În Windows 11, războiul browser-elor trece la alt nivel

vineri, august 20, 2021 13:59
Posted in category IT

Windows 11Windows 11 este o versiune îmbunătăţile a sistemului de operare anterior produs de Microsoft, Windows 10. Din păcate, în Windows 11 sunt şi câteva probleme, care-l fac mai puţin atrăgător chiar decât Windows 10. Una dintre aceste “probleme” este setarea browser-ului implicit.

Înainte de Windows 10, în Windows 8.1, Windows 7 etc., un browser solicita să fie ales browser implicit şi printr-un simplu click alegerea era făcută.

Începând cu Windows 10, programele nu se mai puteau face automat implicite, inclusiv browser-ele. În schimb, Microsoft a creat o zonă de setare rapidă, în care se puteau alege programele implicite. Practic, erau de parcurs nişte paşi în plus.

Windows 11 a eliminat zona de setare rapidă. Acum, dacă doriți să setați un nou browser implicit, trebuie să accesați pagina implicită a aplicației și, rând pe rând, să setați un nou browser pentru HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, SHT, FTP, HTTP și extensii HTTPS. Este, într-un cuvânt, ridicol. Și companiile de browsere nu sunt încântate de asta.

De aceea, Firefox pare să ia lucrurile în mâinile sale cu o nouă actualizare. Începând din 19 august 2021, veți vedea de fapt un comportament care seamănă cu Windows 8 și versiunile anterioare. Când lansați Firefox, acesta vă va întreba dacă doriți să fie browserul implicit și, dacă sunteți de acord, va funcționa. Fără panou de setări, fără extensii; Firefox este acum browserul dvs. implicit. L-am testat în ultima versiune și a funcționat.

Ceea ce este surprinzător pentru că nu ar trebui să funcționeze. Windows 10 și 11 interzic programelor să se stabilească ca implicite, totuși Mozilla Firefox a reușit să facă acest lucru. Întrucât Firefox este open-source, puteți să aprofundați modul în care Mozilla a făcut această inginerie inversă, pentru a ghici parametrii corecți pe care trebuie să îi introducă și pentru a păcăli Defender. Practic, Mozilla a mutat procesul într-o operație externă: păcălește Windows-ul în gândirea unei alegeri făcute de om.

Dar nu vă așteptați ca acest lucru să dureze. Mai devreme sau mai târziu, Microsoft va afla despre eforturile Mozilla și vă puteți aștepta ca o actualizare să rupă acest proces. Apoi, Mozilla va găsi probabil o nouă metodă pentru a ocoli securitatea Microsoft, ceea ce va duce la o altă actualizare Windows. Este un război implicit al browser-elor.

Singurul scop care pare probabil este ca Microsoft să ofere Windows 11 aceeași pagină implicită de selecție a browserului pe care Windows 10 o are. Nici producătorilor de browsere nu le-a plăcut, dar părea să fie o cale de mijloc. Mozilla, Google și alții au fost dispuși să reziste.

Via ReviewGeek.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu