Istoria îngheţatei

vineri, decembrie 31, 2021 19:50
Posted in category Diverse

Inghetata AlpinPână să ajungem astăzi să consumăm inghetata delicioasa cu diverse arome, a existat o evoluţie în ceea ce priveşte producţia de îngheţată. Îngheţată, unul dintre cele mai dorite deserturi ale lumii, a apărut în urmă cu peste 2.000 de ani în China. Pe atunci, de acest preparat de bucurau doar elitele. Deşi nu există documente care să ateste aceste presupuneri, circulau poveşti conform cărora împăraţii chinezi obişnuiau să amestece zăpadă cu lapte şi sirop de fructe pentru a obţine ceea ce astăzi numim “îngheţată”.

Însă, ceva dovezi există în ceea ce-l priveşte pe împăratul Alexandru cel Mare, care avea o preferinţă culinară certă: amestec de nectar, miere şi îngheţată. Un alt împărat, de data aceasta roman, Nero, avea o mare slăbiciune pentru îngheţată. De aceea, îşi trimitea sclavii în munţi să-i aducă zăpadă, apoi bucătarii săi amestecau zăpada cu siropuri şi fructe, obţinându-se în acest fel o compoziţie de îngheţată.

Dar prima reţetă de îngheţată a fost adusă în Europa de Marco Polo, în 1295, din China. Conform acestei reţete, pentru a obţine îngheţata, trebuiau amestecate lapte, zăpadă şi alte adaosuri. Pe această bază, în Italia acelor vremuri au apărut alte metode de a obţine îngheţata.

În secolul al XVI-lea, îngheţata ajunge şi în Franţa, acolo unde regele Henri al II-lea se căsătoreşte cu ducesa italiană Catherine de Medici, iar aceasta aduce la curte bucătari italieni specializaţi în prepararea îngheţatei. În secolul al XVII-lea, în Anglia face furori o gheaţă cremoasă, numită Cream Ice, foarte dorită de nobilii englezi, inclusiv de regele Charles I.

Până pe la mijlocul secolului al VII-lea, îngheţata era consumată doar de membrii claselor privilegiate. Dar situaţia urma să se schimbe, iar îngheţata avea să devină accesibilă şi claselor inferioare. Primul pas spre schimbare l-a făcut un sicilian, Procopio. Acesta propune o reţetă de îngheţată ce avea în compoziţie lapte, unt, smântână, ouă şi gheaţă. Reţeta se bucură de un succes uriaş, iar prima cafenea din Paris, Café Procope, comercializa respectiva îngheţată. Astfel îngheţata devenea un bun comun, de care se puteau bucura toţi oamenii.

Tot în Franţa, un bucătar deschidea primul restaurant în care se putea consuma îngheţata. De data asta, îngheţata avea şi alte igrediente, pe lângă cele de bază, anume cuprindea şi ciocolată sau căpşuni, produsul fiind păstrat în găletuşe, iar aceste găletuşe erau ţinute în recipiente cu gheaţă şi sare.

În Statele Unite, îngheţata ajunge abia în secolul al XVIII-lea, fiind adusă din Europa. În 1744, guvernatorul statului Maryland, William Bladen, primeşte un oaspete care-i dăruieşte o reţetă pentru un desert deosebit, adică reţeta de preparat îngheţata. 32 de ani mai târziu, în 1776, la New York se dechide primul magazin ce vindea îngheţată.

Primul preşedinte al SUA, George Washington, era un mare consumator de îngheţată, acesta cheltuind sume impresionante pentru a-şi procura deliciosul produs culinar.

Fabricarea pe scară largă a îngheţatei a început odată cu apariţia aparatelor frigorifice. Oamenii de afaceri au constatat, pe fondul creşterii exponenţiale a cererii de îngheţată de pe piaţa, că producerea şi comercializarea îngheţatei aduce câştiguri financiare substanţiale, aşa încât au apărut numeroase sortimente de îngheţată, iar concurenţa între producătorii de îngheţată a devenit acerbă, concurenţă de pe urma căreia au câştigat consumatorii, cei care puteau acum să aleagă ce le place.

Prima fabrică de îngheţată, ce producea îngheţată în cantităţi industriale, se inaugura la Maryland, în 1951. Şi aceasta după ce, în 1843, a fost inventat congelatorul pentru îngheţarea smântânii, iar în 1899 era inventată o metodă de omogenizare a îngheţatei, pentru ca în 1902 să apară primul congelator special conceput pentru a păstra îngheţata. Jacob Fussel, cel care a avut ideea deschiderii primei fabrici de îngheţată, a început vânzând îngheţată în vagonul-restaurant, iar ulterior, datorită succesului avut cu prima fabrică de îngheţată, şi-a mai deschis încă trei fabrici de îngheţată.

Şi ajungem în prezent. Astăzi putem alege dintre sute de sortimente de îngheţată, care mai de care mai apetisante, care mai de care cuprinzând tot felul de ingrediente, în amestecuri ce fac deliciul gustului. De la amestecul de lapte, sirop şi zăpadă, s-a ajuns la o diversitate inimaginabilă a sortimentelor de îngheţată, cea mai problemă a zilelor noastre fiind alegerea unui anume sortiment, toate având calitatea de a ne face să le dorim.

Cu toate neajunsurile lumii de astăzi, există în prezent şi câteva facilităţi la care oamenii care au trăit în trecut nici nu visau. Iar una dintre aceste facilităţi este şi posibilitatea de alege ceea ce ne place. Mai mult, putem comanda online orice produs dorim. Este şi cazul îngheţatei, pe care o putem savura, după ce am ales-o şi am comandat-o online. Iar îngheţata mea preferată este produsă de Alpin 57 Lux. Sunt peste 100 de sortimente de îngheţată, produse de firma respectivă, dintre care pot alege, atât eu cât şi ceilalţi membri ai familiei. Chiar dacă în privinţa altor produse avem gusturi diferite, când vine vorba de îngheţată, toată lumea preferă îngheţata produsă de Alpin. Este cea mai bună! Încercaţi şi voi!

Inghetata Alpin

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu