Mai multe dovezi arată că vikingii au fost în America cu mult înainte de Cristofor Columb

joi, aprilie 27, 2023 16:17
Posted in category Istorie

Vikingi

Comunitățile nordice din Groenlanda construiau cu cherestea provenită din America de Nord până în anii 1300.

Analiza microscopică a lemnului sugerează că nordicii din Groenlanda foloseau cherestea provenită din America de Nord cu peste 700 de ani în urmă. Cercetarea este o dovadă suplimentară că marinarii vikingi luau contact cu coasta de est a Americii de Nord cu mult înainte ca Cristofor Columb să „descopere Lumea Nouă” în 1492 e.n.

Arheologul Lísabet Guðmundsdóttir de la Universitatea din Islanda a examinat lemnul din cinci situri nordice din vestul Groenlandei, care au fost populate între 1000 și 1400 e.n. Privind structura celulară a lemnului, Guðmundsdóttir a observat că o parte din lemn provine din copaci care nu sunt originari din Groenlanda sau chiar din Europa de Nord, cum ar fi pinul Jack care se găsește la est de Munții Stâncoși din Canada.

„Aceste descoperiri evidențiază faptul că groenlandezii nordici aveau mijloacele, cunoștințele și navele adecvate pentru a traversa strâmtoarea Davis până la coasta de est a Americii de Nord, cel puțin până în secolul al XIV-lea. Ca atare, s-au făcut călătorii din Groenlanda în America de Nord pe toată durata perioadei de așezare nordică în Groenlanda, iar resursele au fost achiziționate din America de Nord”, concluzionează studiul.

Cu clima sa arctică, Groenlanda nu era tocmai bogată în resursele necesare unei culturi medievale înfloritoare. Potrivit unui text norvegian din secolul al XIII-lea, numit Konungsskuggsjá, „tot ce este necesar pentru a îmbunătăți terenul trebuie achiziționat în străinătate, atât fier, cât cheresteaua folosită la construirea caselor”.

Înregistrările istorice au sugerat de mult că societatea medievală nordică groenlandeză (985–1450 e.n.) a importat cherestea din America, dar aceasta este una dintre primele dovezi științifice care susțin afirmația. Acest ultim studiu asupra lemnului sugerează că aceste călătorii au fost făcute, probabil, făcute cu dorința de a acumula resurse.

Totuși, aceasta nu este prima dovadă că vikingii au călătorit sau au avut contact cu America înainte de Columb. Saga norvegiană, cum ar fi Grænlendinga saga și Eiríks saga rauða, de exemplu, descrie călătorii între Groenlanda și coasta de est a Americii de Nord încă din anul 1000 d.Hr.

Există dovezi solide care susțin această idee. Textele din Italia din secolul al XIV-lea vorbesc despre nordicii care au luat contact direct cu un loc numit Markland, despre care se crede că face parte din coasta Labradorului din Canada.

În ceea ce privește dovezile solide ale așezărilor nordice din America de Nord, arheologii au excavat în anii 1960 un sat viking de pe insula Newfoundland, care datează de aproximativ 1.000 de ani în urmă. Cunoscută sub numele de L’Anse aux Meadows, este considerată pe scară largă a fi cea mai timpurie dovadă a prezenței europene în America de Nord.

Sursa informaţiilor: IFLSCIENCE.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu