau aproximativ nouă ani – pentru a finaliza întreaga serie.

Cercetătorii au bănuit de mult că acest ciclu ar putea fi legat de perioada sinodică (sinodic = referitor la intervalul de timp în care se repetă aceeaşi poziţie) a planetelor, care se referă la timpul necesar fiecărei planete pentru a reveni la aceeași poziție pe cer așa cum este văzută de pe Pământ. Mercur, de exemplu, are o perioadă sinodică de 117 zile, care se încadrează perfect în 819 atunci când este înmulțit cu șapte.

Cu toate acestea, niciuna dintre perioadele sinodice ale celorlalte planete nu poate fi multiplicată pentru a da 819, ceea ce duce la confuzie cu privire la modul în care a funcționat acest sistem calendaristic ciudat. În noul lor studiu, cercetătorii subliniază că 20 de runde de 819 zile dau un total de 16.380 de zile (aproximativ 45 de ani), care pot fi împărțite exact pentru a se potrivi cu perioada sinodică a fiecărei planete.

De exemplu, lui Saturn îi ia 378 de zile pentru a reveni în același loc de pe cer. Treisprezece dintre aceste cicluri dau, prin urmare, 4.914 de zile, adică exact de șase ori 819. Între timp, șapte reveniri ale lui Venus coincid perfect cu cinci numărări de 819 zile, în timp ce 39 de repetări ale perioadei sinodice a lui Jupiter se potrivesc cu 19 cicluri din 819.

Între timp, Marte are o perioadă sinodică de 780 de zile. Când este înmulțit cu 21, se obține un număr care este exact egal cu 20 819 de zile. Prin urmare, autorii studiului spun că „o extindere a ciclului standard de 4 × 819 zile la 20 de perioade de 819 zile oferă un sistem calendaristic mai larg, compatibil cu perioadele sinodice ale tuturor planetelor vizibile”.

Poate cel mai important, 16.380 este, de asemenea, un multiplu al lui 260, ceea ce înseamnă că 20 de runde de 819 zile se potrivesc perfect cu Tzolk’in.

„În loc să-și limiteze privirea asupra unei singure planete, astronomii maya care au creat numărul de 819 zile, l-au folosit ca pe un sistem calendaristic mai mare, care ar putea fi utilizat pentru predicții legate de toate perioadele sinodice ale planetelor vizibile, precum și pentru ciclurile lor, Tzolk’in și Calendarul secular”, concluzionează cercetătorii.

Sursa informaţiilor: IFLSCIENCE.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu