Istoria încălzirii locuinţei
marți, august 4, 2015 10:23Încălzirea locuinței a reprezentat o necesitate în ținuturile reci sau în cele în care periodic (iarna) apare frigul. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să încalzească locul în care se odihneau.
Încălzirea locuintei în Egipt și Mesopotamia
Deși cele două regiuni aveau o climă blândă, în anumite perioade mai reci era nevoie de încălzirea locuinței. Pentru aceasta, ei ardeau materiale combustibile dintre cele mai diverse pentru că lemnul era rar în aceste zone şi trebuia păstrat pentru cuptoarele de sticlărie, olărit sau metalurgie. În general, încălzirea era asigurată de cuptorul la care se gătea, alcătuit din două pietre şi, mai rar, construit din cărămizi. La începutul mileniului al II-lea î.Hr., în Mesopotamia era cunoscut hornul, dar, timp de multe secole, nu a fost folosit, fiind socotit inutil în casele fără etaj, unde o singură gaură în acoperiş, deasupra sobei, era suficientă pentru evacuarea fumului.
Încălzirea locuintei la romani
La romani, numai cuptoarele brutarilor aveau coşuri, spun descoperirile făcute printre ruinele orașului Pompei. Tot într-o vilă din Pompei, s-a descoperit o instalaţie alcatuită dintr-un cuptor deasupra căruia se afla un cazan de plumb, cu fundul de cupru, alimentat cu apă rece dintr-un tub, de la un rezervor. Sala de baie primea, în acelaşi timp, apă caldă de la cazan şi apă rece de la rezervor.
Și ajungem la sobe
Cele mai vechi sobe erau construite din caramidă şi aveau forma semiconica eliptică. În secolul al XIII-lea, hota a devenit rectangulară. În 1795, Benjamin Thompson, conte de Rumford, fizician englez de origine americană, la vremea aceea ministru de război, s-a ocupat de problema sobelor, cu ocazia unei călătorii în Anglia. El le-a prevăzut cu o gâtuitură deasupra vetrei, pentru a îmbunătăţi tirajul şi a înlocuit laturile rectangulare cu doi pereţi oblici, care reflectă mai multă caldură spre cameră. Toate aceste modificari au determinat reducerea la jumătate a consumului de combustibil. Prin 1800, acelaşi conte Rumford a realizat o instalaţie de încălzire centrală cu abur.
Ferroli.ro, dacă vrei vase de expansiune la prețuri mici
Dacă ești interesat de vase de expansiune la prețuri mici, dar și de sisteme de încălzire, aer condiționat, sisteme solare, pompe de căldură, aplicații industriale etc., ferroli.ro este locul unde trebuie să ajungi. Aici vei găsi oferte promoționale la astfel de produse și vei putea alege rapid, și dintr-o gamă diversă, produsul care ți se potrivește. Se asigură și service la produsele comandate, adică ai numai de câștigat folosind această oportunitate.